Huh? Deze lichtbloemen bewegen als jij langsloopt en doen nog veel meer bijzonders
Sinds een paar weken siert een lichtkunstwerk de Waterstraat van Den Bosch. Wat zie je dan precies? Bewegende bloemen. Wij…
In de rubriek ‘Bosch Mysterie’ behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad. En omdat het bijna carnaval is, is het deze week de beurt aan een Oeteldonks mysterie: hoe komt Peer eigenlijk aan zijn naam?
Eerst even een korte opfrisser over wat de precieze rol van Peer is. Peer is ‘de eerste boer’ en daarmee de belangrijkste Oeteldonker. Hij is Burgervaojer van Oeteldonk en neemt tijdens het carnaval de functie over van zijn “kleega op de Mert”. Op de eerste plaats is hij de gastheer van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Amadeiro en zijn Gevollug en hij ontvangt hen op carnavalszondag op het station. Daarnaast is hij zeer populair onder de Oeteldonkers: daarom bezoekt hij tijdens carnaval zoveel mogelijk plekken. Peer wordt altijd vergezeld door zijn Assessor, Kees Minkels. Oh ja: Oeteldonkers noemen hem vaak de Peer, d’n Peer of ‘onze Peer’, maar dat is niet helemaal goed: de correcte benaming is simpelweg ‘Peer’ of ‘Burgervaojer’.
Lees verder onder de foto >
En dan zijn naam: Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd, dat is nogal een mond vol. Niet gek dus, dat hij onder de Oeteldonkers beter bekend is als ‘de Peer’ (wat dus eigenlijk fout is!). Bij ‘Peer’ moet je misschien denken aan de fruitsoort, maar dat was in ieder geval geen inspiratie voor de naam. Wat het dan wel was, weten we eigenlijk niet precies! Het zou een verbastering kunnen zijn van de naam ‘Peter’, maar dat is niet zeker. Waar ‘tot den Bobberd’ dan voor staat, is ook niet bekend. Het is wèl duidelijk waar ‘vaan den Muggenheuvel’ waarschijnlijk vandaan komt. Dit deel van de naam verwijst gekscherend naar het gehucht Mugheuvel in Den Dungen. Van 1878 tot 1882 woonde hier bisschop Adrianus Godschalk, die fel tegen carnaval was. ‘Van de Muggeheuvel’ is een naam die ook in het echt voorkomt, hij is dus niet speciaal voor Peer bedacht.
Bron: Oetelpedia, Oeteldonksche Club en Oeteldonks Gemintemuzejum.
Weer een mysterie (deels) opgelost! Heb jij ook een vraag over Den Bosch? Misschien ben je benieuwd wat de betekenis is van de Bossche Bol of waarom het Lombardje zo heet. indebuurt zoekt het uit! Mail jouw mysterie naar [email protected]