Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Sportieve milieuactivisten! Joep en Jeroen ruimen al rennend zwerfafval op

Door Myrthe van Munster 16 september 2019

Het is World Cleanup Day op zaterdag 21 september! Over de hele wereld ruimen mensen zwerfafval op zodat het niet in de zee terechtkomt. In 2018 maakten maar liefst 17 miljoen mensen de planeet schoon tijdens World Cleanup Day. Ook in Den Bosch doen mensen mee. Zo organiseren Jeroen Bouman (26) en Joep Rovers (27) op deze dag een speciale training waarbij ze ondertussen afval opruimen: plogging. En dat is hard nodig, want ook in onze stad ligt er veel afval op straat. Volgens de gemeente liggen er met name veel peuken en kauwgum op de grond. 

Hardlopen en tegelijkertijd het milieu verbeteren, dat is het idee achter plogging. Terwijl je jogt, vul je vuilniszakken met afval, waardoor je dus zowel sportief als milieubewust bezig bent. Het woord staat voor het Zweedse plocka upp, wat oprapen en jogging betekent. Deze Zweedse trend is overgewaaid naar Nederland en het past bij World Cleanup Day. Eerder trainden de Bossche vrienden Jeroen en Joep al afval weg in Amsterdam, maar nu is het tijd voor onze stad. De route van aanstaande vrijdag is vier kilometer. “Daarna ben je ook echt wel moe, omdat je steeds moet stoppen tussendoor”, vertelt organisator Joep.

Puin rondom Sint-Janslyceum

De training start op de Parade en gaat om het Sint-Janslyceum heen. Naast de school zit een supermarkt, die erg populair is bij de leerlingen. “Daardoor belandt veel afval op de grond rond de school en dat gaan we samen opruimen”, legt Jeroen uit. Ze worden gesponsord door een bedrijf dat zorgt voor milieu-afbreekbare vuilniszakken. Gelukkig hoef je dat niet met je blote handen op te ruimen. De organisatie zorgt voor handschoenen en een warming-up van te voren. Ze rijden met een bakfiets mee voor de volle vuilniszakken en de groep wordt bij elkaar gehouden. Niet alleen het milieu is een motivatie voor plogging, maar ook veiligheid. “Als je buiten sport, kan het gevaarlijk zijn als er zwerfafval ligt. Zo kun je tijdens een valpartij terechtkomen in gebroken glas”, zegt Joep.

(Tekst loopt door onder foto)

Ploggen
Het resultaat tijdens een eerdere plogsessie. Foto: Puck Veen

Thuiskomen in Den Bosch

Het idee van deze actie begon een aantal jaar geleden. Jeroen deed een sportopleiding en Joep ging naar de hotelschool, waarna hij op kantoor werkte in Amsterdam. “Toen ik op kantoor zat, had ik behoefte aan beweging tijdens werktijd”, vertelt Joep. “Toen ik erover klaagde bij Jeroen zei hij dat we wel een oplossing kunnen verzinnen.” Tada: het begin van hun eigen bedrijf, genaamd Werk Atleet! “Vanwege ons bedrijf verhuisde ik terug naar Den Bosch, want het is niet milieuvriendelijk om steeds op en neer te rijden”, vertelt Joep. “Dat voelde als thuiskomen.”

Dierenbeelden van slippers

Het is nog niet bekend wat er met het afval gebeurt wanneer alles verzameld is. “Met het ploggen in Amsterdam ging het afval naar een bedrijf dat meubels maakt van zwerfafval. In Den Bosch hebben we nog niet zoiets gevonden, maar we hebben wel contact met de gemeente over wat we met het zwerfafval gaan doen.” Ze organiseren het gratis evenement niet alleen. Het bedrijf Nic&Mic helpt mee. “Dit bedrijf maakt grote, kleurrijke dierenbeelden van afgedankte teenslippers”, vertelt Jeroen.

Meedoen?

Wil jij ook zwerfafval opruimen en sporten tegelijk? Je kunt jezelf op aanwezig zetten op Facebook. Ook kun je jezelf aanmelden via de website van World Cleanup Day. Zoom in op Den Bosch en de Parade en dan zie je het evenement verschijnen. Het evenement is op zaterdag 21 september van 13.00 – 14.00 uur.

Ken je ook een Bosschenaar met een bijzondere verhaal? Of denk je: hé, ik heb ook iets interessants te vertellen? Oftewel: wie moet Bosschenaar van de week worden? Laat het ons weten via [email protected] of laat een berichtje achter in de comments op Facebook.

Meer verhalen van Bossche helden die vrijwilliger zijn:

Eddie is vrijwilliger in hart en nieren: ‘Ik wilde iets doen tegen eenzaamheid’

Den Bosch is een initiatief rijker: Anna's Repair. Bij dit terugkomende evenement in de St. Annakerk...

Christel kwam op straat te staan, krabbelde op en doet nu vrijwilligerswerk: ‘Het kan iedereen overkomen’

Een wandeling met iemand maken, moestuin onderhouden of voetbaltraining geven. Met één of twee uurtj...
Voedselbank Den Bosch

Jo Maas is vrijwilliger bij Voedselbank Den Bosch: ‘ik wil graag helpen’

Jarenlang werkte Jo Maas (67) in supermarkten en zorgde hij ervoor dat de lekkerste en verste produc...

adv.