Roos en Wouter over toegankelijkheid: ‘Gat in de markt voor Bossche horeca’

Aangeboden door Iedereen telt mee in Den Bosch

V.l.n.r.: Hein Schoones, Jessica Fleuren, Patricia van der Wal, David van der Lubben bij activiteitencentrum Duinendaal in Den Bosch. Hein en David zijn vrijwilligers bij Gehandicapten Platform 's-Hertogenbosch. Foto: indebuurt Den Bosch

Kijk jij voor je neerstrijkt op een Bosch terras eerst of er een toilet is voor mensen met een handicap? Of dat je eerst een drempel over moet om naar binnen te kunnen? Zoiets kleins als een drempel is voor jou misschien geen probleem, maar is voor een ander het verschil tussen wel of niet mee kunnen doen. Om die drempel gelijk te trekken is er het initiatief Iedereen telt mee in Den Bosch.

Twee betrokken Bosschenaren die zich inzetten voor het project zijn Roos Kapteijns en Wouter Schelvis. Dat doen zij vanuit het Gehandicapten Platform ‘s-Hertogenbosch. “Ongeveer 16 procent van de bevolking heeft een handicap”, vertelt Roos. De stichting komt op voor de belangen van zoveel mogelijk Bosschenaren met een handicap, maar het gaat volgens Roos niet om de cijfers. “Al helpen we maar één persoon, dan is dat al een overwinning.”

Iedereen telt mee in Den Bosch

Iedereen telt mee in Den Bosch is een project gefinancierd door Gemeente ‘s-Hertogenbosch. Het doel van het project is Bosschenaren laten zien dat mensen met een handicap meetellen. Via een actieplan praten zij met instanties, ondernemers en lokale overheid om de toegankelijkheid van Den Bosch te verbeteren. “Zodat iedereen veilig de straat kan oversteken, comfortabel werken en leuke dingen doen. Zonder gedoe”, aldus Roos.

VN-verdrag

De leidraad bij Iedereen telt mee in Den Bosch is het VN-verdrag voor mensen met een handicap. Daarin staat wat de regering en de gemeenten moeten doen. Het is inmiddels bijna vijf jaar geleden dat Nederland de handtekening zette onder het VN-verdrag. Tien jaar te laat, vinden Roos en Wouter, want het verdrag werd al in 2006 ondertekend door de Verenigde Naties. “Nog steeds bouwen en openen we in Nederland nieuwbouw die niet aan alle eisen van dat verdrag voldoet, bijvoorbeeld omdat niet iedereen naar binnen kan.”

Trots op Den Bosch

Toch is er in vijf jaar veel gebeurd, vertelt het tweetal trots. “Door het VN-Verdrag heeft iedereen een troef in handen. Je kunt daardoor de overheid aanspreken als zij zich niet inzet voor jouw rechten.” Dankzij de inzet van Iedereen telt mee in Den Bosch is onze stad weer iets mooier geworden. Zo is onder meer het Zuid-Willemspark zo goed als toegankelijk en wordt het Jeroen Bosch Huis omgebouwd tot museum mét lift.

Horecaondernemers opgelet!

“Voor ondernemers in Den Bosch is het heel interessant om je zaak toegankelijk te maken voor mensen met een handicap, in het bijzonder voor horeca”, stelt Wouter. “Iemand met een handicap komt zelden alleen. Als wij een personeelsdag hebben, kiezen we een restaurant waar iedereen naar binnen kan. Dan heb je dus dertig klanten. Die dertig komen vervolgens met hun eigen families terug. In Den Bosch zijn er nog steeds weinig toegankelijke horecazaken. Een gat in de markt.”

Kom buitenspelen!

Iedereen telt mee in Den Bosch organiseert – wanneer mogelijk – regelmatig activiteiten in Den Bosch en omgeving. Op 9 juni is er een buitenspeeldag bij speeltuin ’t Kwekkeltje in Rosmalen. Op deze dag spelen kinderen met en zonder handicap samen. “Inclusie begint in de zandbak”, vertelt Roos. “Een kind in een rolstoel kan net zo goed stoepkrijten, dat willen we laten zien.”

Kom ook buitenspelen! Er is plek voor zestig bezoekers op 9 juni. Klik hier om je aan te melden.

Meer in deze categorie

Bosschenaren

Ga naar “Gezocht: mensen die voor de liefde naar Den Bosch verhuisden”

Gezocht: mensen die voor de liefde naar Den Bosch verhuisden

Ga naar “Binnenkijken bij de Eendenkooi: ‘Dit stukje natuur is het hele jaar door mooi’”

Binnenkijken bij de Eendenkooi: ‘Dit stukje natuur is het hele jaar door mooi’

Ga naar “Digitale evenementenpostermuur @denboschofwa: ‘Er is echt animo voor’”

Digitale evenementenpostermuur @denboschofwa: ‘Er is echt animo voor’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58”

Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58

 • Geldig t/m
Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Kinderpyjama € 9,99”

Kinderpyjama € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50”

CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023

Agenda

Ga naar “Oetelrave Den Bosch”

Oetelrave Den Bosch

 • Barkade
 • 18 februari 2023

Topper

Ga naar “Carnaval in Oeteldonk”

Carnaval in Oeteldonk

 • Van 18 feb t/m 21 feb
carnaval in oeteldonk
Ga naar “Expositie ‘The Art of Comfort’”

Expositie ‘The Art of Comfort’

 • T/m 2 apr
Ga naar “The Charming Hypnotist te zien in PERRON-3”

The Charming Hypnotist te zien in PERRON-3

 • 10 maart 2023
Ga naar “Smèrrig Koningsdag Festival”

Smèrrig Koningsdag Festival

 • Koninkrijk van Muziek
 • 27 april 2023