Digitale evenementenpostermuur @denboschofwa: ‘Er is echt animo voor’
Ken je dat, dat je eigenlijk geen flauw idee hebt wat er te doen is in de stad? Maar wat…
Het draait om familie, kunst, feesten, activisme, maar vooral om genderexpressie; Drag. Wat begon als een drag up in de woonkamer is uitgegroeid tot een community, de Drag Up Family uit Den Bosch.
Het is een gezellige boel: vier drag artists bij elkaar aan tafel, zij zijn deel van de harde kern van Drag Up Family. In het midden zit oprichter en kunstenaar Maybe Boozegeoisie (Malou van Doormaal, die/hen/hun), Damian D Doggy (Danielle, die/diens), daarnaast Le Poison Ruby (Troy) en Annemieke, die nog geen dragnaam heeft (die/hen/hun). Ze hebben allen een eigen verhaal en reden om deel te zijn van de Family. Drag is een manier om te spelen met genderexpressie, vaak met make-up, kostuums en acts. Over het algemeen denk je bij drag misschien al snel aan dragqueens, mensen die zich als vrouwen verkleden, maar het is breder dan dat, leggen de vier uit.
Malou ontdekte drag door RuPauls Drag Race, een Amerikaanse tv-competitie waar dragqueens tegen elkaar strijden, waar die erg enthousiast van werd. “Ik ging me er steeds meer in verdiepen en het eerste wat ik dacht was: ‘maar kan dat wel als als je geen homoseksuele man bent?’ Dat is natuurlijk onzin”, legt Malou uit. En daarom ging die steeds meer experimenteren en naar feestjes in drag. “Ik kende toen bijna niemand die drag deed.” Uiteindelijk nodigde Malou in 2016 vrienden uit om drag te doen in hun woonkamer.
Lees verder onder de foto>
“Een drag up avond houdt in dat we samen make-uppen en werken aan outfits. Lekker kliederen voor een paar uur. Ik ben meestal als eerste klaar, want ik ben een dragking en ik heb niet zoveel met make-up”, legt Danielle uit. Als dragking verkleed je je als man. Een drag up wordt ook altijd vastgelegd door een fotograaf, zodat iedereen een aandenken heeft, vertelt Danielle.
Er is veel meer te doen in andere steden
Drag is in de afgelopen jaren geëxplodeerd in populariteit, maar vooral in de randstad is er veel meer op dit gebied. Drag Up Family wil drag uit de niche trekken en allerlei soorten mensen er kennis mee laten maken. “Er is vrij weinig in Den Bosch voor mensen die van drag houden, in andere steden is er vaak veel meer”, vertelt Troy. Dan zelf maar het heft in handen nemen. Soms is de family aanwezig bij feestjes voor de lgbtqia+ gemeenschap, maar ze zoeken ook contact met mensen die nieuwsgierig zijn. De Drag Up Family wil de status quo uitdagen en mensen meer leren hierover.
Lees verder onder de foto >
Drag doet ook veel voor zelfvertrouwen, dat kan Annemieke beamen. Die is stagiair bij de Academie voor Beeldvorming, waar de Drag Up Family onderdeel van is. “Toen ik hier terecht kwam, dacht ik dat make-up niets voor mij is. Ik werd me bewust van de aannames die ik had toen ik hier begon. Maar hier is veel ruimte om te ontdekken en zelfvertrouwen op te bouwen”, vertelt die. Danielle voegt daaraan toe: “Ik schaamde me eerst een beetje voor mijn mannelijke kant, maar nu voel ik me zekerder en durf ik bijvoorbeeld op werk gemakkelijker het woord te nemen.”
Heb jij ook een bijzonder verhaal? Of ken je een Bosschenaar die wij écht moeten interviewen? Laat het weten via [email protected] Veel Bosschenaren gingen je voor.
In onze gids
Populaire rubrieken