Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vet! Frank zet nieuws om in kunst: ‘Soms haal ik inspiratie uit een gesprek op straat’

Door Marèl Holtermans 17 juni 2019

De Bossche Frank Willems is kunstenaar. Zijn werkplek, gelegen in een voormalige basisschool, staat vol met interessante maar bizarre spullen. Zijn kunst was eerder te zien op verschillende plekken in de stad, maar wij gingen langs bij zijn fantastische atelier in de Rompert.

Even lijkt het alsof we verkeerd zijn als we aankomen bij het atelier. Het adres dat Frank doorgegeven had, verwijst naar een oude basisschool. Maar dan zien we op het voormalige schoolplein een kunstenaar. Hij is druk aan het werk met een groot stuk zeil. “Hij maakt tipi-tenten”, horen we later.

Samen met andere kunstenaars

Eenmaal gesetteld met een kop koffie kijken we verbaasd om ons heen. We zitten in een grote hal waar vroeger de leerlingen rondrenden. De omliggende klaslokalen zijn tegenwoordig allemaal ateliers. “Ik heb de twee kleinste ruimtes, maar werk vaak hier in de hal. In het gebouw zitten andere kunstenaars, maar ook muzikanten en fotografen. Dat is hartstikke gezellig!”

In het atelier

De kunst die Frank maakt, verschilt erg van elkaar. Toch is er wel één duidelijke stijl terug te zien: veel kleur, veel teksten en veel opvallende prints. “Als mensen hier voor het eerst komen, krijg ik vrijwel altijd positieve reacties”, vertelt Frank. “Vooral kinderen vinden het leuk om een kijkje te nemen.” Dat kunnen we ons goed voorstellen. Aan de ene kant hangen veel schilderijen, aan de andere kant hangen zelf ontworpen T-shirts en om de hoek spotten we een schilderij dat nog in de maak is. “Hoe het er precies uit komt te zien, weet ik nog niet. Maar ik vond dit ontwerp van twee handen en een beker interessant!”

(Tekst loopt door onder de foto’s) 

Nieuws omzetten in kunst

Frank krijgt inspiratie op verschillende manieren. De ene keer door gesprekken die op straat worden gehouden (“Dan denk ik: ‘hoe kun je zoiets zeggen'”), de andere keer door bizarre nieuwsfeiten. Frank: “Ik vertaal die berichten naar mijn projecten. Meestal gaat het om nieuws dat zo bizar is dat je je het bijna niet kunt voorstellen. Zoals bij dit schilderij van een pinguïn met de tekst: Do not feed me. In de krant zag ik dat er in een Limburgse dierentuin pinguïns waren. De mensen uit de buurt vonden dit maar raar en zielig. Ze snapten niet waarom en hoe deze dieren in een Nederlands klimaat moesten overleven. Hun oplossing? Bitterballen gooien! De pinguïns aten die en stierven uiteindelijk. Die ironie gebruik ik voor mijn kunst. Daar houd ik van!”

“Ik houd van ironie in mijn kunstwerken.”

(Tekst loopt door onder de foto’s) 

Studie in Zweden

Hoewel hij nu helemaal op zijn plek zit, had hij als jong kind niet verwacht dat hij kunstenaar werd. “Ik studeerde in Zweden voor shoe design. Ook dat vond ik hartstikke leuk, al duurden die Zweedse winters wel erg lang, maar ik merkte dat ik het best op mijn plek zat bij de kunstvakken. Daar leefde ik op en ik ben me er steeds verder in gaan verdiepen. Toen ik terugkwam in Den Bosch, ben ik direct aan de slag gegaan als kunstenaar. Inmiddels kan ik er redelijk van leven, al gaat het wel met ups and downs.”

Wil jij de werken van Frank eens zien? Dat komt goed uit, want dit weekend is het landelijk atelier weekend. Ook Frank stelt zijn werkplek open en daarom kun je een kijkje nemen. Veel plezier!

Ken je ook een Bosschenaar met een bijzondere verhaal? Of denk je: hé, ik heb ook iets interessants te vertellen? Oftewel: wie moet Bosschenaar van de week worden? Laat het ons weten via [email protected] of via Facebook.

Lees ook: 

stichting oosterhoeve zetten in

Anja van Kinderboerderij Oosterhoeve: ‘Ik ben hier zeven dagen per week’

Je moet het maar kunnen: een groot deel van je leven aan de kant zetten voor je baan. Bij de Bossche...
snotyoung

Bossche Fleur: ‘Laatst zag ik iemand in een Snotyoungtrui, heel Buurt hoorde mijn gejuich’

Misschien heb jij ze ook al gezien. Op verschillende plekken in de stad en in de Gruyterfabriek spot...
carmen tattoo

Bossche Carmen was te zien bij Just Tattoo of Us: ‘Mijn eerste tattoo kreeg ik op mijn 13e’

Just Tattoo of Us Benelux is een extreme relatietest. Vrienden, familieleden en koppels geven elkaar...

adv.