Aan tafel met Niels van der Zandt: ‘Zo maak je een lekker stuk vlees’

Door Mireille 5 december 2018

In de lucht werken onze smaakpapillen minder goed. Daarom vindt piloot Niels van der Zandt het extra belangrijk om lekker te koken en eten als hij weer op vaste land is. Niels blijft experimenteren en ontdekken in de keuken én heeft zijn levensstijl aangepast. Daar willen wij meer over weten.

Kookperiodes

Niels vertelt dat hij periodes heeft wat betreft koken. “Mijn vriendin Noëlle en ik komen net uit onze Italiaanse periode”, lacht Niels. “Met onze pastamachine maakten we zelf pasta en hingen we de slierten aan een groot wasrek. We hebben veel geëxperimenteerd met het koken van Italiaanse gerechten. Op dit moment zitten we in een periode waarin we minder vlees eten. Daarom is de starter van de avond een bietenburger van havermout, bieten, lijnzaad, mais en limoen.” We proeven ons eerste gerecht. De bietenburger heeft een hele mooie textuur, valt niet uit elkaar en smaakt heerlijk!

Helemaal geen vlees?

“We hebben onze levensstijl aangepast en eten minder vlees. En als we dan vlees eten, kiezen we voor een kwalitatief stuk vlees. Helemaal vegetarisch worden, zit er niet in. Ik vind vlees ontzettend lekker én er zitten bouwstoffen in die je lichaam nodig heeft. Daarom vinden wij de balans ontzettend belangrijk.” Wat Niels met een goed kwalitatief stuk vlees bedoelt, wordt duidelijk met zijn hoofdgerecht. Een tournedos met groene asperges, sugarsnaps, oesterzwammen en een aardappel-knolselderijpuree, overgoten met een heerlijk honing-portsaus. De tournedos is lekker mals en heeft een echt ruitjespatroon. De smaken van de honing-portsaus geven het gerecht een zoeter tintje. De groenten zorgen voor een extra bite. Niels vertelt uitgebreid over de technieken die hij gebruikt heeft bij het bereiden van het vlees. Je leest het hier.

Culinaire camping

Met behulp van de vele kookliefhebbers in zijn omgeving, leert Niels de kneepjes van het vak. “Ik heb veel mensen om mij heen die het leuk vinden om te koken. Door veel met ze te koken en erover te praten, leer ik steeds een beetje bij. Dat begon al toen ik als kind met familie naar de camping ging. Mijn oom zei dan tegen mij dat we op vakantie nooit aardappels zouden bakken in een wokpan. We kookten zo culinair mogelijk met de spullen die we hadden. Zo bereidden we een rosbief die we platsloegen met een campinghamer.”

Lokale gerechten ontdekken

Als piloot komt Niels in veel verschillende landen. Hij is altijd geïnteresseerd in de lokale gerechten. Niels vertelt: “Ik was laatst in Paramaribo waar ik versteld stond van het heerlijke eten. Ze zijn daar best arm, maar hebben een rijke keuken vol met invloeden van andere landen. En ook in Mexico werd ik verrast. Bij Mexico denk ik al snel aan wraps en nacho’s, maar toen ik in een lokaal restaurant kwam, ontdekte ik zoveel meer lekkers. Ze grillen veel vlees en maken zelf de heerlijkste sauzen. De guacamole die ze daar maken is echt niet zoals we hier in Nederland kennen.”

Lesje flamberen

Niels gaat aan de slag met het toetje en dat is een hele show! “Flamberen is leuk om te doen en helemaal niet moeilijk! Voor ons toetje flambeer ik de aardbeien met pastis, een drank met een niet al te hoog alcoholpercentage. Je verwarmt de pastis in een stalen pollepel. Vervolgens steek je de damp van de alcohol aan en giet je het over het gerecht. Door het gieten komt er meer zuurstof vrij en wordt de vlam groter.” Nog een belangrijke tip van Noëlle: “Flambeer altijd met de afzuigkap uit, anders kan de vlam erin schieten.” Gekarameliseerde aardbeien, een kletskop en een bolletje ijs, daar maak je ons heel blij mee. De aardbeien zijn perfect geflambeerd en heerlijk in combinatie met het ijs en de kletskop!

Vind jij het leuk als wij bij je langskomen en een hapje mee-eten?

Stuur dan een mailtje naar [email protected] onder vermelding van ‘hapje eten’ of stuur een berichtje via deze link. 

Lees ook:

Aan tafel met Laura Hamming: ‘Mijn belangrijkste keukentip is plannen’

Als arts heeft Laura ’s avonds niet veel tijd om uitgebreid te koken. Toch vindt ze het belangrijk o...

Aan tafel met Germaine: ‘In de Surinaamse keuken komen culturen samen!’

Germaine geniet graag van een broodje pom bij Tante Wonnie. Helaas zijn er verder weinig Surinaamse ...
Aan tafel met

Aan tafel met Lynn en Micky: ‘Eten is voor ons mooie momenten delen’

Liefde voor koken, eten, wijn en elkaar. De gastvrije Lynn Witlox en Micky Taylor zijn altijd bezig ...

adv.