Wouter maakt een radioshow over de Tramkade: ‘Gasten raken soms geëmotioneerd als ze over muziek praten’

radio koudijs
Foto: Coen van Tartwijk

Een gebied waar verhalen voor het oprapen liggen, interessante mensen rondlopen en waar vooral veel leven is: dat is de Tramkade en de Kop van ’t Zand voor de Bossche Wouter van Heeswijk. Hij startte een radioshow over het terrein, Radio Koudijs.

De eerste vijf afleveringen van Radio Koudijs zitten er op. Vijf afleveringen waar Wouter met verschillende gasten praat. Of ze in de smaak vielen? Volgens Wouter wel. “Iedereen reageert enthousiast. Daardoor heb ik veel gasten kunnen uitnodigen voor komende tijd. Tot eind juni zit ik al vol! En nee, dan zijn de verhalen nog niet op. Dat is het bijzondere aan de Tramkade: het zijn losse eilandjes van losse verhalen, maar ze horen allemaal samen.”

Radio Koudijs

De radioshow wordt eens per week opgenomen en duurt twee uur. Wouter nodigt hiervoor elke week een andere gast uit. De persoon heeft iets te maken met de Tramkade of de Kop van ’t Zand; hij of zij werkt er of komt er veel. Samen met de persoon praat Wouter over de favoriete platen van diegene en bespreekt hij uiteraard hoe de gast over de Tramkade denkt. De uitzendingen zijn online gratis te luisteren. “Heb je geen zin in mijn getetter? Dan kun je op Spotify de tracklist luisteren waarin de platen staan die de hij of zij meenam”, aldus Wouter.

“Ik liep al een tijdje met het idee van een radioshow rond. Dan zit er maar één ding op: aan de slag gaan!” Daar had de Bosschenaar genoeg tijd voor. Hij heeft een eigen bedrijf en werkte daarnaast bij café Bossche Brouwers aan de Vaart. “Tja, we weten allemaal wat vorig jaar startte. Mijn agenda werd door de pandemie een stuk leger.”

In het brandweerhuisje

Geluk bij een ongeluk: door de coronacrisis had Wouter wel de mogelijkheid om bij Bossche Brouwers een ministudio te maken. “Ik wilde eerst in het brandweerhuisje op de Tramkade aan de slag, maar dat was technisch niet mogelijk. Er miste stroompunten en de WiFi-ontvangst was niet top. Dat ik de radiospullen bij Bossche Brouwers mocht uitstallen, kwam erg goed uit. Extra fijn is dat ik hier mag blijven, als de horeca weer open is.”

Tekst loopt door onder de foto van het brandweerhuisje.

Lekkere man
Foto: indebuurt Den Bosch

Veel energie

Dat hij mag blijven is voor Wouter belangrijk. Hij startte dan misschien tijdens de crisis, Radio Koudijs is voor hem geen tijdelijk coronaproject. Wouter: “Ik krijg hier heel veel energie van. Ik verdien er nu niets mee en dat hoeft van mij ook niet. Ik vind het gewoon heel leuk om te doen. Daarnaast leer ik nieuwe mensen kennen en zie ik sommigen op een andere manier.”

‘Muziek is verbinding’

De radiogasten nemen allemaal zes tot tien platen mee waar ze een bijzonder verhaal bij hebben. Dat mag van alles zijn, want geen muziekstroom is te gek voor de host. Tijdens de show bespreken ze de platen. Wouter: “Sommigen raken geëmotioneerd als ze over muziek praten. Muziek is verbinding en verbinding zorgt voor emotie. Zo nam iemand een plaat van Coldplay mee, een band waar ik zelf niets mee kan of heb. Maar hij linkte de plaat aan een overleden vriendin. Dat doet iets met je.”

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: Wim Roelsma

Kijkje in de platenkast

“Veel gasten zeggen dat ze het lastig vinden om hun hele muzieklijst terug te brengen naar een paar platen”, vervolgt Wouter. “Maar op die manier denken ze na welke platen echt belangrijk voor hen zijn. Ik neem daardoor niet alleen een kijkje in de platenkast van de gast, maar ook in het leven. Dan merk je dat je vaak meer gelijkenissen hebt met iemand dan je vooraf denkt.”

Voordat de mensen in zijn studio komen, bereidt de host zich zo goed mogelijk voor. Social mediapagina’s worden uitgespit, achtergrondinformatie van de artiesten wordt opgezocht en Wouter zoekt ook naar andere nuttige feitjes. “De radioshow mag dan twee uur duren, ik ben er ongeveer vier uur per week mee bezig. Als we dan eenmaal live zijn, vliegt de tijd voorbij. Veel gasten zijn verbaasd als ik zeg dat de twee uur op zijn!”

Benieuwd naar de radioshow van Wouter? Je kunt hem via deze link luisteren.

Ken of ben jij ook een Bosschenaar met een bijzonder verhaal? Ofwel; wie moeten we volgens jou interviewen? Laat het weten via [email protected].

Meer inspirerende Bosschenaren:

Meer in deze categorie

Bosschenaar van de Week

Ga naar “In gesprek met succesvolle schrijfster Esther Verhoef: ‘Den Bosch bruist aan alle kanten’”

In gesprek met succesvolle schrijfster Esther Verhoef: ‘Den Bosch bruist aan alle kanten’

Ga naar “Aan tafel bij… Jacques van Geffen ‘Iedereen verklaarde me voor gek!’”

Aan tafel bij… Jacques van Geffen ‘Iedereen verklaarde me voor gek!’

Ga naar “Bossche Ilona en Maud maken hun eigen voorstelling”

Bossche Ilona en Maud maken hun eigen voorstelling

In onze gids

Ga naar “Jack’s Foodbar”

Jack’s Foodbar

 • Brede Haven 7
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Jack's FoodbarJack's Foodbar

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58”

Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58

 • Geldig t/m
Ga naar “True Spirit trui** € 9,99”

True Spirit trui** € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “True Spirit gebreide tuniek** € 14,99”

True Spirit gebreide tuniek** € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “International Webshop Marketer | EMEA office Netherlands”

International Webshop Marketer | EMEA office Netherlands

 • Page Personnel
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Cinema in Concert presenteert: Pirates of the Caribbean – The Curse of the Black Pearl in Concert”

Cinema in Concert presenteert: Pirates of the Caribbean – The Curse of the Black Pearl in Concert

 • Mainstage Brabanthallen
 • 30 december 2022