Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

[VIDEO] Sonja startte een moestuin op haar school: ‘Dit leer je niet uit een boekje’

Door Lotte van Rosmalen 24 juni 2019

Na ruim een jaar knallen, is de droom van begeleider Sonja op Kindcentrum de Kwartiermaker werkelijkheid: een moestuin op het schoolplein. Samen met vrijwilliger Daan en de schoolkinderen houdt ze de tuin netjes bij. Eens in de maand mogen de kinderen hun oogst verkopen en dat is telkens een groot succes. Sonja: “We maakten vandaag een wormenhotel met wormen uit onze schooltuin!”

Het is druk in de schooltuin als we op donderdagochtend langskomen. Over de smalle paadjes, die ze in de vorm van een zon hebben neergelegd, schieten de kinderen behendig tussen de gewassen door. Ze vertellen enthousiast over hun oogst en weten precies hoe ze de groente en fruit moeten plukken. Sonja Onstenk is begeleider van level drie, vier en vijf op Kindcentrum de Kwartiermaker. “We zijn hard aan het werk, want morgen is de verkoop!”

(Tekst loopt door onder de foto’s)

Bosuitjes. Foto: indebuurt Den Bosch
Sonja en Daan helpen. Foto: indebuurt Den Bosch
De oogst. Foto: indebuurt Den Bosch
Aardbeien plukken. Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch

Een keer per maand verkopen de kinderen alles wat ze oogsten, zoals aardbeien, bosuitjes en knoflook. Sonja: “Om kwart over acht gaat ons winkeltje open voor de school. Ouders kunnen de oogst kopen en tot nu toe is het telkens uitverkocht. De kinderen kwamen op het waanzinnige idee om dat wat we overhouden aan ouderen in de buurt te geven of verkopen.”

Beestjes zoeken en een wormenhotel maken

De schooltuin is eigenlijk altijd open. Als Daan en Sonja er zijn, mogen de kinderen tijdens hun pauze in de tuin aan de slag. Ook tijdens de rekenlessen of om beestjes te zoeken voor biologie. “We werken hier met kernconcepten, een verdieping van wereldoriëntatie, natuur of techniek. Laatst was dat ‘Groei en leven’ en we hebben hier heel veel insecten gezocht. Vandaag hebben we een wormenhotel gemaakt met de wormen in de tuin.”

(Tekst loopt door onder de foto’s)

Aardbeien plukken. Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Bosuitjes plukken. Foto: indebuurt Den Bosch
Bakken met de oogst. Foto: indebuurt Den Bosch
Aardbeien plukken. Foto: indebuurt Den Bosch

Hulp van vrijwilligers uit de buurt

Bij het opstarten van de tuin, heeft Sonja een oproep geplaatst voor senioren uit de buurt. Met drie vrijwilligers is ze begonnen aan het karwei. Daan is zo’n tuinvrijwilliger. “Samen met de kinderen hebben we een ontwerp gemaakt voor de tuin. Daar hebben we een dik schooljaar hard aan gewerkt met dit resultaat. Ik ben er heel trots op, want ik ken geen andere school in Den Bosch die zo’n grote tuin heeft!”

Kinderen hadden gezaaid en een week later zei één van de jongens: ‘Juf, dat was mijn zaadje en het is nu al een plantje!’

Sonja vertelt: “Kinderen leren waar de groente op hun bord vandaan komt. Kinderen hadden gezaaid en een week later zei één van de jongens: ‘Juf, dat was mijn zaadje en het is nu al een plantje!’ Zo zien ze het hele proces hoe groente en fruit groeit. Op deze manier zie en voel je het zelf: dit leer je niet uit een boekje!”

Kindcentrum de Kwartiermaker is onderdeel van Signum en zit op de Heerendonklaan.

Lees ook:

verzamelingen

Gespot op Marktplaats: 5 x bijzondere verzamelingen in Den Bosch

Oh, Marktplaats. Het blijft een geweldige plek om te speuren naar bijzondere items, parels uit het v...
eikenprocessierups

Jeuk en bultjes door de processierups? Dit moet je doen

Ben jij ook ‘gepakt’ door de eikenprocessierups? Heel vervelend! De beestjes hebben brandharen en al...

Night at the Museum! 7 x doen op de gratis zomeravond van het Museumkwartier

Heb je altijd al ’s avonds in het museum willen zijn? Wij wel! Op zaterdag 29 juni zijn Het Noordbra...

Meer over Peuterarrangement de Kwartiermaker ontdekken?

Peuterarrangement de Kwartiermaker peuterspeelzalen

Geopend07:30 - 18:30

Heerendonklaan 4, 's-Hertogenbosch

Bekijk meer:peuterspeelzalen

adv.