Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nachtburgemeester Lidwien: ‘In mijn hart ben ik nog steeds een rebel, ook al ben ik 63’

Door Marèl Holtermans 15 juli 2019

Ze is dan misschien al 63, Lidwien van Noorden staat nog met beide voeten tussen de jongeren. Letterlijk én figuurlijk. Als nachtburgemeester en kunstenares probeert ze het uitgaansleven in de stad zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor alle Bosschenaren. Met de nadruk op ‘alle’. “De nacht is van iedereen.” 

“Den Bosch is prachtig, maar het heeft ook zo zijn beperkingen”, begint Lidwien. Van vriendjespolitiek tot aan separatie: het is er volgens Lidwien allemaal. “Tegenwoordig moet je overal voor betalen. Dat vind ik zo jammer, want er heerst ook veel armoede in de stad”, vertelt ze. “Maar laten we beginnen met het positieve: Den Bosch is een heerlijke stad om te wonen en te leven.”

Geboren en getogen Bosschenaar

Dat weet Lidwien als de beste. Ze groeide op in de stad (“Toen was het nog een dorp, eigenlijk nog steeds”) met onder meer haar vader die veel voor Den Bosch deed. “Er is nu een ons-kent-ons-cultuur, maar toen nog veel meer. Als ik rookte op de Markt, hoorden mijn ouders dat even later doordat iemand me had gezien. En op een gekke manier bestaat dat nog steeds in Den Bosch”, vindt ze. Zo kom je volgens haar heel ver in de stad als je de juiste mensen kent. “Maar heb je niet een keer een borreltje gedronken met die ene belangrijke persoon, dan kom je er veel moeilijker tussen.”

Pleidooi op Facebook

Zelf probeert Lidwien er ook vaak tussen te komen. Met name door een pleidooi op Facebook of evenementen bij te wonen. “Het lastige van Den Bosch is dat alles ‘vermarkt’ is . Daarmee bedoel ik dat je voortaan voor zoveel moet betalen”, vertelt de kunstenares. “Ik snap dat we geld moeten verdienen en daar ben ik ook helemaal niet op tegen, maar waarom zijn de consumpties van Bossche festivals zo duur? Waarom zijn er hekken bij festival Het Levenslied of mogen mensen geen eigen drankjes meenemen naar festivals? Niet alles heeft een verdienmodel nodig. De mensen die het niet breed hebben, moeten nu wéér de portemonnee trekken of kunnen niet meedoen. Ik zou het zo mooi vinden als het uitgaansleven in Den Bosch weer voor álle Bosschenaren wordt.”

(Tekst loopt door onder de Facebookpost waarin ze een pleidooi doet) 

Taken van de nachtburgemeester

Nachtburgemeester Lidwien heeft veel verschillende taken. Al staat geen daarvan vast. “Je moet niet denken dat dit een officiële functie is. Ik doe dit vrijwillig en het staat los van de politiek, maar ik ga wel regelmatig met de gemeente in gesprek. Ik merk dat het nog een beetje moet landen dat er een nachtburgemeester is. Daarom zie ik het als mijn taak om deze functie goed neer te zetten. Zowel bij de politiek, als bij de horeca en de Bosschenaar zelf. Maar het komt wel, het heeft alleen tijd nodig. Ik ben natuurlijk niet meer de allerjongste, maar  in mijn hart blijf ik een rebel.”

“Ik zou het zo mooi vinden als het uitgaansleven in Den Bosch weer voor álle Bosschenaren wordt.”

Tramkade

Als nachtburgemeester probeert ze daarom gesprekken te voeren met verschillende instanties om het toegankelijker te maken. “Tot een paar jaar geleden bestond de Tramkade nog niet. Er miste daardoor een plek waar jongeren naartoe konden. Met name voor de alternatieve jeugd was er weinig te doen. Gelukkig is het aanbod in een korte tijd enorm gegroeid. Ook qua festivals en evenementen. Sterker nog: je zou je af kunnen vragen of het niet té veel wordt.”

(Tekst loopt door onder de foto) 

nachtburgemeester lidwien
Lidwien bij één van haar kunstwerken. Foto: indebuurt Den Bosch

Veiligheid en vervoer

Mocht je denken dat Lidwien alleen met het uitgaansleven of haar kunstwerken bezig is, dan heb je het mis. Er komt veel meer bij kijken. Zo pleit ze al een hele tijd voor een goede verbinding naar de wijken. “We zijn in Den Bosch heel erg gericht op het centrum en dat is logisch. We houden van de oude stenen in de stad, maar we vergeten soms de andere mensen. Het is zo belangrijk om een goede ov-verbinding naar de (noordelijke) wijken realiseren. De nacht is van iedereen. Of nog simpeler om voor elkaar te krijgen: waarom verkopen we niet bij heel veel kroegen fietslampjes? Dat zijn gemakkelijke onderdelen waardoor het allemaal een stuk veiliger kan in Den Bosch.”

“Of nog zo’n simpel onderdeel waardoor het uitgaansleven toegankelijker wordt: openbare toiletten! Vrouwen hebben over het algemeen meer blaasproblemen, maar kunnen nergens plassen. En ho maar als ze eens wildplassen. Ik doe dat overigens wel, ik weet precies waar ik moet zitten zonder gezien te worden”, vertelt de kunstenares. “Den Bosch is een gastvrije stad, maar laten we dat alsjeblieft voor iedereen zijn.”

Ken je ook een Bosschenaar met een bijzondere verhaal? Of denk je: hé, ik heb ook iets interessants te vertellen? Oftewel: wie moet Bosschenaar van de week worden? Laat het ons weten via [email protected].

Lees ook:

Christel kwam op straat te staan, krabbelde op en doet nu vrijwilligerswerk: ‘Het kan iedereen overkomen’

Een wandeling met iemand maken, moestuin onderhouden of voetbaltraining geven. Met één of twee uurtj...
barcelona

Je moet het maar durven: Ilvy en Danielle liften naar Barcelona voor het goede doel

Het duurt nog een paar dagen, maar Ilvy en Danielle zijn er helemaal klaar voor. Zaterdag 13 juli ve...

[VIDEO] Sonja startte een moestuin op haar school: ‘Dit leer je niet uit een boekje’

Na ruim een jaar knallen, is de droom van begeleider Sonja op Kindcentrum de Kwartiermaker werkelijk...

adv.