Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

René viel ruim 55 kilo af: ‘Op het sterfbed van mijn vader beloofde ik te veranderen’

Door Marèl Holtermans 13 januari 2020

René van Hees was pas 22 toen zijn vader overleed. Hij wist dat dat het moment was dat er iets moest veranderen. “Mijn vader was angstig. Hij was bang dat het fout zou aflopen, want ik was gewoon te zwaar.”

De trap oplopen, een stukje wandelen of boodschappen doen: het is voor de gemiddelde mens orde van de dag. Voor René lag dat anders. Doordat hij elke dag veel kilo’s meesleepte, was het een stuk lastiger. “Op mijn zwaarste moment woog ik ongeveer 146 kilo. Dat was het dieptepunt, want dat is gewoon morbide obesitas.”

Aanleg in de familie

“Veel mensen vragen waarom ik zo zwaar was. Het was voor een deel aanleg, maar het kwam ook door slecht eten. Ik ben kok en kan dus goed koken, maar typisch genoeg zorgde ik niet goed voor mezelf. Al met al had ik gewoon geen goede levensstijl”, vertelt René openhartig. “Ik voelde me niet goed in mijn lichaam en ging bijvoorbeeld altijd met een t-shirt de zee in: alles om mijn lichaam te verbergen.”

“Op het zwaarste moment woog ik ongeveer 146 kilo”

Laatste wens van zijn vader

De reden voor het keerpunt was een nare ervaring: zijn vader lag op sterven doordat hij ernstig ziek was. “Hij was zo bang dat het met mij fout zou gaan, want ik was gewoon te zwaar. Hij vroeg me aan mezelf te werken en dat beloofde ik. Niet lang daarna stierf hij.”

Zelf afvallen

René zweette vele uren in de sportschool en deed hard zijn best om gezonder te worden. “Het was zwaar, maar ik moest door. Ik had een plan en dat wilde ik volbrengen.” Met succes: binnen drie maanden viel hij 12 kilo af. Toch kreeg hij een terugval en René twijfelde heel erg of het hem zou lukken. “Even later dacht ik: ik heb een belofte gemaakt, die moet ik gewoon nakomen.”

Tekst loopt door onder de foto’s.

kilo's afgevallen
Foto: René van Hees

Goed resultaat

Nu, een tijdje later, gaat het supergoed met René. Hij is ruim 55 kilo afgevallen en zit nu netjes binnen de curve. “Ik ben supertrots op het resultaat, maar het blijft voor altijd een strijd. Ik voel me veel fitter en supergezond, maar ik moet mezelf eraan herinneren dat het oké is om af en toe iets ongezonds te eten. Ik hoop dat ik dat ook kan meegeven aan anderen die ook willen afvallen: voel je niet schuldig als het even niet goed gaat en ga dan terug naar jezelf: waarom wil ik dit ook alweer? Wat is de reden dat ik dit doe? Dan kom je terug in die flow.”

“Ik ben kok en kan dus goed koken, maar typisch genoeg zorgde ik niet goed voor mezelf”

Overwinningsmoment

De eerste keer dat René zich zo goed voelde als nu, was op vakantie. Voor het eerst sinds jaren deed hij zijn shirt uit op het strand. “Daar liep ik dan, met een blote buik. Ik was trots. Een echt overwinningsmomentje. Mensen zien vaak wel dat ik ben afgevallen, doordat ik wat losse huid heb. Soms vragen mensen ernaar, bijvoorbeeld als ik zwem. Dan zeg ik vol trots: ‘Ik ben inderdaad veel afgevallen, naast hulp van een bevriende personal trainer heb ik het helemaal zelf gedaan.'”

Ken je ook een Bosschenaar met een bijzonder verhaal? Of denk je: hé, ik heb ook iets interessants te vertellen? Oftewel: wie moet Bosschenaar van de week worden? Laat het ons weten via [email protected] of laat een berichtje achter in de comments op Facebook.

Lees ook:

Lisanne heeft al 17 jaar chronische hoofdpijn: ‘Ik ben klaar met de huidige situatie’

Als kind zat Lisanne Schiphorst (31) vol dromen over hoe de toekomst eruit zou zien: als data-analis...
inloopschip

Abu helpt bij de daklozenopvang: ‘Het stereotype beeld van een dak- of thuisloze klopt niet’

Het eerste waar veel mensen aan denken als ze het woord 'dakloze' horen, is volgens Abu Aoulad een o...

Manon reisde met de tractor naar de Zuidpool: ‘Ik had de traagste trekker ooit’

Het klinkt als een sprookje en ergens is dat het ook wel. Eentje die heel duister begint, maar toch ...

adv.