Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Venezuelaanse Bosschenaar Maria: ‘Ik mis 24-uurswinkels in de stad’

Door Caroline Lichtenberg 2 januari 2018

Maria Melis is 38 jaar en woont 25 jaar in Den Bosch. Ze werkt met jongeren voor een welzijnsorganisatie en is geboren in Venezuela. De alleenstaande moeder met twee jonge kinderen (4 en 8) reisde de hele wereld rond en woonde op diverse plekken. Maar Den Bosch is nog altijd ‘haar stadje’.

We spreken Maria in het boekencafé naast Heijnen, waar ze graag komt. “Op mijn twaalfde verhuisden we vanuit Venezuela naar Nederland omdat er een coup was gepleegd. Het is een communistisch regime geworden. Mijn ouders openden hier in de Korte Putstraat de eerste tapasbar van heel Nederland, La Gitana.  Die is er nu niet meer. Mijn moeder zong, ik kookte en hielp mee achter de bar. Mijn ouders zijn op een gegeven moment weer weggegaan uit Nederland.”

Roots in Venezuela en Den Bosch

Daarna reisde Maria naar Colombia, Brazilië en meer landen voor ze weer neerstreek in Den Bosch. Ook in onze stad woonde ze op diverse plekken zoals ’t Zand, De Muntel en de Graafsewijk Noord. “Ook al ben ik hier niet geboren, ik heb hier toch ook mijn roots, door mijn vriendschappen die ik al jaren heb. ”

Er mogen van mij wel 24-uurswinkels komen in Den Bosch!

Maria gaat ook graag uit in Den Bosch. “Ik hou van Van Aken, dat is zo’n gave plek. Verder kom ik ook bij Wijn bij Stijn en loop ik graag hard in het Prins Hendrikpark.”

Wat Maria nog mist in Den Bosch zijn meer uitgaansgelegenheden, zoals dansgelegenheden, waar ook kinderen kunnen komen. “De Verkadefabriek is op zich ook wel kindvriendelijk, maar toch wordt er wel wat van gezegd als kinderen te hard rennen of te luidruchtig zijn. En er mogen van mij wel 24-uurwinkels komen. Dat hoort toch ook bij het karakter van de stad.”

adv.