Isa en Isa zijn nu ook nachtburgemeester: ‘Laatst vroeg iemand of we nu elke dag uit moeten gaan’

In het midden zit Isa Verputten en Isa IJpelaar staat rechts naast haar. Foto: Isa IJpelaar, @isawithacam

Lidwien van Noorden (66) voert al zes jaar pleidooi als nachtburgemeester dat de Bossche nacht voor iedereen is. Sinds kort heeft ze daar hulp bij: van de vriendinnen Isa IJpelaar (24) en Isa Verputten (23). Zij voegen zich bij haar, om zo langzaam het nachtburgemeesterschap over te nemen.

We schreven eerder een uitleg over het nachtburgemeesterschap, dat artikel vind je hier.

Het was een aangename verrassing voor Isa Verputten: tijdens d’n elfde van d’n elfde kwam ze Lidwien tegen, die wel een erg leuk voorstel had. “Ze vroeg nadat we elkaar begroet hadden direct of Isa en ik geïnteresseerd zijn om ons bij haar te voegen.” Dat zag ze niet aankomen, maar ze was erg enthousiast. “Ik zei meteen ja, hoewel ik het natuurlijk eerst aan Isa moest vragen.” Isa IJpelaar: “Ik zat toen ziek thuis, maar van dit bericht werd ik erg blij!” En dus ging al snel het balletje rollen, want een week later zaten ze alledrie rond de tafel. Net iets meer dan een maand later kondigen ze aan dat ze nu met zijn drieën zijn.

Jonge mensen

Een nachtburgemeester wordt vaak verkozen, maar dat hoeft niet. “Ik ben al veel langer dan ik gepland had nachtburgemeester”, vertelt Lidwien. “Dat komt onder andere door corona. Het organiseren van de verkiezing kost erg veel werk, dus ik was al gerichter op zoek naar een vervanger.” Lidwien zocht een jong persoon, maar vaak als ze iemand op het oog had verhuisde diegene bijvoorbeeld, waardoor het niet door kon gaan. “Als je jong bent verandert er veel in je leven.” Ze wilde graag jonge mensen erbij, omdat Lidwien merkt dat de jongerencultuur snel verandert, waar ze niet echt in zit. Isa Verputten: “Iemand gaf ook als reactie dat die het echt fijn vindt dat er nu twee jongere mensen bij zijn gekomen, omdat die daarmee meer verbinding voelt.”

Lees verder onder de foto>

Isa en Isa. Foto: Isa IJpelaar @isawithacam

Begrafenis St. Joost

Lidwien had de Isa’s al een tijdje in het vizier. Ze vielen vooral op toen ze het St. Joost Memorial organiseerden, dat was een protest van leerlingen van de Bossche kunstacademie St. Joost tegen de komst van Business Innovation studenten en het nieuwe EKP-terrein. “Ze lieten toen zien dat ze goed kunnen organiseren en niet alleen A, maar ook B zeggen”, legt Lidwien uit. “Ze staan in de wereld met een brede blik.” Isa IJ is het ermee eens dat de begrafenis deuren voor ze had geopend: “Isa en ik waren twee van de initiatiefnemers. Dat heeft echt zijn vruchten afgeworpen, het voelt als een eer om voor de Bossche nachten te werken!”

Ze staan in de wereld met een brede blik

Lidwien van Noorden

Beter vervoer

Maar wat zijn de plannen van Isa en Isa? Ze zijn natuurlijk net pas nachtburgemeester, dus uiteraard weten ze niet direct wat er gaat gebeuren. Ze hebben wel wat ideeën. “Ik vind het veilig maken van de stad heel belangrijk”, vertelt Isa IJpelaar. Dat beaamt Isa Verputten: “Het milieu en lichtvervuiling hebben ook met veiligheid te maken. We willen dat de nacht voor iedereen is, dus daar bedoelen we ook het welzijn van dieren mee, die nu last hebben van vervuiling en overlast.” Nog een belangrijke functie is het aantrekkelijk maken van de Bossche nacht voor mensen die hier niet wonen, vertelt het duo. “Het vervoer naar Den Bosch in de nacht moet echt verbeterd worden. Dat kunnen we bij de gemeente aankaarten.” De nieuwe nachtburgemeesters gaan in het nieuwe jaar kennismaken met de Bossche beleidsmaker cultuur, Janne van Wijnen, en uiteindelijk ook met burgemeester Jack Mikkers.

Lees verder onder de foto >

Foto: indebuurt Den Bosch

Nachtburgemeester op Tramkade

Nog een belangrijk punt is de Tramkade. “De Tramkade is een experiment dat afloopt in 2025. Dat was allang bekend, maar nu dreigen veel instanties al eerder dicht te moeten, door stijgende energieprijzen”, legt Isa IJpelaar uit. Voor instanties als Het Ketelhuis, waar wekelijks veel jongeren samenkomen om aan nieuwe initiatieven te werken, zijn de energiekosten zo onhoudbaar geworden dat het de vraag is of deze plek op deze manier blijft bestaan. “Er is veel nachtleven op Tramkade. Bovendien zitten er ook kunstenaars en goede initiatieven voor onze stad gevestigd. Het is een belangrijke broedplaats. Als dat verdwijnt, dan zijn de plekken waar de liefhebbers heen kunnen gelimiteerd.”

Niet bang zijn

Isa IJpelaar vertelt dat De Tramkade een moeilijk begin is, maar wel eentje waar ze veel jongeren mee kunnen helpen. Ze krijgen veel positieve reacties op hun nieuwe rol. “Wat wel grappig is, is dat veel mensen vragen of wij nu elke dag uit moeten gaan. Dat hoeft niet, een nachtburgemeester houdt zich met zoveel meer bezig dan het nachtleven”, legt Isa Verputten uit. “Iemand vroeg laatst aan mij of die nu bang moet zijn als die ons tegenkomt in de nacht. Dat is niet nodig”, vertelt ze lachend.

Wil je in de gaten houden wat de nachtburgemeesters doen voor Den Bosch? Dat kan hier!

Wie is de volgende Bosschenaar van de week?

Heb jij ook een bijzonder verhaal? Of ken je een Bosschenaar die wij écht moeten interviewen? Laat het weten via [email protected]. Veel Bosschenaren gingen je voor. 

Meer mensen uit Den Bosch:

Meer in deze categorie

Bosschenaren

Ga naar “Deze voornamen waren 120 jaar geleden populair in Den Bosch”

Deze voornamen waren 120 jaar geleden populair in Den Bosch

Ga naar “Oproep: Hoe ziet de ramadan er bij jou uit?”

Oproep: Hoe ziet de ramadan er bij jou uit?

Moskee
Ga naar “Aan tafel bij… Jan en Tom van De Bossche Draak Likeur”

Aan tafel bij… Jan en Tom van De Bossche Draak Likeur

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “50% korting op alle brillen”

50% korting op alle brillen

 • Specsavers Den Bosch
 • Geldig t/m 17 april 2023

Topper

Ga naar “Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58”

Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58

 • Geldig t/m
Ga naar “Luxe Geuren Uitverkoop van € 25 voor € 20”

Luxe Geuren Uitverkoop van € 25 voor € 20

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Kruidvat Boob tape van € 5,99 voor € 5”

Kruidvat Boob tape van € 5,99 voor € 5

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Alle AH Ham- en spekreepies en -blokies van € 9,18 voor € 4,59”

Alle AH Ham- en spekreepies en -blokies van € 9,18 voor € 4,59

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 maart 2023

Agenda

Ga naar “Festival Trek 2023 in Den Bosch”

Festival Trek 2023 in Den Bosch

 • Van 7 jul t/m 9 jul
Ga naar “Smèrrig Koningsdag Festival”

Smèrrig Koningsdag Festival

 • Koninkrijk van Muziek
 • 27 april 2023
Ga naar “Expositie ‘The Art of Comfort’”

Expositie ‘The Art of Comfort’

 • T/m 2 apr
Ga naar “StoryTrail Theaterwandeling Den Bosch”

StoryTrail Theaterwandeling Den Bosch

 • T/m 31 dec