Netflix-bingewatcher, McDonaldsfan: dit is óók onze nieuwe burgemeester Jack Mikkers!

Burgemeester jack mikkers loonsverhoging
Burgemeester Jack Mikkers. Foto: indebuurt Den Bosch

Onze nieuwe burgemeester Jack Mikkers (48) gaat per 11 oktober in Den Bosch aan de slag. Er is nogal wat ophef geweest rondom het besluit wie de nieuwe burgemeester zou worden, maar dat weerhoudt hem er niet van om toch vol goede moed en enthousiasme straks te beginnen. “Natuurlijk heb ik ook alles wat in de krant stond wel gelezen, maar desondanks voel ik me erg welkom en heb ik veel zin om van start te gaan!” Wij van indebuurt Den Bosch zijn erg nieuwsgierig naar wie Jack is.

We gaan even terug in de tijd, toen Jack nog een kleine jongen was. “Mijn vader was bedrijfsdirecteur van Luilekkerland, de paté- en leverkaasfabriek aan de Koenendelseweg. Ik werkte in de schoolvakanties daar in de productie.”

Jack was 11 toen hij naar de middelbare school ging. “Ik was een speelse jongen en mijn ouders vonden dat ik meer voetbalde en buiten was, dan dat ik in de studieboeken zat. Ik had ook de mentaliteit van: als ik een zes haalde, was het al wel goed. Daarom ging ik eerst naar de mavo.”

Toen Jack op z’n 15e helemaal alleen naar Amerika ging, veranderde dat zijn leven.

“Ik ging naar een gastgezin en zat op een highschool. Daar ging het wat de studie betreft heel goed. Ik leerde zoveel en vond het nog leuk ook! In Amerika haalde ik alles er uit wat er in zat. Die mentaliteit heb ik in Nederland ook doorgezet. Vroeger rekende ik uit: als ik dit cijfer haal voor mijn proefwerk, dan ga ik over. Dat was voor mij voldoende. Cum laude afstuderen interesseerde me niet. Maar dat jaartje in Amerika heeft me veranderd en verrijkt. Ik haalde in mijn studie en haal in mijn carrière alles er uit wat er in zit. Of ik nu burgemeester werd of bijvoorbeeld mijn hele leven lang huisschilder, mocht dat mijn talent zijn geweest.” Na de mavo en Amerika ging hij naar de HEAO in Den Bosch en de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Ik ga voor één ‘s-Hertogenbosch

Zijn politieke carrière brengt hem nu naar Den Bosch. Daar is hij nu ook al regelmatig te vinden. “Dan eet ik met mijn vrouw Astrid bij een lekker restaurantje, of ik ga naar het theater, het Noordbrabants Museum, noem maar op. Vrienden van me uit Maasdriel zijn van huis uit Bosschenaren, dus nemen me ook regelmatig mee. Ik ben als bezoeker natuurlijk veel in de stad, maar als burgemeester straks besteed ik ook veel aandacht aan de wijken. De kracht van Den Bosch zit namelijk niet alleen in de binnenstad, maar in de hele gemeente. Ik ga voor één ‘s-Hertogenbosch.”

Waardebonnen van MacDonalds als afscheidscadeau

Jack houdt van het bourgondische leven, maar was ook een McDonaldsfan. “Kennelijk vond ik dat ook lekker”, zegt hij met een beetje schuldige blik. Kennelijk wel ja, want toen onze aanstaande burgervader uit Maasdriel vertrok en burgemeester werd van Veldhoven kreeg hij van alle personeelsleden alleen maar waardebonnen voor de Mac. En in de tijd dat er nog geen navigatie bestond, gingen mensen voor info waar een drive-thru zat, naar Jack. Want die wist precies waar je deze in zo’n beetje heel Nederland wel kon vinden. Hij had ook een tijdje de McDonalds app op zijn telefoon, maar gooide die er later weer af. “Ja… Ik wilde namelijk afvallen… Dan helpt zo’n app niet echt…”

Tekst gaat verder onder foto

McDonalds
Jack is groot fan van McDonalds. Foto: McDonalds.com

Maar de Bossche horeca hoeft zeker niet bang te zijn dat onze Jack straks alleen maar bij de Mac zit. “Ik ben ook gewoon een Bourgondiër die van goed en lekker eten houd. En dan heb ik in een stad als ‘s-Hertogenbosch met talloze goede restaurantjes niet bepaald te klagen.” Als hij zelf kookt, wordt het chili.

Ik nam voor het kijken van House of Cards speciaal een vrije dag

Wanneer de telefoon van de burgemeester gaat, klinkt er een bekend deuntje. Namelijk de beginmuziek van House of Cards. “Ik kijk graag Netflix en dan series als The Missing en House of Cards.” Die laatste serie is heerlijk om te bingewatchen. Dat geldt voor zowel ‘normale’ burgers als kennelijk ook een burgemeester die daarin nóg een stapje verder ging: “Ik heb bij seizoen vier zelfs een vrije dag genomen om alle afleveringen achter elkaar te kijken. En seizoen 5 keek in in twee weken helemaal uit. Ik was totaal verslaafd.”

Tekst gaat verder onder foto

house of cards
Scène uit House of Cards, één van de favoriete series van Jack. Foto: Netflix.com

Behalve Netflix is Jack een muziekfan. “Ik ben naar het concert van Bruno Mars geweest, maar hou ook van country en Nederlandstalige muziek, zoals levensliedjes. Die zing ik op Spotify ook graag mee als ik in de badkamer ben.” Over het zangtalent van de burgemeester is hij zelf wel te spreken. “Ik kan helemaal niet zingen, vindt iedereen. Ik vind dat ik ’t wél kan, maar hoor het alleen zelf niet en dat is maar goed ook! Mijn vrouw is onder andere zangeres en zingt Schlagers. Ze heeft zelfs op festivals als Zwarte Cross op het podium gestaan.”

Huis met BBQ of toch appartement?

Waar hij straks wil gaan wonen weet hij nog niet. “Mijn vrouw en ik zullen ons toch eerst even goed moeten oriënteren welke plek we het fijnst vinden. Aan de ene kant vind ik het belangrijk een vorm van privacy te hebben, maar het is ook wel fijn om alle faciliteiten, zoals een supermarkt en andere winkels, dichtbij te hebben. Dus we weten het oprecht nog niet. Misschien dat het in het begin eerst huren wordt om te proeven wat bij ons past. Ons appartement in Veldhoven gaan we verkopen.”

En dan is er nog: de BBQ.

“Ik vind een appartement straks wel weer prima, maar mijn vrouw mist de barbecue en dat mag niet in een appartement. Dus we moeten een tussenweg vinden, haha!”

Soms loop ik ook gewoon lekker in spijkerbroek met t-shirt

Hoe zien we Jack Mikkers straks in Den Bosch? “Als ik in Veldhoven bijvoorbeeld naar de kermis ga, loop ik heus niet de hele dag met een ambtsketen rond hoor. Gewoon lekker in een spijkerbroek met t-shirt. Dat zal ik straks hier niet anders doen. Ik ben in de eerste plaats Jack Mikkers, dan pas burgemeester. Ik snap wel dat mensen mij in ‘s-Hertogenbosch straks als zodanig herkennen, want ik heb een functie. Maar mijn houding die ik heb als mens, is in mijn functie niet anders.”

Den Bosch of ‘s-Hertogenbosch?

Tot slot rest hem qua voorbereiding nog een belangrijk iets: oefenen op de naam.  “Ik moet ‘s-Hertogenbosch leren te zeggen, ook al ben ik net als veel mensen gewend om Den Bosch te zeggen. Ik word burgemeester van ‘s-Hertogenbosch en moet de stad zo noemen omdat het de officiële naam is van de gemeente.  Er ligt ook een historie achter, die ik wil koesteren en zeker als burgemeester. Maar het is voor mij dus nog wél even oefenen!”

Lees ook het interview met burgemeester Ton Rombouts eerder in de rubriek ‘Bosschenaar van de Week’.

Ken of ben je zelf ook iemand voor de rubriek ‘Bosschenaar van de Week’ ? Stuur ons dan even een mailtje naar [email protected]

Meer in deze categorie

Bosschenaar van de Week

Ga naar “Camiel maakte stripboek over zijn gehandicapte broer: ‘Ik moet vaak lachen om zijn grapjes’”

Camiel maakte stripboek over zijn gehandicapte broer: ‘Ik moet vaak lachen om zijn grapjes’

Ga naar “Sarban organiseert een benefietavond voor Afghaanse vluchtelingen: ‘We moeten het samen doen’”

Sarban organiseert een benefietavond voor Afghaanse vluchtelingen: ‘We moeten het samen doen’

sarban
Ga naar “Maryse zwemt 2 kilometer door de Dommel: ‘Het enige waar ik tegenop zie, is het water zelf’”

Maryse zwemt 2 kilometer door de Dommel: ‘Het enige waar ik tegenop zie, is het water zelf’

Aangeboden door Stichting Swim to Fight Cancer

Enexis Swim to fight cancer

In onze gids

Ga naar “Pannenkoekengoed”

Pannenkoekengoed

 • Ketsheuvel 7
 • Restaurants en horeca
 • 16:30 - 21:00

Nu geopend

Ga naar “Aardbeien Walk-in J&B”

Aardbeien Walk-in J&B

 • Vughterstraat 34
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Aardbeien Walk-in

Nu gesloten

Ga naar “Daisy’s Den Bosch”

Daisy’s Den Bosch

 • Kanseliersplein 81
 • IJssalons
 • 12:00 - 21:00
Daisy's Den Bosch

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Duo personal training met 50% korting”

Duo personal training met 50% korting

 • Sport Xperience
 • Geldig t/m 30 september 2021
Duo personal training
Ga naar “Flairbroek** M t/m XL Keuze uit diverse leuke printjes. van € 17,50 voor € 9,99”

Flairbroek** M t/m XL Keuze uit diverse leuke printjes. van € 17,50 voor € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 10 oktober 2021
Ga naar “Teddyjas van € 24 voor € 12,99”

Teddyjas van € 24 voor € 12,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 10 oktober 2021
Ga naar “Zwitsal babyverzorging van € 9,87 voor € 3,29”

Zwitsal babyverzorging van € 9,87 voor € 3,29

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 10 oktober 2021
Ga naar “Fun 2 Bake Bakproducten 2 stuks € 5,00”

Fun 2 Bake Bakproducten 2 stuks € 5,00

 • Big Bazar
 • Geldig t/m 17 oktober 2021

Vacatures

Ga naar “Magazijnmedewerker”

Magazijnmedewerker

 • Amazing Oriental Den Bosch
 • Fulltime/Parttime
toko den bosch
Ga naar “Bootcampinstructeur”

Bootcampinstructeur

 • FIT Movement
 • Parttime
Ga naar “Medewerker technische dienst”

Medewerker technische dienst

 • Verkadefabriek
 • Parttime
Ga naar “Flexibel werk in ‘s-Hertogenbosch”

Flexibel werk in ‘s-Hertogenbosch

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Horecamedewerker”

Horecamedewerker

 • HC ‘s-Hertogenbosch
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Hans Klok & Friends”

Hans Klok & Friends

 • 2 oktober 2021
Ga naar “Borstcrawl clinic voor volwassenen”

Borstcrawl clinic voor volwassenen

 • 11 september 2021
Ga naar “Klankhealing concert”

Klankhealing concert

 • 10 oktober 2021
Ga naar “EK Petanque”

EK Petanque

 • 1 juni 2022
Ga naar “Groepstraining stoppen met roken”

Groepstraining stoppen met roken

 • 12 oktober 2021