Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Anja van Kinderboerderij Oosterhoeve: ‘Ik ben hier zeven dagen per week’

Door Marèl Holtermans 10 juni 2019

Je moet het maar kunnen: een groot deel van je leven aan de kant zetten voor je baan. Bij de Bossche Anja Kouwenberg is dat wel het geval. Zij staat aan het hoofd van Oosterhoeve en is elke dag bezig met de dieren van de kinderboerderij én met het begeleiden van de cliënten. Wij waren benieuwd wie deze dierenliefhebber is en waarom ze juist voor dit beroep gekozen heeft.

Kinderboerderij en zorgboerderij Oosterhoeve ligt zo’n tien minuten fietsen van de stad, net naast de Oosterplas. In een bosrijke omgeving zien we de eerste bordjes al staan en we worden vrolijk begroet door het gemekker van een paar geiten. Even later komt ook Anja onze kant op. “Sorry, ik was nog even op stal. Maar nu ben ik er echt klaar voor!” Dat is ook wat Anja typeert: altijd in de weer. Van de dieren verzorgen tot aan de administratie, er is op elk moment iets te doen. “Ja, druk is het zeker. Maar ik geniet er enorm van. Ik doe dit werk tot mijn pensioen, en misschien zelfs daarna!”

“Ik doe dit werk tot mijn pensioen, en misschien zelfs daarna!”

Van de psychiatrie naar de kinderboerderij

Stichting Oosterhoeve bestaat uit twee onderdelen: de kinderboerderij, waarbij Bosschenaren kunnen genieten van de beestjes, en de zorgboerderij. Hierbij zijn mensen die een zorgvraag hebben onder begeleiding van Anja met de dieren bezig. “Ik heb jaren gewerkt in de zorg. Dat was hartstikke mooi, maar ik merkte dat ik het vaak niet (helemaal) eens was met de filosofie van zorginstellingen. Ik paste er net niet helemaal bij. Hier heb ik de leiding en dat geeft veel vrijheid.” En ze weet wat ze doet, want naast haar jarenlange ervaring heeft ze verschillende diploma’s van vier opleidingen op zak.

(Tekst loopt door onder de video) 

Zeven dagen per week aan de slag

Op het moment dat Anja in de wijk kwam wonen, begon ze al vrij snel als vrijwilliger bij kinderboerderij Oosterhoeve. Toen was het nog van een Theo Kraan, die voor Anja een soort tweede vader werd. Werken op de kinderboerderij leek een mooie manier om de passie voor dieren te combineren met haar werk in de zorg. Inmiddels staat Anja al heel wat jaren aan het roer. En die passie? Die is nooit weggegaan. “Ik ben er zeven dagen per week mee bezig. Het is een project dat altijd doorloopt. Daarom is het moeilijk om op vakantie te gaan, maar gelukkig zijn er een paar mensen die het over kunnen nemen.”

Alpaca’s

Op dit moment staat het terrein vol met heel veel verschillende dieren. Van kippen tot aan geiten en van konijnen tot aan alpaca’s. Ze zijn er allemaal. En de kans is groot dit aantal wordt uitgebreid, want het aanbod verandert volgens Anja erg vaak. “Soms vraag ik aan een boer of hij of zij een dier heeft waar-ie niets mee kan. Dat is bijvoorbeeld het geval als een beestje wordt afgestoten door de moeder, dat gebeurt wel eens in de natuur. De boer heeft zelf geen tijd om het beestje te verzorgen, maar ik wel. Daar is iedereen mee gebaat!”

“Soms vraag ik zelf aan boeren of ze een beestje hebben waar ze niets mee kunnen.”

Het is tijdens ons gesprek wel duidelijk dat Anja erg veel om haar beestjes geeft, en daar graag tijd aan spendeert. En dat ze zo druk is? Dat neemt ze op de koop toe. “Sorry, ik moet nu echt gaan. Tijd voor de volgende klus!”

Ken je ook een Bosschenaar met een bijzondere verhaal? Of denk je: hé, ik heb ook iets interessants te vertellen? Oftewel: wie moet Bosschenaar van de week worden? Laat het ons weten via [email protected] of via Facebook.

Lees ook: 

carmen tattoo

Bossche Carmen was te zien bij Just Tattoo of Us: ‘Mijn eerste tattoo kreeg ik op mijn 13e’

Just Tattoo of Us Benelux is een extreme relatietest. Vrienden, familieleden en koppels geven elkaar...
snotyoung

Bossche Fleur: ‘Laatst zag ik iemand in een Snotyoungtrui, heel Buurt hoorde mijn gejuich’

Misschien heb jij ze ook al gezien. Op verschillende plekken in de stad en in de Gruyterfabriek spot...
Dorry Timmermans

Droomklus: Bossche modeontwerpster Dorry mag naar Paris Fashion Week

Het is misschien wel het hoogst haalbare dat er is voor modeontwerpers: je collectie showen tijdens ...

adv.