Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Aha! Dus zo ziet de eikenprocessievlinder eruit

Door Marèl Holtermans 10 juli 2019

We hoeven je misschien niet meer te vertellen hoe de eikenprocessierups eruitziet. Grote kans dat je die harige beestjes al lang in verschillende eikenbomen in Den Bosch hebt gespot. Maar zoals dat gaat bij rupsen, zal de processierups zich verpoppen tot een vlinder. Onze collega’s van indebuurt Zwolle zochten uit hoe de eikenprocessievlinder eruitziet.

Vervellen

Een rups eet en groeit. Omdat het vel niet meegroeit, vervelt het beestje zo’n zes keer. En vooral bij de laatste drie vervellingen is er bij de processierups sprake van die akelige brandharen. Dat zijn trouwens niet de lange witte haren die je ziet, maar duizenden minuscule zwarte haartjes die met het blote oog niet zichtbaar zijn.

Nachtvlinder

In juli verpopt de processierups zich, om vervolgens als vlinder uit het nest te vliegen. Maar hoe ziet die vlinder eruit? Verwacht geen exotisch, kleurrijk exemplaar dat zo uit een vlindertuin lijkt weg te fladderen. De eikenprocessievlinder is een grijsbruine nachtvlinder/mot.

Tekst gaat verder onder de foto

Veroorzaken eikenprocessievlinders jeuk?

In principe veroorzaken deze nachtvlinders geen huiduitslag omdat ze geen brandharen meer hebben. Maar het nest waar ze uit kruipen na het verpoppen zit natuurlijk wél onder de haren, dus die kunnen ze verspreiden. Sowieso is de verspreiding van de brandharen nog lang een probleem. Die minuscule haartjes kunnen namelijk nog járen jeuk en uitslag veroorzaken bij huidcontact.

Om de cyclus nog even compleet te maken: in september legt de vlinder eitjes in de toppen van eikenbomen. Drie keer raden wat er in het voorjaar dan weer uit die eitjes komt…

Lees ook:

6 x antwoorden op belangrijke vragen over de eikenprocessierups

Je hebt vast wel meegekregen dat dit seizoen de overlast van de eikenprocessierups enorm is. Hier le...
eikenprocessierups

Bosch’ mysterie: wat doet de gemeente tegen de invasie van de eikenprocessierups?

In de rubriek Bosch’ mysterie behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad. Deze ...
processierups den bosch

Dit doet de gemeente om eikenprocessierupsen te bestrijden

Oei: de eikenprocessierupsen zijn uit hun ‘donkere hol’ gekropen. Hoe hoger de temperaturen, hoe bet...

adv.