Manon reisde met de tractor naar de Zuidpool: ‘Ik had de traagste trekker ooit’

Foto: indebuurt Den Bosch

Het klinkt als een sprookje en ergens is dat het ook wel. Eentje die heel duister begint, maar toch een goed einde heeft. De Bossche Manon Ossevoort (43) – beter bekend als Trekkermeisje – vertrok in de zomer van 2005 naar de Zuidpool. Niet met het vliegtuig, maar met haar tractor. Wij spraken de Bossche dame net voordat haar boek over deze reis uitkwam: “Het was soms best zwaar en vermoeiend.”

Inmiddels is ze al een hele tijd terug, maar toch weet ze nog bijna alles van de reis van haar leven. Een reis die jarenlang duurde. “Voordat ik ging, dachten veel mensen: goh, die is niet goed in haar hoofd. Wie wil dit?! Maar ik had de wil en de drang om dit te doen en dan doe ik het ook.”

Duister verleden

Die eigenschap om te doen wat ze wil, is er een die ze linkt aan een nare tijd in haar jeugd. “Op mijn 18e viel ik in de handen van een psychopaat. Hij heeft mij verkracht en het ging helemaal niet goed met me. Het was een duistere periode.” De vier jaar die volgde, heeft ze alles op alles gezet om deze man achter de tralies te krijgen. Manon: “Politie en Justitie werkten niet mee zoals je hoopt dat ze meewerken. Daarom heeft het zo lang geduurd. Maar, het is gelukt. Hij zit vast.”

“Ik wilde naar het eind van de wereld.”

Wat volgde was een gevoel om te compenseren. “Ik had me natuurlijk vier jaar lang heel vaak naar gevoeld en ik denk dat ik die verloren tijd wilde inhalen. In mijn geval was dat door deze lange reis. Waarom met de tractor? Ach, dat gaf mij het gevoel van vrijheid. Ik wilde naar het eind van de wereld en het kind in mij zei dat dat op de Zuidpool was.”

Proefreis naar Parijs

Voordat ze vertrok voor haar lange reis, maakte ze eerst een proefreis naar Parijs. “Dat leek me toch wel handig”, vertelt ze lachend. “Ik wist eigenlijk niets van tractors. En dus reed ik naar Parijs, dronk ik er een kop koffie en daarna ging ik weer. Ik vond het fantastisch.”

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: Eigen foto

Hierna was het tijd voor het echte werk. Met een paar spullen op zak vertrok ze naar het buitenland. “Vooraf had ik mijn moeder beloofd dat ik eerst een trekker volledig uit elkaar zou halen en daarna weer in elkaar, zodat ik precies zou weten hoe een tractor werkt. Dat heb ik niet gedaan, maar al met al was ik redelijk goed voorbereid.”

Op de snelweg

Vol goede moed vertrok ze. Maar het ging iets sneller mis dan ze dacht: “Ik kwam per ongeluk op de snelweg in de buurt van Antwerpen terecht. Oeps. Dat was natuurlijk niet te de bedoeling. Ik werd er meteen vanaf gehaald.”

“Ik kwam per ongeluk op de snelweg in de buurt van Antwerpen terecht. Oeps.”

Ondanks dit incident, verliep de reis eigenlijk heel erg soepel. Er was echter één ding: “Ik had de traagste trekker ooit. Voordat ik vertrok, hoorde ik van deskundigen dat dit een hele veilige en degelijke trekker was. Dat was ook daadwerkelijk zo, maar hij ging zó traag. Soms dachten mensen dat ik over twintig kilometer een uur zou doen, maar bij sommige wegen in Afrika kon dat wel drie uur duren!”

Overnachten

Mede hierdoor kwam ze niet altijd op de juiste momenten aan bij dorpjes of steden waar ze kon overnachten. Maar ook daar bedacht ze iets op: “Ik merkte dat ik toch vaak bij mijn tractor wilde blijven. Het was inmiddels mijn maatje geworden. Uiteindelijk heb ik een soort tentje gemaakt op mijn trekker. Zeker in Afrika vond ik dat soms fijn. Begrijp me niet verkeerd: de mensen daar zijn fantastisch, misschien wel de liefste mensen die ik ooit heb ontmoet. Maar het gaf me een veilig gevoel om altijd bij mijn trekker te zijn.”

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: Eigen foto

Kilometers kopen

“Vooraf dacht ik dat het wel zou lukken om een sponsor voor mijn reis te vinden. Dat bleek toch niet zo makkelijk te zijn. Uiteindelijk heb ik het op een andere manier moeten bekostigen en ik bedacht allemaal kleine dingen om toch wat geld in te zamelen. Zo konden mensen ‘kilometers kopen’, waarbij ze twee euro betaalden voor een stukje van mijn reis. Ik vertelde hen vervolgens wat ik op die kilometer(s) had meegemaakt. Van die twee euro ging de helft naar mijn reis en de andere helft naar goede doelen. Ook verkocht ik t-shirts.”

In de woestijn

Met name in Afrika maakte ze bizarre dingen mee. “Kijk, ik wist vooraf natuurlijk niet of het zou lukken om in de woestijn te rijden met die tractor. Ik had weleens in de duinen gereden en dat ging niet zo soepel. Dus gaf ik mezelf de volgende eis: als het niet zou lukken om dertig kilometer door de woestijn te rijden, dan was het einde verhaal. Maar het ging wonderbaarlijk goed. Daar reed ik dan, met mijn tractor. Ik had natuurlijk wel een aantal jerrycans met benzine en mijn trekker was superzuinig. Hierdoor was het mogelijk.”

Platte band

Dat betekent niet dat de reis zonder slag of stoot ging. “Ik weet nog goed dat ik een lekke band had in Afrika. Ik kwam een aantal mensen tegen en probeerde uit te leggen wat er aan de hand was. Even later hoorde ik wat gesis achter me; ze waren mijn band al aan het oppompen. Dat vond ik zó hartelijk en kon ik echt waarderen.”

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: Eigen foto

Zuidpool

Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk wist ze wel de Zuidpool te bereiken. “Daar heb ik dan eindelijk die sneeuwpop gemaakt. Wát een gevoel! Ik dacht vooraf dat ik na anderhalf jaar wel terug zou zijn, uiteindelijk heeft het jaren geduurd.”

Aanstaande vrijdag komt het boek van Manon uit, waarin ze haar reis toelicht en de lezer meeneemt. “Het verhaal is nu écht af. Het verhaal is goed en mooi opgeschreven en daardoor is het nu klaar.”

Het boek Het meisje en de tractor is vanaf 22 november te koop.

Ken je ook een Bosschenaar met een bijzonder verhaal? Of denk je: hé, ik heb ook iets interessants te vertellen? Oftewel: wie moet Bosschenaar van de week worden? Laat het ons weten via [email protected] of laat een berichtje achter in de comments op Facebook.

Meer inspirerende Bosschenaren:

Meer in deze categorie

Bosschenaar van de Week

Ga naar “Digitale evenementenpostermuur @denboschofwa: ‘Er is echt animo voor’”

Digitale evenementenpostermuur @denboschofwa: ‘Er is echt animo voor’

Ga naar “(Hart)verwarmend: gratis jassen bij de Camping”

(Hart)verwarmend: gratis jassen bij de Camping

Ga naar “Isa en Isa zijn nu ook nachtburgemeester: ‘Laatst vroeg iemand of we nu elke dag uit moeten gaan’”

Isa en Isa zijn nu ook nachtburgemeester: ‘Laatst vroeg iemand of we nu elke dag uit moeten gaan’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58”

Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58

 • Geldig t/m
Ga naar “AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99”

AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Kinderpyjama € 9,99”

Kinderpyjama € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Alle A-merk glutenvrij van € 11,96 voor € 8,97”

Alle A-merk glutenvrij van € 11,96 voor € 8,97

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Agenda

Ga naar “Oetelrave Den Bosch”

Oetelrave Den Bosch

 • Barkade
 • 18 februari 2023

Topper

Ga naar “Carnaval in Oeteldonk”

Carnaval in Oeteldonk

 • Van 18 feb t/m 21 feb
carnaval in oeteldonk
Ga naar “Expositie ‘The Art of Comfort’”

Expositie ‘The Art of Comfort’

 • T/m 2 apr
Ga naar “The Charming Hypnotist te zien in PERRON-3”

The Charming Hypnotist te zien in PERRON-3

 • 10 maart 2023
Ga naar “Smèrrig Koningsdag Festival”

Smèrrig Koningsdag Festival

 • Koninkrijk van Muziek
 • 27 april 2023