Heet je Roos? Iedereen met een bloemennaam mag hier gratis naar binnen

Aangeboden door Het Noordbrabants Museum 1 juli 2019

Het Noordbrabants Museum heeft de maand juli een wel héél leuke actie: bezoekers die bijvoorbeeld de voornaam Roos, Margriet, Jasmijn of de achternaam Van der Lelie dragen, krijgen gratis entree tot het museum! Op dit moment is de tentoonstelling De geur van succes. Gerard & Cornelis van Spaendonck, bloemschilders in Parijs te zien, een prachtige collectie bloemenschilderijen van de gebroeders Spaendonck. Wij namen vast een kijkje bij het museum in Den Bosch.

De expositie vertelt aan de hand van ruim honderdtwintig objecten het verhaal van twee Tilburgse broers. Aan het eind van de 18de eeuw trokken ze naar Parijs en kregen daar als bloemschilders grote invloed. Én ze maakten hun fortuin!

Realistische stillevens

Natuurlijk zijn wij van indebuurt de tentoonstelling ook gaan bewonderen. Als je de grote zaal binnenloopt, ontkom je niet aan de enorme bloem midden in de zaal. Aan de muren hangen stillevens van bloemen die nét echt lijken. In de werken zie je veel details: van een regendruppel tot kleine insecten. Je kan eindeloos naar een schilderij kijken en steeds weer nieuwe dingen zien.

Tussen de vele schilderijen en bloemschetsen van de gebroeders, staan grote vazen met sierlijke boeketten. Daardoor ruikt het museum ook nog eens lekker naar verse bloemen!

(Tekst loopt door onder de foto’s)

De grote zaal. Foto: indebuurt Den Bosch
Bloemen. Foto: indebuurt Den Bosch
De Geur van Succes. Foto: indebuurt Den Bosch
De Geur van Succes. Foto: indebuurt Den Bosch
Bloemen. Foto: indebuurt Den Bosch

Historische objecten

Wat ons opvalt zijn de meubels en andere objecten tussen de schilderijen in de zaal. In de collectie van de gebroeders Van Spaendonck staan in totaal wel 36 objecten, zoals een guillotine uit ongeveer 1810, een armstoel en verschillende kasten. Terwijl we rondkijken, schrikken we van een harde bel. Een pendule (dat is een klok) van verguld brons, en met Apollo erop afgebeeld, slaat precies 15.00 uur:

(Tekst loopt door onder de foto’s)

De pendule. Foto: indebuurt Den Bosch
De guillotine. Foto: indebuurt Den Bosch
De geur van succes. Foto: indebuurt Den Bosch
Snuifdoosje. Foto: Het Noordbrabants Museum

Miniaturen van bloemstillevens waren rond 1800 een musthave voor de Franse adel. Ze werden gebruikt voor bonbons, sieraden, snuiftabak of make-up. De Van Spaendoncks werden mede door deze miniaturen enorm populair onder de gegoede burgerij.

Snuifdoosje als aanwinst

Sinds kort is ook een klein doosje te bewonderen in de tentoonstelling. Het is een snuifdoos wat vroeger werd gebruikt om snuiftabak in te bewaren. Het snuifdoosje genaamd Schildpaddoos met miniatuur van een bloemstilleven is geschilderd door Cornelis van Spaendonck.

(Tekst loopt door onder de foto’s)

Koolroos. Foto: Het Noordbrabants Museum
De spiegel bij De Geur van Succes. Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: Het Noordbrabants Museum
Foto: Het Noordbrabants Museum

Ons bezoek aan de tentoonstelling zit erop en we schuifelen langzaam richting de uitgang. Tot één van de bewakers ons aanspreekt. “Heb je het mooiste kunstwerk wel gezien?” vraagt de man met ‘Leo’ op zijn naamplaatje. Met een grote glimlach wijst hij naar een achttiende-eeuwse spiegel: “Niet? Dan moet je daarvoor gaan staan!”

Praktische informatie

De namenactie geldt de hele maand juli 2019 tijdens reguliere openingstijden van het museum in Den Bosch en op vertoon van een geldig legitimatiebewijs. De geur van succes, Gerard & Cornelis van Spaendonck, bloemschilders in Parijs is te zien tot en met 25 augustus dit jaar. Kijk hier voor meer informatie over de actie!


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Het Noordbrabants Museum. Meer over Het Noordbrabants Museum ontdekken?

Het Noordbrabants Museum musea

Vandaag gesloten

Verwersstraat 41, Den Bosch

Bekijk meer:musea

Lees ook deze artikelen over Het Noordbrabants Museum in Den Bosch:

IXXI Noordbrabants Museum

Echt waar! Deze IXXI’s pluk je op vrijdag letterlijk grátis van de muur

De tentoonstelling 'De geur van succes' opent op 26 april in Het Noordbrabants Museum. Om dat te vie...

Night at the Museum! 7 x doen op de gratis zomeravond van het Museumkwartier

Heb je altijd al ’s avonds in het museum willen zijn? Wij wel! Op zaterdag 29 juni zijn Het Noordbra...

adv.