Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Sinyuan en Sara zijn jongerenambassadeurs: ‘We willen iets terugdoen voor de stad’

Door Myrthe van Munster 7 oktober 2019

De gemeenteraad maakt beslissingen over de stad, maar jongeren willen vaak ook iets te zeggen hebben. Daarom is Jongerenambassadeurs ‘s-Hetogenbosch (JADB) in het leven geroepen! Dat is een groep jongeren die advies geeft aan de gemeente. Bestuurskunde- studenten Sinyuan Zhu (20) en Sara Vlemmings (27) zijn hier ambassadeurs. Zij hebben een belangrijke missie: “We adviseren niet over dingen die wij belangrijk vinden, maar hebben het over de belangen van jongeren.”

Het is een herfstachtige dag als we langsgaan bij JADB, maar gelukkig zitten de ambassadeurs droog en warm in het stadskantoor. Het doel van JADB is dat ze de stem van jongeren vertegenwoordigen, zonder gebonden te zijn aan politieke partijen. De ambassadeurs, ongeveer 15 mensen, organiseren brainstormsessies voor jongeren. De ene keer gaat het over diversiteit, de andere keer over cultuur, eenzaamheid, et cetera.

Niet één groot ding

Sinyuan houdt zich met name met duurzaamheid bezig. “We kijken wat er speelt, gaan naar evenementen en we doen research”, legt ze uit. Uiteindelijk schrijven ze een advies voor de gemeente over kwesties waar jongeren tegenaan lopen. “We werken niet aan één heel groot ding, maar aan kleine onderwerpen en adviezen. Veel jongeren geven om duurzaamheid. Met name zwerfafval en veel groen in de stad vinden jongeren belangrijk.”

“Jongeren denken vaak dat ze weinig kunnen doen, maar iedereen kan het verschil maken”

Verspilde aardappelsoep

“Om die reden waren we op Rauwkost Festival”, vertellen ze. Wat ze daar deden? Voedselverspilling tegengaan! “Zoveel kilo’s eten wordt weggegooid en dat is echt zonde! Soms is het voor de boer goedkoper om oogst weg te gooien dan dat het naar de supermarkt gaat”, vertelt Sinyuan. “Dit komt doordat groentes, aardappelen en peren een paar millimeter te klein waren voor supermarkteisen.” Sara en Sinyuan doorkruisten Brabant en haalden veel aardappelen en peren tegen eerlijke prijzen, bij een boer nabij Breda. Daarvan maakten ze soep voor op Rauwkost om weg te geven.

(Tekst loopt door onder foto)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Jongerenambassadeurs Den Bosch (@bosschejongerenambassadeurs) op

Een veilige plek

Sara is niet alleen met het milieu bezig, maar ook veel met LHTB-gerelateerde onderwerpen. “Ik organiseerde brainstormsessies en daaruit blijkt dat Den Bosch een regenboogstad is [een stad die zich sterk maakt voor LHBT’ers, red.]. Toch mist er nog het een en ander in Den Bosch op het gebied van LHTB. Het is heel goed dat hier een regenboogpad is, maar het is slechts een symbool. De gemeente moet iets doen. Den Bosch mist een veilige plek voor jongeren.” Sara legt uit dat Den Bosch natuurlijk geen gaybar kan faciliteren, maar de gemeente kan wel ruimte bieden voor initiatieven. “Er is trouwens wel een gaybar in Den Bosch, maar ik zie daar niet heel veel jongeren heen gaan.”

“Het is heel goed dat hier een regenboodpad is, maar dat is slechts een symbool. De gemeente moet iets doen voor de LHBT-community”

(Tekst loopt door onder foto)

Wil en kennis is er, maar wel doen

Wat ook bij de brainstormsessies naar voren kwam: Bossche scholen mogen van de jongeren meer aandacht geven aan LHBT. “We moeten kijken of bij alle scholen een Gender & Sexuality Alliance (GSA) kan komen”, vertelt Sara. GSA is een groep leerlingen die opkomt voor de vrijheid van jongeren om zichzelf te zijn. “We merken dat scholen niet genoeg voorlichting geven hierover.” De wil en kennis is er bij de gemeente volgens Sara, maar die moet het wel doen.

Link met de stad

Ben jij een jongere en wil je verandering? Sinyuan: “Spreek jezelf uit. Jongeren denken vaak dat ze weinig kunnen doen, maar iedereen kan het verschil maken. Bij JADB kunnen jongeren lid worden zolang ze een link hebben met de stad; wonen, werken of school.”

Lees ook:

Bouwke

Bosschenaar van de week: Bouwke die na een heftige jeugd opkomt voor jongeren

De Bosschenaar van deze week Bouwke Franssen (37) had, net als ieder ander, tijdens haar pubertijd v...
Marije Bleijlevens

Marije heeft een bijzondere missie: ‘Ik wil meer moestuinen in Den Bosch’

Het begon allemaal toen ze een moestuintje bij de supermarkt kreeg. Hoe ze die moest onderhouden, wi...
Jeroen Bouman en Joep Rovers

Sportieve milieuactivisten! Joep en Jeroen ruimen al rennend zwerfafval op

Het is World Cleanup Day op zaterdag 21 september! Over de hele wereld ruimen mensen zwerfafval op z...

adv.