Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Thomas maakt levensechte schetsen van Den Bosch: ‘Eerst durfde ik ’t niemand te laten zien’

Door Marèl Holtermans 12 augustus 2019

Het doel is puur plezier maken en ontspannen. Geld verdienen is niet nodig. Mensen uit de community leren kennen is dan weer wél mooi meegenomen. Dat is hoe tekenaar Thomas de Windt (46) zijn hobby urban sketch omschrijft. Hij gaat regelmatig met zijn tekenboek op pad.

“Meestal begin ik door gewoon te gaan”, vertelt Thomas. “Ik pak mijn inklapbare stoel, neem mijn tekenboek mee en ga naar de stad. Gelukkig woon ik samen met mijn vriendin dicht bij het centrum, waardoor ik er snel ben. Vervolgens scan ik in de stad naar de juiste plek.”

Scannen naar de juiste plekken

Dat kunnen veel verschillende soorten plekken zijn: de Sint-Jan is een geliefd tekenobject, maar ook een mooi huis in de Vughterstraat, bijzondere flat in het Paleiskwartier of een gedeelte van de Binnendieze voldoen als tekenplek voor Thomas. “Wat het is, maakt eigenlijk niet zoveel uit. Ik moet er een goed gevoel bij hebben. Het is moeilijk te omschrijven wat dat precies inhoudt, maar als ik bijvoorbeeld vrolijk word van een plek, is de kans groot dat-ie een paar uur later in tekenvorm in mijn schetsboek staat. Ik vind het zelf fijn als het niet te druk is. Dus de verborgen plekjes van de stad spreken mij erg aan. Het verschilt heel erg per schets hoe lang ik erover doe. De ene keer is het een uur, de andere keer is het wat langer.”

(Tekst loopt door onder één van de schetsen van Thomas) 

Besmet met het virus

Als je de tekeningen van Thomas ziet, denk je misschien dat-ie al heel zijn leven bezig is. Toch is het pas drie jaar geleden dat hij voor het eerst een tekenboek kocht. “Als kind tekende ik wel veel, maar ik heb er nooit wat mee gedaan. Ik dacht toen dat ik er niets mee kon en daarnaast ook niet goed genoeg was.” Het keerpunt kwam toen hij even geen baan had. “Ik had tijd over en ontdekte dat er een grote community is van mensen die schetsen maken. En dus begon ik. Niet veel later was ik besmet met het virus.”

“Mijn eerste tekenboekje is nog steeds een soort ‘geheim boekje'”

Besmet of niet, Thomas vond het erg spannend om zijn schetsen te laten zien. “Dat durfde ik eigenlijk niet. Misschien schaamde ik me een beetje. Als ik ergens zat tekende ik wel, maar als er iemand langskwam deed ik het boekje snel weg. Mijn eerste tekenboekje is nog steeds een soort ‘geheim boekje’. Al heeft mijn vriendin het wel gezien.”

(Tekst loopt door onder de foto) 

urban sketch
Foto: indebuurt Den Bosch

Nieuwsgierige blikken

Thomas wordt niet alleen op zijn Instagram- en Facebookpagina geroemd vanwege zijn schetsen. Als hij op straat bezig is, komen er regelmatig mensen kijken. “Ik weet nog goed dat ik mijn stoeltje had gezet in de Vughterstraat om het pand te tekenen waar onder meer broodjeszaak Lekker in zit. Even later kwam een vrouw langs, zij vertelde me dat er vroeger een discotheek in het pand zat. Leuk om op die manier meer te leren over Den Bosch. Ook kleine kinderen nemen vaak een kijkje, die vinden het toch interessant om te zien wat er gebeurt. Ik hoop dat ik op deze manier mensen kan enthousiasmeren over Den Bosch.”

Grote community

Naast dat het voor veel ontspanning zorgt, is er nog een heel ander onderdeel van urban sketch dat Thomas erg leuk vindt: het ontmoeten van mede-tekenaars. En daar wil hij best een stukje voor reizen. Eens per jaar is er een groot tekenevenement, waarbij tekenaars kennis uitwisselen, elkaar inspireren en natuurlijk samen op pad gaan om schetsen te maken. Dit jaar was het toevallig in Amsterdam, volgend jaar staat Hongkong op de planning. “Twee dagen nadat ik hoorde dat het in Hongkong was, heb ik een ticket geboekt. Zo leuk vind ik dat!”

(Tekst loopt door onder de Facebookpost van de tekening van het pand) 

“Tijdens deze evenementen leer je heel veel van anderen, mede doordat het heel laagdrempelig is. Zo was ik zelf een schets aan het maken toen iemand naast me kwam zitten. Hij ging ook aan de slag en had binnen een kwartier een prachtige tekening op papier staan. Even later kwam ik erachter dat het een tekenaar is die ik zelf al jaren volg en bewonder. Dat is erg bijzonder!”

Wil jij niet helemaal naar Hongkong om de sfeer te proeven van urban sketch? Dan kun je zondag 1 september meedoen met de Urban Sketchwalk in Den Bosch of verder kijken op Thomas’ Facebook- of Instagrampagina!

Ken je ook een Bosschenaar met een bijzondere verhaal? Of denk je: hé, ik heb ook iets interessants te vertellen? Oftewel: wie moet Bosschenaar van de week worden? Laat het ons weten via [email protected] of laat een berichtje achter in de comments op Facebook.

Meer inspirerende Bosschenaren: 

straatmuzikant Stefan

[VIDEO] Stefan speelt dagelijks in de Hinthamerstraat: ‘Ik verdien zo’n 25 euro per dag’

Het is misschien wel een van de bekendste mensen in de Bossche binnenstad, maar toch weten we nog ni...
nachtburgemeester lidwien

Nachtburgemeester Lidwien: ‘In mijn hart ben ik nog steeds een rebel, ook al ben ik 63’

Ze is dan misschien al 63, Lidwien van Noorden staat nog met beide voeten tussen de jongeren. Letter...

Christel kwam op straat te staan, krabbelde op en doet nu vrijwilligerswerk: ‘Het kan iedereen overkomen’

Een wandeling met iemand maken, moestuin onderhouden of voetbaltraining geven. Met één of twee uurtj...

adv.