Zo viert Sjefke Vaeren carnaval in Oeteldonk: ‘Volle bak gaan!’

Door indebuurt Den Bosch 18 februari 2019

Jajaja, Sjefke Vaeren is terug! Vorig jaar scoorde ex-profvoetballer-nu-muzikant Björn van der Doelen (42) nog met de ludieke Bavaria campagne #Carnavalvrij. Dit jaar gaat hij voor de Brabantse bierbrouwer op zoek naar échte Sjefkes Carnaval. Maar wat weinig mensen weten is dat Björn zelf uit Den Bosch komt, daar nog steeds vaak te vinden is en er ook nog eens volop Oeteldonkbloed door zijn aderen stroomt.

Voor wie de levensloop van Björn niet kent: als profvoetballer speelde hij op het allerhoogste niveau bij clubs als PSV, FC Twente en Standard Luik met de beste voetballers van zijn generatie. Björn was nog geen dertig toen hij zijn voetbalschoenen al aan de wilgen hing. Om zich vervolgens te richten op zijn grote passie: muziek. Zijn hele jeugd heeft Björn in Den Bosch gewoond en hij komt er nog vaak, bij zijn geliefde ‘moederke’, vader en zus. “Ik houd van Den Bosch, het is een prachtstad. De binnenstad is mijn favoriete plek, net als de Sint Jan en een paar cafeekes natuurlijk. En het woord ‘kut’ zeg ik naar goed Bosch’ gebruik ook nog steeds veel te vaak!”

#samensjeffenwecarnaval

De Witte Socrates, Doeluh, Doelie, De Witte Tornado, Golden Boy. Aan bijnamen had Björn als profvoetballer in elk geval geen gebrek. Sinds vorig jaar heeft hij er een goede alias bij. Die van Carnavalsvrijheidsstrijder Sjefke Vaeren! Wat kregen we toch goede zin van zijn wilde plannen om vrij te eisen met ons mooie volksfeest. De Sjefkesjaals en -petten waren niet aan te slepen en iedereen vond wel iets van de campagne. Positief of negatief, er werd in ieder geval over ‘geouwehoerd’, zoals Björn zelf zegt. “Ik moest daar wel om lachen. De meeste mensen vonden het grappig, maar er waren er ook bij die het niks vonden. Die dan echt de moeite namen om bijvoorbeeld een lange ingezonden brief naar het dagblad te sturen. Sjongejongejonge, dacht ik toen, hedde echt niks beters te doen met oew kostbare tijd?” De campagne #samensjeffenwecarnaval is dit jaar misschien minder controversieel, maar minstens zo gezellig. Via de site kunnen mensen hun eigen Sjef Carnaval nomineren. In totaal worden er op 27 februari honderd Sjefkes gehuldigd bij de Bavaria-brouwerij in Lieshout.

Op z’n kantje

En daarna… kan Sjefke eindelijk zelf weer op rak. De Oeteldonkpekskes hangen al klaar in de woning van Björn. Vijf op een rij, van groot naar klein. Voor Björn, zijn vriendin Ellen en hun drie jongens: Teuntje, Kootje en Klaasje. “De laatste emblemen moeten er nog op genaaid worden en dan is het weer zes dagen volle bak gaan.”

Bjorn heeft zelfs een eigen carnavalsclub opgericht ‘Op z’n kantje’. “Gezellig met familie en vrienden een pilske pakken. De uitvalsbasis is Café Plaats Royal. Daar zitten we zowat de hele carnaval.” Maar kan Sjefke het volksfeest nog wel normaal vieren in Oeteldonk, of wil iedereen met hem op de foto? “Dat valt mee. Sowieso blijf ik meestal heel lang op één plek staan. Zodra ik ga rondlopen, krijg ik wat meer aanspraak”, besluit de oud-Bosschenaar lachend.

Lees ook:

Plan Nederland

Respect! Bossche Ivon fietst 500 km door Malawi om kindhuwelijken aan te pakken

Er is geen stroom, niet overal water en als je vraagt om de wifi-code word je waarschijnlijk uitgela...
Marc van der Linden

Marc van der Linden over zijn Den Bosch: ‘De cultuur van de stad staat nog rechtovereind’

Koningshuisdeskundige, hoofdredacteur van Royalty, auteur én vaste gast van tv-programma Boulevard. ...
tamaris den bosch

Speciaal voor de fashionistas: er komt een nieuwe schoenenwinkel op de Schapenmarkt

Shoppers opgelet! Er komt een nieuwe schoenenwinkel op de Schapenmarkt. Deze shop verkoopt tal van l...

adv.