Oeteldonks Mysterie: Wie is Knillis?
In de aanloop naar carnaval behandelen we iedere week een Oeteldonks Mysterie. Deze keer is het de beurt aan Knillis:…
In de aanloop naar carnaval behandelen we iedere week een Oeteldonks mysterie. Deze week zoeken we uit waar de naam ‘Oeteldonk’ nou precies vandaan komt.
Tijdens carnaval veranderen de namen van veel steden in Brabant. Tilburg wordt Kruikenstad, Roosendaal wordt Tullepetaonestad en Eindhoven wordt Lampegat. Sommige van die namen verwijzen naar de geschiedenis van de stad. Zo heet Bergen op Zoom ’Krabbegat omdat er meekrap werd geoogst en wordt Breda Kielegat genoemd vanwege de gaten in de kiel. Dan moet er voor Oeteldonk vast ook een historische verklaring zijn, toch?
Nou, die is er dus niet! Er bestaat helaas geen duidelijk antwoord op de vraag waarom Den Bosch tijdens carnaval Oeteldonk heet. Er gaan wel mythes rond. Zo denken veel Bosschenaren vaak dat Oeteldonk is afgeleid van ‘oetel’, wat een ander woord voor ‘kikker’ of ‘kikvors’ zou zijn. In het moerasgebied, wat vroeger rondom Den Bosch lag, leefden immers veel kikkers. Dan komt het daar vandaan, zou je denken. Maar dat is niet zo, want: “Een kikker is geen Oetel en een Oetel is geen Kikker!”
Lees verder onder de foto >
Toch is de herkomst van de naam wel deels te herleiden, al is het niet met zekerheid te zeggen of dit ook echt de inspiratie is geweest voor de naam Oeteldonk. ‘Oetel’ verwijst dus niet naar een kikker of kikvors, maar het zou wel kunnen verwijzen naar ‘van den Oetelaar’. Deze naam komt veel voor in Den Dungen, waar bisschop Adrianus Godschalk vandaan kwam. In het artikel over Peer kwam hij ook al kort aan bod. Het gebruiken van deze naam kan dus een plagende verwijzing zijn naar de man die juist zo’n hekel had aan het Bossche carnaval. Maar er bestaat ook een landgoed nabij Boxtel dat Oetendonken heet, dus het kan ook daarnaar teruggeleid worden. ‘Donk’ is in ieder geval een toponiem voor een hoge en droge plek in een moeras, wat dus wel degelijk overeenkomt met de ligging van de stad.
Bron: Oetelpedia, Oeteldonksche Club en Oeteldonks Gemintemuzejum.
Weer een mysterie opgelost! Heb jij ook een vraag over Den Bosch? Misschien ben je benieuwd waarom spoor 2 en spoor 5 niet bestaan in Den Bosch of waarom Den Bosch een vestigingsstad is. indebuurt zoekt het uit! Mail jouw mysterie naar [email protected]