Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

[VIDEO] Stefan speelt dagelijks in de Hinthamerstraat: ‘Ik verdien zo’n 25 euro per dag’

Door Marèl Holtermans 22 juli 2019

Het is misschien wel een van de bekendste mensen in de Bossche binnenstad, maar toch weten we nog niet heel veel van hem: de straatmuzikant in de Hinthamerstraat. Bijna elke dag zien we hem met zijn gitaar voor het voormalige pand van FEBO zitten. Hoog tijd om meer te weten te komen over de straatmuzikant Stefan Roman. Wat blijkt? Stefan is al jaren professioneel muzikant. Eerst in zijn geboorteland Roemenië, nu in Den Bosch. 

Straatmuzikant Stefan

Tijdens een van de vele rondjes door de stad zien we Stefan zitten. Gepassioneerd speelt hij op zijn gitaar. Het feit dat er (op dat moment) niemand stopt om te kijken, lijkt hem niet veel uit te maken. Hoewel we eigenlijk onderweg naar een nieuwe zaak in de stad zijn, besluiten we even te stoppen en naar hem toe te lopen. “Welkom. Geniet”, groet hij. Hij speelt het ene nummer na het andere, zonder ook maar één keer naar een notenbalk te kijken. “Ik speel het meeste uit mijn hoofd”, vertelt hij.

Professioneel muzikant in Roemenië

Speciaal voor ons legt hij zijn gitaar aan de kant. “Ik speel hier in Den Bosch sinds 2003. Meestal op dit plekje. Ik ken heel veel liedjes en probeer zoveel mogelijk af te wisselen. Ik maak al heel lang muziek.” Stefan vertelt dat hij vroeger in zijn geboorteland in Roemenië al speelde. In totaal speelt hij zo’n 45 jaar. “Daar speelde ik met name op een traditioneel folklore instrument, de ‘cobza’. Ook dit is een snaarinstrument. Ik was ongeveer tien jaar professioneel muzikant.” Een voorbijganger legt een muntje in de gitaarzaak. “Ah, dank u wel. Dank u wel. Dank u wel. Veel mooie mensen.”

(Tekst loopt door onder de video van Stefan) 

Van Roemenië naar Nederland

“Na Ceaușescu [voormalige president van Roemenië, red.] was er geen werk meer in Roemenië. Dat werd een probleem. De economie was daar niet goed.” Hij vertrok met zijn familie naar Nederland en begon een nieuw leven. “Nederland is zo mooi. Er is alles. In Roemenië was het te moeilijk om te werken.”

Net genoeg verdienen

“Gemiddeld verdien ik zo’n 20 tot 25 euro per dag”, vertelt Stefan. “Dat is goed genoeg voor mij. Ik onderhoud hier mijn vrouw en kinderen mee”, vertelt hij trots. “Veel gaat weg door vaste lasten, maar ja.” Even later lopen we door, nu is het écht tijd om naar de volgende afspraak te gaan. Stefan zwaait ons vrolijk na. “Dag, tot snel.” Als we even later omkijken, zie we dat een stel samen danst op de muziek van Stefan. Hij zit weer helemaal in zijn element.

Ken je ook een Bosschenaar met een bijzondere verhaal? Of denk je: hé, ik heb ook iets interessants te vertellen? Oftewel: wie moet Bosschenaar van de week worden? Laat het ons weten via [email protected] of laat een berichtje achter in de comments op Facebook.

Lees ook:

nachtburgemeester lidwien

Nachtburgemeester Lidwien: ‘In mijn hart ben ik nog steeds een rebel, ook al ben ik 63’

Ze is dan misschien al 63, Lidwien van Noorden staat nog met beide voeten tussen de jongeren. Letter...

Christel kwam op straat te staan, krabbelde op en doet nu vrijwilligerswerk: ‘Het kan iedereen overkomen’

Een wandeling met iemand maken, moestuin onderhouden of voetbaltraining geven. Met één of twee uurtj...
barcelona

Je moet het maar durven: Ilvy en Danielle liften naar Barcelona voor het goede doel

Het duurt nog een paar dagen, maar Ilvy en Danielle zijn er helemaal klaar voor. Zaterdag 13 juli ve...

adv.