We gingen boulderen bij Bossche Boulders en dat ging er zo aan toe [foto’s en video]

Aangeboden door Bossche Boulders

boulderhal bossche boulders
Redacteur Thijs moest eraan geloven! Foto: indebuurt Den Bosch

Het leek wel alsof heel Den Bosch afgelopen zomer zat te wachten op de opening van boulderhal Bossche Boulders. Dat merkten ze in de hal ook. Sinds de deuren open zijn, is het erg druk. Wij dachten: wat nieuw is, moet geprobeerd worden. En dus mengden we ons tussen de sportieve menigte om een uurtje te boulderen! Dat werd een heel avontuur…

Hoe de hal eruitziet, ontdekten we in juni al, toen we kort voor de opening even mochten binnenkijken. We lieten wat glimps zien en spraken Adri Groenendaal, die samen met Roberto Ackermann, Vincent de Boer en Maarten Bijl mede-eigenaar van Bossche Boulders is. Maar hé, we laten het verleden even voor wat het is. Tijd om ons te focussen op het heden, want de hal is – zoals je misschien zelf al wel hebt ontdekt – eindelijk geopend! Voor ons is boulderen vrij nieuw en laten we nou net een uitnodiging van de klimhal krijgen… Daar kunnen we natuurlijk geen nee tegen zeggen!

Een heus walhalla!

En dus melden we ons vol enthousiasme (en stiekem ook wel een beetje gespannen) in de Bossche boulderhal. Wat meteen opvalt als we binnenstappen: voor de sportieve waaghalzen is dit een walhalla! Ben je nog niet bekend met het fenomeen ‘boulderen’? Het is een soort klimmen, maar dan ongezekerd. De wand is (gelukkig) wat lager dan een reguliere klimwand en omdat je geen touw om je heup hebt hangen, beweeg je je wat vrijer. Mocht je per ongeluk vallen (en reken maar dat dat gebeurt!), dan liggen er op de grond dikke matten die je opvangen. Zo weet je zeker dat je thuis geen extra ijszakken in de vriezer hoeft te leggen…

Tekst loopt door onder foto’s.

Iedereen is welkom in de boulderhal van Bossche Boulders

Het leuke aan boulderen is dat het laagdrempelig is. Dat is ook de reden waardoor de vrij nieuwe sport snel groeit. Je hebt geen cursus nodig om eraan te beginnen; je kunt zo binnenlopen en aan de slag. Eigenlijk is het een alternatief voor de sportschool. En nog een uitdagende ook! Heb je de foto’s goed bekeken? Dan zie je dat je hier flink aan de slag kunt met je conditie- en krachttraining. Beeld je even in dat je drie keer per week in de klimwand hangt en jezelf continu omhoog trekt… Heel Den Bosch zit straks vol met krachtpatsers!

Bouldergenoten 

Naast het sportieve aspect, is boulderen ook nog eens een uitdagende sport. Je moet zorgen dat je de juiste grepen pakt. Erg avontuurlijk! Kom je er niet uit? Dan is er altijd wel iemand indebuurt die je helpt. Want dat is wat óók opvalt in de Bossche boulderhal: het sociale aspect is groot. Mensen maken makkelijk contact met elkaar (zelfs wij krijgen hulp, daarover later meer) en wie even niet verder komt op de wand, krijgt hulp van een mede-klimmer. Want ondanks dat er in de hal geen competitie wordt gespeeld, voelen de sporters wel een bepaalde (vriendschappelijke) competitiedrang. In de hal naast de entree horen we gejuich. “We werken hier met routes en iedereen die een route haalt, is blij”, zegt Maarten. “Je daagt elkaar daarom wel uit.”

Tekst loopt door onder foto.

boulderhal bossche boulders
De gezichten van Bossche Boulders, met v.l.n.r.: Vincent, Deidre, Adri en Maarten. Foto: indebuurt Den Bosch

Daar gaan we…

En ja hoor, Maartens uitdaging kunnen we natuurlijk niet uit de weg gaan. De ervaren klimmer vliegt in no-time omhoog. Lukt het ons om dat te evenaren? Daar gaan we. Maarten legt uit waar je begint. Bij de eerste greep zijn twee witte streepjes neergezet. “Die moet je vastpakken en vanuit daar mag je naar boven.” Zo gezegd, zo gedaan. Het is heel even wennen, maar ook wij klimmen zo naar boven. Wel wordt al bij de eerste greep duidelijk dat boulderen ook een psychologische sport is. Je bent geneigd om meteen door te pakken, maar merkt dat je goed moet nadenken hoe je je heup indraait. Vol opluchting tikken we bij de bovenste greep af en klimmen we langzaam naar beneden. Op naar de volgende route!

Op naar de volgende!

“De zwarte doen?” Maarten vraagt het lachend. “Nee, laten we dat maar niet doen, dat is de lastigste route. Die daar is wel leuk.” Het wordt de groene route, waarbij je jezelf meteen omhoog moet trekken. Goed je evenwicht kunnen behouden is bij deze route belangrijk. Wederom vliegt Maarten in rap tempo naar boven. Een goed voorbeeld doet volgen? Natuurlijk zijn we niet zo snel boven, maar we komen er wél! En dan te bedenken dat wij eigenlijk helemaal niet zo atletisch zijn… “Het maakt niet uit hoe je eruit ziet”, zegt Maarten. “Iedereen kan boulderen, omdat het ook een mentale sport is. Dat zorgt ervoor dat mensen het lang kunnen beoefenen. We hebben klimmers in de hal van boven de zestig die op een behoorlijk niveau klimmen.”

Tekst loopt door onder foto.

boulderhal bossche boulders
En dan moeten we er zelf aan geloven… Foto: indebuurt Den Bosch

Je succesmomentje

Wat voelbaar is, is dat boulderen een gevoel van voldoening geeft. Je wil koste wat kost een route halen. Dat merken ze ook in de Bossche boulderhal. “Om de zeven, acht weken vervangen we de routes. Mensen willen alle routes dus per se halen. Als ze dat dan lukt, zie je de euforie. Dan juicht de hele hal mee”, vertelt Vincent. “Die saamhorigheid is zo prachtig om te zien.”

Olympische sport

Adri, Roberto, Vincent en Maarten zijn er vroeg bij: boulderen is nog niet zo lang erkend als serieuze sport. Vanaf 2020 is het pas een olympische sport. De sport timmert dus hard aan de weg; afgelopen weekend nog was er een regionale jeugdwedstrijd met tachtig (!) deelnemers in de hal. Wie weet worden in de Bossche boulderhal over een aantal jaar de eerste Nederlandse olympiërs gehuldigd… Dan weten we zeker dat dat op z’n Bosch gebeurt, want in de zelfstandige hal wordt de Bossche identiteit uitgedragen. De naam an sich is natuurlijk al een knipoog naar de Bossche bol en na het boulderen kun je genieten van lekkere Bossche speciaalbiertjes. Want dat is wat ook bij boulderen hoort: goede koffie en speciaalbier. Wij zeggen: proost en tot snel!

En kijk eens hoe tof boulderen is:

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Lees ook:

 • Adri van het nieuwe Bossche Boulders: ‘Tijdens boulderen voel je je weer even kind’

  Tijdens onze borrels in de stad werd het al meerdere keren aan ons gevraagd: 'Wanneer gaat die boulderhal nou eigenlijk...

  Bossche Boulders

Bossche Boulders

Jagersheuvelstraat 32, Den Bosch

Meer informatie

Bossche Boulders

Jagersheuvelstraat 32, Den Bosch

Meer informatie

Meer in deze categorie

Doen

Ga naar “Droom jij van je eigen kroeg? Dit café in de binnenstad staat te koop”

Droom jij van je eigen kroeg? Dit café in de binnenstad staat te koop

Ga naar “Yes! Love Actually kun je in Den Bosch op een wel heel bijzondere manier zien”

Yes! Love Actually kun je in Den Bosch op een wel heel bijzondere manier zien

Ga naar “5 x deze toffe dingen doe je dit weekend in Den Bosch”

5 x deze toffe dingen doe je dit weekend in Den Bosch

Margriet Winterfair

In onze gids

Ga naar “Jack’s Foodbar”

Jack’s Foodbar

 • Brede Haven 7
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Jack's FoodbarJack's Foodbar

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58”

Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58

 • Geldig t/m
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Happy Socks van € 7,98 voor € 3,99”

Happy Socks van € 7,98 voor € 3,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “McGregor horloge voor € 6,95”

McGregor horloge voor € 6,95

 • Action
 • Geldig t/m 29 november 2022

Vacatures

Ga naar “Accountmanager Regio Den Bosch / Tilburg”

Accountmanager Regio Den Bosch / Tilburg

 • Fulltime
Ga naar “Customer Services Representative”

Customer Services Representative

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Receptioniste m/v Enexis Den Bosch”

Receptioniste m/v Enexis Den Bosch

 • Tempo-Team
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Cinema in Concert presenteert: Pirates of the Caribbean – The Curse of the Black Pearl in Concert”

Cinema in Concert presenteert: Pirates of the Caribbean – The Curse of the Black Pearl in Concert

 • Mainstage Brabanthallen
 • 30 december 2022