Dit museum is anders dan andere: ‘Je mag hier alles zelf uitproberen’

Aangeboden door Kessels Museum

Wil jij weten hoe instrumenten worden gemaakt, waar het woordje ‘stapelgek’ vandaan komt én hoe het voelt om op een oude piano te spelen? Je ontdekt en beleeft het allemaal in het Kessels Museum in Tilburg. Goed nieuws: 1 en 2 april scoor je al voor vijf euro een kaartje voor dit indrukwekkende en muzikale museum. Doen dus!

Voor wie het Kessels Museum nog niet kent: je wordt meegenomen in de historie van de voormalige muziekinstrumentenfabriek van Mathieu Kessels en zonen in Tilburg. Het leuke van alles: het is een interactief museum. Je mag verschillende instrumenten zelf bespelen en onderzoeken. Leuk voor jong én oud! Vanwege de museumweek zijn ze extra geopend op zondag 2 april.

Tijd voor muziek

In het museum volg je het muzikale bestaan van Mattieu Kessels. Hij is begonnen met het maken van instrumenten vanuit huis. Later is dat uitgegroeid tot een grote fabriek waarin instrumenten gemaakt werden. Anja, communicatiemedewerker, vertelt: “Tussen de jaren1888 en 1940 had meneer Kessels veel werknemers. In die tijd gingen ze iets minder werken en werd er tijd vrijgemaakt om muziek te kunnen maken. Daar is, onder andere, muziekvereniging De Harmonie uit ontstaan. Zeg nou zelf: muziek is vermakelijk, het verbindt en verrijkt.”

De voormalige muziekfabriek

En de rest is dus nu geschiedenis. De historie en het erfgoed uit de voormalige muziekinstrumenten fabriek Kessels is nu te beleven in een modern en interactief museum. Vanaf het moment dat je binnenstapt, word je meegenomen in het bijzondere verhaal van deze Tilburgse componist. Het pand en het verhaal is niet het enige wat het museum zo bijzonder maakt. Anja: “Dit museum is anders dan andere. Je kijkt hier niet alleen naar foto’s of instrumenten, je mag er zelf mee aan de slag.”

Lees verder onder de foto >

De bijzondere collectie van het Kessels Museum | Foto: Kessels Museum

Leuk feitje

Per verdieping valt er dus van alles te ontdekken en te beleven. Natuurlijk staan er vitrines met bijzondere instrumenten en allerlei oude machines van de fabriek om te bekijken, maar ‘ervaren’ staat in dit museum voorop. Zo kom je erachter hoe instrumenten worden gemaakt, waar instrumenten uit bestaan en hoe het voelt om, bijvoorbeeld, een viool vast te houden. Kijken, kijken én proberen dus. “Een leuk feitje om te vertellen: één van de onderdelen van een viool is de ‘stapel’. Dit was heel lastig om te monteren. Daar werden medewerkers dus écht gek van: stapelgek dus!”

Lees verder onder de foto >

Een ‘explodid version’ viool, model Stradivarius: Mathieu Kessels gebruikte deze benaming als verkooptruc | Foto: Kessels Museum

Kids Muziek Lab

Je vindt er blaasinstrumenten, trommels, violen en méér, Hoe leuk is het dan dat je deze instrumenten zelf mag bespelen? Dit gebeurt allemaal in het Kids Muziek Lab. “Kinderen mogen hier blazen op een trompet, trommelen op een trommel en bekijken en voelen waar een instrument uit bestaat. Het leuke is dat volwassenen daardoor ook gaan experimenteren met instrumenten. Het werkt aanstekelijk.”

Op woensdagmiddag en op zaterdag worden voor kinderen speciale workshops georganiseerd. “Wat is muziek? – dat is de beginvraag van zo’n workshop. Kinderen leren dan ook veel over klanken: is een klank hoog of laag? Door dingen te ervaren, leren ze van alles over muziek en instrumenten. Superleuk om te doen en mee te maken”, vertelt Anja.

Restauratie-atelier

Minstens net zo belangrijk als het maken van instrumenten, is het restaureren of herstellen. Ook dat gebeurde volop in de fabriek. Vandaag de dag worden in het museum nog steeds instrumenten gerestaureerd in het Kessels Museum. “Bij het restauratie-atelier zijn echt mensen aan het werk. De bezoekers mogen ook vragen stellen of bekijken op welke manier verschillende instrumenten hersteld worden. Daarnaast vind je op de tweede verdieping oude piano’s, orgels en vitrine met historisch bladmuziek. Ook dit mag je allemaal uitproberen.”

Lees verder onder de foto >

Precisiewerk in het restauratie-atelier | Foto: Kessels Museum

Voor de toekomst

Het team van het museum heeft nog veel in petto voor de toekomst. Ze willen een programma opzetten voor scholieren voor een educatief bezoek. Anja: “Daarmee willen we toekomstige muziekmakers inspireren. Het is supergoed voor de ontwikkeling om met muziek in aanraking te komen.”

Ontdek, beleef en bewonder

“We willen mensen vooral stimuleren om muziek te gaan maken”, licht Anja toe. “Daarom mag iedereen hier alles uitproberen en ontdekken.” Ben jij benieuwd hoe een orgel klinkt of hoe een instrument wordt hersteld? Breng dan een bezoek aan dit sfeervolle museum in Tilburg. Op zaterdag 1 en zondag 2 april scoor je voor volwassenen tickets voor maar vijf euro. Mis het niet! Met het gebruik van de Museumkaart is een bezoek natuurlijk gratis.

Heb jij een passie voor muziek of lijkt het je leuk om daar anderen iets over te vertellen? Ze zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers, zowel jong als oud. Je kunt bijvoorbeeld als gids of gastheer- of vrouw aan de slag. Leuk!

Kessels Museum

Stationsstraat 26, 5038 ED Tilburg

Nu gesloten

Meer informatie

Kessels Museum

Stationsstraat 26, 5038 ED Tilburg

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Doen

Ga naar “Vestingloop in Den Bosch: hardlopen en wandelen is dit jaar op één dag”

Vestingloop in Den Bosch: hardlopen en wandelen is dit jaar op één dag

Aangeboden door Vestingloop Den Bosch

Ga naar “Roos heeft de oplossing voor een stralende huid: ‘Mensen krijgen hun zelfvertrouwen terug’”

Roos heeft de oplossing voor een stralende huid: ‘Mensen krijgen hun zelfvertrouwen terug’

Aangeboden door Huidzorg 073

Ga naar “Deze toffe dingen doe je dit weekend in Den Bosch”

Deze toffe dingen doe je dit weekend in Den Bosch

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “50% korting op alle brillen”

50% korting op alle brillen

 • Specsavers Den Bosch
 • Geldig t/m 17 april 2023

Topper

Ga naar “Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58”

Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58

 • Geldig t/m
Ga naar “Luxe Geuren Uitverkoop van € 25 voor € 20”

Luxe Geuren Uitverkoop van € 25 voor € 20

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Kruidvat Boob tape van € 5,99 voor € 5”

Kruidvat Boob tape van € 5,99 voor € 5

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Alle AH Goudse kaas in stukken van de zelfbediening* van € 3,12 voor € 1,56”

Alle AH Goudse kaas in stukken van de zelfbediening* van € 3,12 voor € 1,56

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 maart 2023

Agenda

Ga naar “Festival Trek 2023 in Den Bosch”

Festival Trek 2023 in Den Bosch

 • Van 7 jul t/m 9 jul
Ga naar “Smèrrig Koningsdag Festival”

Smèrrig Koningsdag Festival

 • Koninkrijk van Muziek
 • 27 april 2023
Ga naar “Expositie ‘The Art of Comfort’”

Expositie ‘The Art of Comfort’

 • T/m 2 apr
Ga naar “StoryTrail Theaterwandeling Den Bosch”

StoryTrail Theaterwandeling Den Bosch

 • T/m 31 dec