Boekenwurmen opgelet: 5 x boekenwinkels in Den Bosch
Nu de herfst nadert, wordt het weer tijd om jezelf terug te trekken op je bank inclusief een theetje, kleedje…
Esther Verhoef is één van de succesvolste Nederlandse schrijfsters. Er staan tientallen boeken op haar naam en er zijn miljoenen exemplaren verkocht. Hoewel ze haar jeugd in Den Bosch niet als fijn heeft ervaren, vestigde ze zich tóch in onze stad.
Voordat dit enorme succes begon, was Esther een meisje als ieder ander. Ze werd geboren in de Graafsewijk en verhuisde kort daarna naar een huis in de Aawijk. Maar ze voelde zich er niet op haar plek. Esther hoorde er nooit helemaal bij. “Ik heb me er een soort buitenaards wezen gevoeld”, vertelt ze. “Op mijn twaalfde verhuisden we naar Rosmalen en sindsdien ben ik weinig in mijn oude wijk geweest.”
Haar redding? Boeken schrijven! Vanaf haar zevende schreef ze dagelijks. “Op een Olympia-typemachine maakte ik boeken die ik zelf illustreerde en aan elkaar niette.” Het leek misschien logisch dat Esther na het behalen van haar havo-diploma naar de School voor Journalistiek zou gaan, maar ze koos een ander pad. “Ik was eigenlijk wel klaar met het hele concept school.” Ze had meerdere banen, maar het schrijven gaf ze nooit op. In haar vrije tijd verzamelde Esther informatie over honden – dat was namelijk het onderwerp van haar eerste boek dat in 1994 uit kwam: De Engelse en Franse Bulldog. In de jaren daarna volgden ongeveer zestig informatieve boeken. Pas in 2002 kwam haar eerste thriller uit: Onrust. Sindsdien schrijft ze bijna alleen nog maar fictie.
Haar boek Nazomer werd in 2018 genomineerd voor de NS publieksprijs. Die prijs nam ze in 2011 ook in ontvangst voor haar boek Déjà Vu. Zo won de schrijfster ook de Gouden Strop voor haar boek Lieve Mama (2016) en voor Façade (2020). Nog tientallen andere prijzen staan ook op de naam van Esther Verhoef
Ondanks haar minder fijne jeugd in de stad, besloot ze zich in Den Bosch te vestigen. Ze heeft een appartement in de stad. Dat is haar werkplek, want haar gezin woont ergens anders in de regio. “Daarnaast loop ik geregeld de stad in om te winkelen, wat lekkers te halen, of ik ga wat drinken op een terras. Den Bosch bruist tegenwoordig aan alle kanten.”
Esther: “Knap hoe de stad het toerisme van het Jheronimus Bosch-jaar heeft weten te consolideren en nog steeds verder uit weet te bouwen. Dat je op de Parade wordt aangeklampt door buitenlandse toeristen die op zoek zijn naar het Noordbrabants Museum was vroeger toch niet denkbaar?”
Het is ook de stad die haar vaak inspireerde tijdens het schrijven van de boeken. Ze vertelt hierover: “Zoals elke schrijver, verweef ik dingen die ik meemaak in mijn werk. Dus ook jeugdherinneringen.” En dat zorgt ervoor dat veel mensen zich kunnen identificeren met haar boeken. “Ik heb begrepen dat Bosschenaren vooral veel herkennen in Nazomer en Tegenlicht, mijn twee romans. Den Bosch speelt ook een rol in de Sil Maier-trilogie die ik samen met Berry [Verhoef, haar partner red.] onder pseudoniem Escober heb geschreven – Onrust, Onder Druk en Ongenade. Een van de hoofdrolspelers, Susan Staal, woont vlakbij de Hinthamerstraat. En Close-up, niet te vergeten, speelt zich voor een flink deel af in Den Bosch en in Rosmalen, waar hoofdpersoon Margot is geboren en getogen.”
In onze gids
Populaire rubrieken