Dit moet je weten als je voor het eerst carnaval in Oeteldonk viert

Door Marloes van Vliet 17 februari 2019

Ben jij the new kid in town en ben je afgelopen jaar verhuisd naar het o zo fijne Den Bosch? Carnaval is een belangrijk onderdeel in het leven van de meeste Bosschenaren, dus is het wel fijn als je vooraf weet wat je kunt verwachten. Hierbij een paar handige tips, neem ze in je op.

<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶

Traditiegetrouw

intocht oeteldonk
Foto: Henk van Vught

Tsja, het blijft lastig om aan nieuwelingen uit te leggen waarom we toch ál die tradities hebben en waar ze voor staan. Hoe blij we zijn als Knillis weer onthuld wordt op zondagmiddag, hoe hard we moeten huilen als-ie vervolgens weer begraven wordt, waarom we halsreikend uitkijken naar ons eerste slokje brandewijn en ga zo maar door. Advies: probeer in ieder geval je zachte ‘g’ te oefenen en trek een rood-wit-gele sjaal aan, dan kom je al een heel eind.

Kom niet in je pino-pak

clownspak carnaval
Foto: ANP

Heel fout: in je pino-pak, piratenoutfit of als cowgirl op pad gaan. Dat doen we uiteraard in Oeteldonk niet! Van de cafés tot elk detail op je kiel – werkelijk álles is rood-wit-geel gekleurd. Als je aankomt met een onesie of een ander gek carnavalspak schreeuwt je outfit: ”Ik kom niet uit Den Bosch.” En dat zien we. De bewakers voor elke kroeg trouwens ook, dus als je lak hebt aan ‘de regels’ kun je maar bij een select aantal kroegen naar binnen.

Do your homework

intocht oeteldonk
Foto: Henk van Vught

Meeblèren met carnavalsmuziek is uiteraard een moetje en na vijf dagen ben je sowieso schor, maar dan weet je wel dat je een topcarnaval hebt gehad. Tip: in Oeteldonk heb je te maken met een zeer specifieke muzieklijst en niet met ‘Er staat een paard in de gang’. Oefen het winnende Kwèkfestijn nummer van Foe Jong Bende alvast een aantal keer – deze ga je heel veel horen in de kroeg. Of luister hier vast de Oeteldonkse Opwerrùm Pleej-list. Succes!

Foe Jong Bende

Bosch’ mysterie: hoe komt de Foe Jong Bende aan zijn naam?

In de rubriek 'Bosch' Mysterie behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad. Deze...

Eten is lastig

worstenbroodje
Foto: ANP

Sta je net lekker met je vriendengroep op een supergoede plek in je favo café, krijg je honger. Wil je de kroeg niet uit tijdens carnaval? Hoeft ook niet. Als je al wat biertjes achter de kiezen hebt, maakt het niet meer uit of je eten koud, lauw of warm is – zo is dat bij het worstenbroodje in ieder geval geen probleem. Je kunt dit maaltje gewoon in de binnenzak van je kiel vervoeren en als je wil eten hoef je de kroeg niet uit. Hèndig!

Keihard zuipen staat niet centraal

Intocht Den Bosch
Foto: Henk van Vught

Misschien ben je carnaval gewend in andere steden en denk je dat keihard zuipen in Oeteldonk centraal staat – dan heb je het mis. Je hoeft je niet helemaal vol te laten lopen! Wij Oeteldonkers zijn natuurlijk ook niet vies van een lekker biertje, maar het gaat om veel meer dan alleen drinken. De gezelligheid in de Korte Putstraat, met je carnavalsclub de optocht aanschouwen en vooral veel lol hebben, dat is véél belangrijker!

Lees ook:

Carnaval Den bosch 2019

Alle informatie over carnaval Den Bosch 2019 op een rijtje

D'n Elfde van d'n Elfde is geweest en dat betekent dat we al volop in het carnavalsseizoen zitten. W...
oeteldonk carnavalsembleem

Hedde gij oe jeske al kloar? Zo scoor je een gratis Oeteldonk carnavalsembleem!

En, bende gij al hillemol kloar voor carnaval? Neeje? Mist oe jeske toevallig nog een Oeteldonk carn...
haringhappen

Bosch’ mysterie: waarom eten we haring op de woensdag na carnaval?

Als Boer Knillis op dinsdagavond van zijn sokkel wordt gehesen is carnaval voor de meeste mensen def...
<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶

adv.