Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ton (93) schreef een roman over Den Bosch: ‘Ik heb alles zelf gedaan, tot aan de omslag toe’

Door Marèl Holtermans 2 december 2019

Op het cv van Ton van Huijstee stond eerst al wijnhandelaar, schilder, timmerman, aspirant-architect en nog veel meer. Nu kan de 93-jarige het aanvullen met schrijver. De Bosschenaar heeft tien jaar lang gewerkt aan zijn roman, die zich deels in onze stad afspeelt.

Als we Ton bezoeken, ligt het boek ‘Thomas, het leven is een pijp kaneel!’ al op tafel. In de kamer hangen een aantal schilderijen van Den Bosch (“Zelf gemaakt!”). En in de grote boekenkast zien we een paar boeken van zijn hand. Ton kijkt trots naar zijn nieuwe boek als hij zegt: “Ik heb het helemaal zelf gedaan, tot aan de omslag toe. De uitgeverijen wilden er niets van weten, ze hebben zelfs niets laten horen. Nou, dan doe ik het toch lekker alleen? Ik heb het zelf gefinancierd en ook de eindredactie lag in mijn handen. Ik ben trots.”

Eigen wil

Mensen die Ton een beetje kennen, verbaast het waarschijnlijk niet dat de Bosschenaar op latere leeftijd aan een nieuw project begon. Hij volgde een aantal opleidingen, maar vanwege de oorlog kon hij er geen afmaken. Toch probeerde hij elke keer iets nieuws. Zo startte hij op zijn 75e met het schrijven van boeken, met familie Huijstee als thema. “Je zou kunnen zeggen dat ik een sterke eigen wil heb, ja. Dat maakt het voor mij leuk. Als ik iets wil, doe ik het. Zo ook met het boek over de familie. Ik heb de stamboom weten te achterhalen. En raad eens: ik hoorde later dat mijn boek ook ver buiten Den Bosch is verkocht!”

“De uitgeverijen wilden er niets van weten, ze hebben zelfs niets laten horen”

Bekende plekken

Een aantal boeken later, is dan nu de volgende klaar. De roman gaat over de Bossche Thomas Verver, die – net als Ton – kunstschilder was. Hij komt daar een oude vriend tegen, maar dan vindt er plotseling een moord plaats. “Ik denk dat veel Bosschenaren een hoop herkennen in het boek. Oké, de moord misschien niet, maar een aantal plekken komen terug in het boek die iedereen kent: de Verwersstraat en de Maaspoort. Die wijk moest erin.”

Tekst loopt door onder de foto

Foto: indebuurt Den Bosch

Tien jaar schrijven

Al met al heeft het proces van het boek tien jaar geduurd. Ton: “Voor de een is dat misschien lang, maar dat maakt voor mij niets uit. Sommige mensen krijgen ook veel meer hulp bij het schrijven dan ik. Het schrijven zelf heb ik drie jaar geleden afgerond, daarna volgde het bedenken van een omslag en de rest.”

Gelukkig had Ton wel al veel ervaring met dit onderdeel: de auteur schilderde vroeger veel en focuste zich dan met name op huizen. “Ik denk dat ik in totaal zo’n tweehonderd schilderijen heb gemaakt. Hier in huis hangen er een paar, sommige andere zijn verkocht. Bijna allemaal hadden ze hetzelfde thema: huizen.” Niet geheel verrassend staat daarom een gedeelte van de Bossche binnenstad (met de welbekende gebouwen) op de kaft.

Maaspoort in het boek

Ook andere delen van Tons leven zijn verweven in het boek. Denk aan de wijk waar de hoofdpersoon woont: de Maaspoort. Zelf woonde Ton daar ook jaren en nog steeds zit de wijk in zijn hart. “Ik heb de wijk zien ontstaan en mede daarom vind ik het zo’n bijzondere plek.”

Nieuwe uitdagingen

“Voorlopig schrijf ik even geen andere boeken meer”, sluit Ton af. Wellicht komt er wel weer iets anders op mijn pad!”

Thomas, het leven is een pijp kaneel! is bij onder meer Adr. Heinen te koop. Let op als je dit boek wilt kopen voor kerst: vaak moet een exemplaar besteld worden.

Meer inspirerende Bosschenaren:

Rogiers shockerende tekeningen zijn een instahit: ‘Mensen zullen het niet altijd snappen’

Misschien heb je het al eens langs zien komen: de tekeningen van de Bossche Rogier Roeters (38). Hij...

Manon reisde met de tractor naar de Zuidpool: ‘Ik had de traagste trekker ooit’

Het klinkt als een sprookje en ergens is dat het ook wel. Eentje die heel duister begint, maar toch ...
emosies

Monique schreef haar derde gedichtenbundel over Oeteldonk: ‘Dit werk is veel persoonlijker’

Geboren en getogen Bosschenaar Monique Gloudemans heeft een grote passie: Oeteldonk. Het hele jaar d...

adv.