Geen Bosschenaar met knorrende maag naar bed dankzij Angelique: ‘soms wel tachtig maaltijden op een dag’

Angelique de Rouw en Frank de Bie, foto: indebuurt Den Bosch

Deze decembermaand vroegen we op indebuurt welke Bosschenaren in 2022 iets bijzonders hebben gedaan voor een ander. Er kwamen mooie inzendingen binnen, waarvan één in het bijzonder. Angelique de Rouw zorgt er namelijk voor dat niemand in Den Bosch met honger naar bed hoeft te gaan. Zij zorgt voor gratis warme maaltijden en deelt deze uit tussen maandag en vrijdag

Bij een basisschool aan de Acaciasingel brandt donderdagavond nog licht. Daar staat Angelique nietsvermoedend maaltijden op te scheppen. Van aardappels en kippenpoten, tot een sausje en stukken fruit. Frank de Bie gaf Angelique op voor de kerstengelenactie van indebuurt. Frank vertelt over de passie waarmee Angelique te werk gaat. “Soms deelt ze twintig maaltijden op een avond uit, maar soms ook tachtig. Hoe mooi is het dat al die Bosschenaren dan niet met honger naar bed gaan?”

Om Angelique in het zonnetje te zetten, komt de redacteur van indebuurt Den Bosch op donderdagavond bepakt en bezakt naar de Bossche basisschool. De verrassing? Een kerstpakket en een kerstengel. Angelique had dit bezoek niet verwacht en is enthousiast. Ondertussen moet er ook nog gewerkt worden, dus maakt ze nog even de laatste maaltijden af. “Wat ontzettend leuk!”, is haar eerste reactie.

Tussen de twintig en tachtig maaltijden per dag

Frank en Angelique kennen elkaar al ongeveer twintig jaar vertelt Frank. “Angelique begon ooit Missie Christmas, dat was een boodschappenactie rond kerstmis. Gezinnen die onder de armoedegrens leefden, konden een kerstpakket bij haar ophalen.” Deze kerstpakketten maakt de Bossche nog steeds. Angelique opent de deur van het lokaal hiernaast en deze is helemaal gevuld met dozen en voedingsmiddelen.

Er zijn mensen die zonder eten op naar bed gaan en Angelique kwam op het idee om ook iets met cateringbedrijven te doen. Want daar blijft altijd eten over en ook die bedrijven vinden het zonde om het weg te gooien. Zo is Angelique begonnen en tien jaar later staat ze nog steeds tussen maandag en vrijdag maaltijden op te scheppen voor de Bossche minima.

“Ik zag jullie oproep en dacht gelijk aan Angelique. Als er iemand is die voor mij echt een kerstengel is en altijd voor iedereen klaarstaat, dan is het Angelique wel. Ze heeft meerdere kringlopen opgezet en verzorgt hier elke avond 19.00 tot 20.00 uur tussen de twintig en tachtig maaltijden per dag. Gemiddeld zijn het er dertig, maar is weleens voorgekomen dat het er tachtig waren. Het is ook een beetje afhankelijk van wat er overblijft uit bedrijfskantines. Angelique verdient het echt”, vertelt Frank. De maaltijden zijn gratis.

Met Denk aan Elkaar slaan indebuurt en acht krantentitels de handen ineen door op verschillende momenten in het jaar verhalen en initiatieven in het zonnetje te zetten. Ons doel is om mensen met elkaar te verbinden. De kerstengelen-actie is de tweede in de reeks nadat we in oktober tijdens de Week tegen de Eenzaamheid vriendschappen vierden. 

Twee, drie dagen geen eten

De maaltijden zijn ingepakt en Angelique vertelt ondertussen gepassioneerd over hoe ze startte met de maaltijden. “Tien jaar geleden ben ik hiermee begonnen. Ik organiseerde een kerstactie op mijn werk omdat ik het zelf even wat minder had. Ik was blij dat ik bij mijn vader en moeder terecht kon, maar realiseerde ook dat ik echt geluk had. Ik besefte me dat er ook veel mensen zijn die niet dat geluk hebben. Ik ben met een camera op pad gegaan en ben lekker gaan ‘lullen voor spullen’ en zo is het balletje gaan rollen. Ik maakte kerstpakketten en kon op het toppunt zelfs meer dan duizend pakketten uitdelen aan Bosschenaren die in armoede leven.”

Angelique: “Soms heb je maar een klein steuntje nodig om verder te komen, zulke dingen kunnen echt helpen. Ik merk dat de schaamte blijft. Er zijn ook wat nieuwe gezichten bijgekomen door de energiecrisis. Mensen die last hebben van de crisis, weten niet wat hen overkomt. Zij betalen de rekeningen en hebben geen eten meer. Ik krijg berichten van mensen die toegeven dat ze al twee, drie dagen geen eten meer ophebben. Of een ander berichtje van een vader die blij is dat hij nu eten heeft voor zijn kinderen. Het zijn echt trieste verhalen. Een kindje wat hier binnenkomt en een braadworst pakt alsof het een ijsco is en tegen zijn moeder zegt: ‘honger, honger’. Je kunt het je bijna niet voorstellen.”

De tekst gaat door onder de foto >

Angelique bij de kerstpakketten die ze heeft ingezameld, foto: indebuurt

Van Schaamrood naar opluchting

Angelique ziet vaak dezelfde gezichten, maar af en toe komt er een nieuw gezicht bij. “Het is ook mooi om te zien wat er tot stand komt. Zo neemt de een neemt een maaltijd mee voor een ander en is er veel contact met elkaar. Zo komen deze mensen toch uit hun isolement. Vrouwen die hier voor het eerst binnenkomen met het schaamrood op de kaken en op standje overleven staan, gaan na een paar keer al lachend weg en kijken uit naar de volgende dag. Je moet je maar eens proberen voor te stellen hoe het is als je niet elke dag iets te eten hebt. Je bent het ene gat met het andere gat aan het vullen. Nu is dat even niet zo en dat scheelt een hoop stress.”

Mensen komen via via bij mij terecht en zo is het ook nog te overzien. Stel dat het een mega gaarkeuken zal worden, dan praat je over heel iets anders. Het is zo persoonlijk en je hebt tijd voor een gesprek. Mensen leren elkaar kennen en het is gewoon echt heel leuk. Ik vind het leuk dat de verbindingen tot stand komen en het is fijn om met gelijkgestemden te praten. Waar vind je die anders?”, sluit de Bosschenaar af.

Meer nieuws over Den Bosch:

Meer in deze categorie

Bosschenaren

Ga naar “Deze voornamen waren 120 jaar geleden populair in Den Bosch”

Deze voornamen waren 120 jaar geleden populair in Den Bosch

Ga naar “Oproep: Hoe ziet de ramadan er bij jou uit?”

Oproep: Hoe ziet de ramadan er bij jou uit?

Moskee
Ga naar “Aan tafel bij… Jan en Tom van De Bossche Draak Likeur”

Aan tafel bij… Jan en Tom van De Bossche Draak Likeur

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “50% korting op alle brillen”

50% korting op alle brillen

 • Specsavers Den Bosch
 • Geldig t/m 17 april 2023

Topper

Ga naar “Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58”

Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58

 • Geldig t/m
Ga naar “Alle AH Ham- en spekreepies en -blokies van € 9,18 voor € 4,59”

Alle AH Ham- en spekreepies en -blokies van € 9,18 voor € 4,59

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Luxe Geuren Uitverkoop van € 25 voor € 20”

Luxe Geuren Uitverkoop van € 25 voor € 20

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Kruidvat Boob tape van € 5,99 voor € 5”

Kruidvat Boob tape van € 5,99 voor € 5

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023

Agenda

Ga naar “Festival Trek 2023 in Den Bosch”

Festival Trek 2023 in Den Bosch

 • Van 7 jul t/m 9 jul
Ga naar “Smèrrig Koningsdag Festival”

Smèrrig Koningsdag Festival

 • Koninkrijk van Muziek
 • 27 april 2023
Ga naar “Expositie ‘The Art of Comfort’”

Expositie ‘The Art of Comfort’

 • T/m 2 apr
Ga naar “StoryTrail Theaterwandeling Den Bosch”

StoryTrail Theaterwandeling Den Bosch

 • T/m 31 dec