Bossche Steven heeft een hele bijzondere hobby: hij is jeugdambassadeur bij ONE

Door Marèl Holtermans 7 januari 2019

De één staat in het weekend op het voetbalveld, de ander hangt aan de bar in de kroeg. Steven Elders (19) heeft een andere bezigheid: hij is jeugdambassadeur voor ONE en strijdt tegen armoede. Laatst was hij in Brussel om zijn visie op armoedebestrijding te geven. 

Normaliter is Steven ‘gewoon student’ aan de Avans Hogeschool en zit hij met zijn vrienden in de collegebankjes. Maar hij houdt zich niet alleen met typische studentikoze activiteiten bezig. De afgelopen maand heeft hij namelijk meer gedaan dan kerstborrels onveilig maken: hij mocht naar Brussel om te praten over armoedebestrijding, omdat hij jeugdambassadeur is voor ONE. “Het was ontzettend tof om uitgenodigd te worden”, vertelt Steven. “Opeens zit je aan tafel bij belangrijke beleidsmakers die bezig zijn met ontwikkelingssamenwerking.” En dat is een hele prestatie, want om uitgenodigd te worden moet je met écht goede stukken komen en doorzettingsvermogen hebben. Hij noemt het daarom zelf het resultaat van ‘jarenlang lobbyen’.

Hoewiewatwaar?

Steven is ambassadeur bij ONE, dit is een internationale organisatie met miljoenen leden die zich inzet om armoede en bepaalde ziektes uit de wereld te helpen. De focus ligt op Afrika, maar ONE is ook actief in andere werelddelen. Als jeugdambassadeur is het de taak van Steven – en zijn mede-ambassadeurs – om de noodzaak van armoedebestrijding aan te geven en in gesprek te gaan met (lokale) overheden.

(Tekst loopt door onder de foto) 

Nieuw plan

In Brussel kon Steven eindelijk vertellen wat er volgens hem en ONE moet gebeuren om armoede tegen te gaan. En dat heeft natuurlijk met name met geld te maken.

En, gelukt?

Of het lobbywerk effect heeft gehad is volgens Steven nog niet duidelijk: “Op dit moment moeten alle 27 lidstaten van de EU onderhandelen over deze begroting. Die begroting kent natuurlijk veel meer onderdelen dan alleen ontwikkelingssamenwerking. Wij hebben onze visie gegeven en die is door veel vertegenwoordigers goed ontvangen. Maar nu is het aan de politiek in de EU om hun afweging te maken waarin ik hoop dat het helpen van allerarmsten op de wereld prioriteit gaat worden. Tot die tijd blijven jullie van ons horen!”

Wij zijn hartstikke trots op Steven en zijn benieuwd wat er met de plannen gebeurt!

Lees ook:

stichting kameraden

Rob is bevriend met senioren door Stichting Kameraden: ‘Ik wil jong en oud verbinden’

Het viel Rob van Doleweerd op dat jong en oud elkaar nauwelijks ontmoet. En dat vond hij hartstikke ...
borstkanker prothese

Zo mooi! Bossche Liny geeft protheses aan vrouwen met borstkanker in Cuba

"Als het aan ons lag, was dit niet het geval. Maar als we nu ergens gaan eten, hoeven we bijna nooit...
Bossche vacatures

Dit is volgens jullie de Bosschenaar van het Jaar

Elke week spreken we een Bosschenaar met een bijzonder verhaal. De ene keer is het iemand die veel v...

adv.