Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Schokkend: zo veel Bosschenaren voelen zich eenzaam en vooral in deze wijken

Door Marèl Holtermans 1 oktober 2018

Ruim vier op de tien Nederlanders voelt zich eenzaam. Zij missen bijvoorbeeld mensen op wie ze terug kunnen vallen in moeilijke situaties, voelen zich in de steek gelaten of ervaren een leegte. Den Bosch staat precies gelijk met het gemiddelde: ook hier voelt 40% van de volwassenen zich wel eens eenzaam.

Dat blijkt uit enquête-resultaten van de Gezondheidsmonitor, die LocalFocus in het kader van de Week tegen de Eenzaamheid op een rij heeft gezet. Deze themaweek begint vandaag. De enquête bestond uit elf vragen, iemand is eenzaam bij minstens drie ongunstige scores.

Zonder partner vaakst eenzaam

Volgens nieuw landelijk onderzoek van het statistiekbureau komt eenzaamheid het vaakst voor onder alleenstaande ouders en mensen die gescheiden zijn. Ook ervaart meer dan twee derde van de 85-plussers, laagopgeleiden en mensen met een niet-westerse migrantenachtergrond eenzaamheid.

Eenzaamheid in Den Bosch

RIVM bracht in kaart hoe het zit per wijk. Nu valt het op dat de mensen die in de Rompert en Hambaken wonen het meest eenzaam zijn. Bosschenaren die in de Muntel wonen hebben er minder last van.

Eenzaamheid

Maar wanneer ben je nu eenzaam? Eenzaamheid is een negatieve situatie, gekenmerkt door gemis en teleurstelling. Het is een persoonlijke, subjectieve ervaring. Gevoelens van eenzaamheid hebben vooral te maken met gebreken in relaties. Maar iemand kan zich ook eenzaam voelen doordat het aantal contacten lager is dan je eigenlijk wilt.

Lees ook:

Vrienden

Zo leer je mensen kennen en maak je vrienden in Den Bosch

Je bent nieuw in de stad, je weet inmiddels waar de supermarkt is en welke terrasjes gezellig zijn. ...
eentje

Even geen zin in mensen: 5 dingen om in je eentje te doen in Den Bosch

Even een dagje voor jezelf nodig, heb je wat tijd te doden of zijn al je vrienden te druk voor je? K...
Daphne Bouwman

Vrijgezel Daphne: ‘Ik heb ooit een vriendin laten bellen tijdens een date om weg te kunnen’

Ben je al met heel tinderend Den Bosch op date geweest of krijg je al kriebels bij het idee van een ...

adv.