Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Janneke helpt mensen met een burn-out: ‘Ik maakte een vlog over mijn eigen ervaring’

Door Nikki Segers 1 april 2019

Achter haar brede glimlach gaat meer schuil dan je zou denken. Met te hoge verwachtingen van zichzelf belandde Janneke Swanenberg (24) uit Den Bosch in een burn-out. Nu plukt ze de dag! Door haar dag met structuur en zonder verwachtingen te beginnen, krijgt ze meer gedaan. Haar ervaringen weet ze in te zetten voor jongeren met soortgelijke problemen. Wij vroegen ons af hoe ze aan die positieve vibe is gekomen en nodigden haar uit voor een gesprek.

Janneke geeft gastlessen op scholen en ze organiseert The Conversation, een evenement waarbij jongeren het podium krijgen om met elkaar te spreken over hun emoties en belevenissen. Ze vraagt niet alleen aandacht voor het veel voorkomende probleem bij jongeren, maar spoort ook mensen aan om er over te praten met elkaar.

Vlog op YouTube

“De eerste editie van The Conversation in Den Bosch was een groot succes!”, vertelt Janneke trots. “Al tijdens de pauze besloot ik dat er nog een tweede editie moest komen.” Via YouTube deelde ze al eerder haar eigen verhaal. Janneke merkte namelijk in haar omgeving dat het niet altijd duidelijk was dat een burn-out er voor iedereen anders uitziet. “Als ik in het openbaar ben, dan straal ik altijd. Mensen zagen mij daarom altijd als dat vrolijke meisje. Ondertussen kreeg ik ontzettend veel energie en inspiratie door hoe goed mijn omgeving met alles is omgegaan. Nu ben ik ontzettend trots op mezelf wat ik het afgelopen halfjaar samen met anderen heb kunnen neerzetten voor The Conversation.”

(Tekst loopt door onder de foto’s) 

Foto links Nikki Segers - foto rechts bron Facebook
The Conversation #2 - 2 Mei in Tilburg
Janneke Swanenberg - foto door Nikki Segers

Eerst jezelf helpen

“Om positief in het leven te staan en een goed voorbeeld te zijn voor anderen, maak ik andere keuzes. Ik zeg vaker nee en beloof mezelf en anderen alleen de dingen die ik wil en kan waarmaken. Zo drink ik liever gezellig een wijntje op de bank met een goede vriendin dan dat ik mezelf overvraag tijdens een avond stappen”, geeft ze aan. “Het leuke hieraan is dat wanneer ik wél een keer de keuze maak om op een feestje te verschijnen, iedereen extra blij is me te zien. Hierdoor hou ik de controle over de prikkelingen die ik binnenkrijg en creëer ik een positief systeem om me heen. Wat ook voor een positieve verandering heeft gezorgd in mijn leven is mijn hondje Jip, die is opgevoed als hulphond. Naast de dagelijkse dosis liefde, zorgt dit beestje ook voor regelmaat”, vertelt Janneke met een twinkeling in haar ogen.

Opleiding

Om anderen nog beter te kunnen helpen wil Janneke graag een opleiding doen om officieel ervaringsdeskundige te kunnen worden. “Ervaring alleen is niet genoeg. Het zou zo fijn zijn om mensen het gevoel te geven dat er iemand is die ze begrijpt. Al is het maar één persoon. Voor sommigen is de stap te groot om een hulpverlener in te schakelen. Zelf ben ik geen hulpverlener, maar ik ben er wel goed in om de juiste mensen met elkaar in contact te laten komen. Ik kan ervoor zorgen dat mensen die elkaar beter begrijpen samen iets leuks kunnen gaan doen wat ze anders nooit zouden durven. Het belangrijkste is dat er over gepraat blijft worden met elkaar. Al blijft een burn-out altijd wel in mijn systeem zitten, zelf ben ik nu echt gelukkig met hoe mijn leven nu is”, vertelt ze. Het gesprek eindigt net zo positief zoals het begon. Janneke straalt niet alleen positiviteit uit, maar is dat ook echt!

Op donderdag 2 Mei om 19.00 uur is de tweede editie van The Conversation #2.

Lees ook:

Free Hugs

Thijs geeft free hugs: ‘Na de aanslag gaf ik een extra speciale knuffel aan een Turkse jongen’

Thijs Verberne (34) komt oorspronkelijk uit Deurne, maar verhuisde anderhalf jaar geleden naar Den B...
artt

Tom en Robbe starten kledinglijn: ‘We zijn heel close sinds het overlijden van onze moeder’

Wat doe je als je nérgens leuke kleding kunt vinden die ook nog eens goed blijft én duurzaam is? In ...
frotbal

[VIDEO] Deze dames bedachten een gouden idee voor Den Bosch en wij vinden het hilarisch

Eigenlijk mag alles bij de sport Frotbal. Ofja, bijna alles. Vaste teams? Doen ze niet aan! Strikte ...

adv.