Nachtburgemeester Lidwien: ‘In mijn hart ben ik nog steeds een rebel, ook al ben ik 63’

nachtburgemeester lidwien
Lidwien met haar ambtsketting. Foto: indebuurt Den Bosch

Ze is met haar 63-jaar misschien zelf geen jongere, Lidwien van Noorden staat nog met beide voeten tussen de jeugd. Letterlijk en figuurlijk. Als nachtburgemeester en kunstenares probeert ze het uitgaansleven in de stad zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor alle Bosschenaren. Met de nadruk op ‘alle’. “De nacht is van iedereen.” 

“Den Bosch is prachtig, maar het heeft ook zo zijn beperkingen”, begint Lidwien. Van vriendjespolitiek tot aan separatie: het is er volgens Lidwien allemaal. “Tegenwoordig moet je overal voor betalen. Dat vind ik zo jammer, want er heerst ook veel armoede in de stad”, vertelt ze. “Maar laten we beginnen met het positieve: Den Bosch is een heerlijke stad om te wonen en te leven.”

Geboren en getogen Bosschenaar

Dat weet Lidwien als de beste. Ze groeide op in de stad (“Toen was het nog een dorp, eigenlijk nog steeds”) met onder meer haar vader die veel voor Den Bosch deed. “Er heerst nu een ons-kent-onscultuur, maar dat ervaarde ik vroeger nog veel meer. Als ik rookte op de Markt, hoorden mijn ouders dat even later doordat iemand me had gezien. En op een gekke manier bestaat dat nog steeds in Den Bosch”, vindt ze. Zo kom je volgens haar heel ver in de stad als je de juiste mensen kent. “Maar heb je niet een keer een borreltje gedronken met die ene belangrijke persoon, dan kom je er veel moeilijker tussen.”

Pleidooi op Facebook

Zelf probeert Lidwien er ook vaak tussen te komen. Met name door een pleidooi op Facebook of evenementen bij te wonen. “Het lastige van Den Bosch is dat alles ‘vermarkt’ is . Daarmee bedoel ik dat je voortaan voor zoveel moet betalen”, vertelt de kunstenares. “Ik snap dat we geld moeten verdienen en daar ben ik ook helemaal niet op tegen, maar waarom zijn de consumpties van Bossche festivals zo duur? Waarom zijn er hekken bij festival Het Levenslied of mogen mensen geen eigen drankjes meenemen naar festivals? Niet alles heeft een verdienmodel nodig. De mensen die het niet breed hebben, moeten nu wéér de portemonnee trekken of kunnen niet meedoen. Ik zou het zo mooi vinden als het uitgaansleven in Den Bosch weer voor álle Bosschenaren wordt.”

Taken van de nachtburgemeester

Nachtburgemeester Lidwien heeft veel verschillende taken. Al staat geen daarvan vast. “Je moet niet denken dat dit een officiële functie is. Ik doe dit vrijwillig en het staat los van de politiek, maar ik ga wel regelmatig met de gemeente in gesprek. Ik merk dat het nog een beetje moet landen dat er een nachtburgemeester is. Daarom zie ik het als mijn taak om deze functie goed neer te zetten. Zowel bij de politiek, als bij de horeca en de Bosschenaar zelf. Maar het komt wel, het heeft alleen tijd nodig. Ik ben natuurlijk niet meer de allerjongste, maar  in mijn hart blijf ik een rebel.”

Tramkade

Als nachtburgemeester probeert ze daarom gesprekken te voeren met verschillende instanties om het toegankelijker te maken. “Tot een paar jaar geleden bestond de Tramkade nog niet. Er miste daardoor een plek waar jongeren naartoe konden. Met name voor de alternatieve jeugd was er weinig te doen. Gelukkig is het aanbod in een korte tijd enorm gegroeid. Ook qua festivals en evenementen. Sterker nog: je zou je af kunnen vragen of het niet té veel wordt.”

Veiligheid en vervoer

Mocht je denken dat Lidwien alleen met het uitgaansleven of haar kunstwerken bezig is, dan heb je het mis. Er komt veel meer bij kijken. Zo pleit ze al een hele tijd voor een goede verbinding naar de wijken. “We zijn in Den Bosch heel erg gericht op het centrum en dat is logisch. We houden van de oude stenen in de stad, maar we vergeten soms de andere mensen. Het is zo belangrijk om een goede ov-verbinding naar de (noordelijke) wijken realiseren. De nacht is van iedereen. Of nog simpeler om voor elkaar te krijgen: waarom verkopen we niet bij heel veel kroegen fietslampjes? Dat zijn gemakkelijke onderdelen waardoor het allemaal een stuk veiliger kan in Den Bosch.”

“Of nog zo’n simpel onderdeel waardoor het uitgaansleven toegankelijker wordt: openbare toiletten! Vrouwen hebben over het algemeen meer blaasproblemen, maar kunnen nergens plassen. En ho maar als ze eens wildplassen. Ik doe dat overigens wel, ik weet precies waar ik moet zitten zonder gezien te worden”, vertelt de kunstenares. “Den Bosch is een gastvrije stad, maar laten we dat alsjeblieft voor iedereen zijn.”

Ken je ook een Bosschenaar met een bijzondere verhaal? Of denk je: hé, ik heb ook iets interessants te vertellen? Oftewel: wie moet Bosschenaar van de week worden? Laat het ons weten via [email protected].

Lees ook:

Meer in deze categorie

Bosschenaar van de Week

Ga naar “Bossche Ilona en Maud maken hun eigen voorstelling”

Bossche Ilona en Maud maken hun eigen voorstelling

Ga naar “Jordi hoopt op stamceltransplantatie: ‘ik kon mijn linkerzijde op een dag niet meer besturen’”

Jordi hoopt op stamceltransplantatie: ‘ik kon mijn linkerzijde op een dag niet meer besturen’

Ga naar “De favoriete plekken van Maaike: ‘Dit zijn van die broodjes waarvan je gaat watertanden’”

De favoriete plekken van Maaike: ‘Dit zijn van die broodjes waarvan je gaat watertanden’

In onze gids

Ga naar “Jack’s Foodbar”

Jack’s Foodbar

 • Brede Haven 7
 • Restaurants en horeca
 • 12:00 - 22:00
Jack's FoodbarJack's Foodbar

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58”

Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58

 • Geldig t/m
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Happy Socks van € 7,98 voor € 3,99”

Happy Socks van € 7,98 voor € 3,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “True Spirit trui** € 9,99”

True Spirit trui** € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Accountmanager Regio Den Bosch / Tilburg”

Accountmanager Regio Den Bosch / Tilburg

 • Fulltime
Ga naar “Receptioniste m/v Enexis Den Bosch”

Receptioniste m/v Enexis Den Bosch

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Customer Services Representative”

Customer Services Representative

 • Tempo-Team
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Cinema in Concert presenteert: Pirates of the Caribbean – The Curse of the Black Pearl in Concert”

Cinema in Concert presenteert: Pirates of the Caribbean – The Curse of the Black Pearl in Concert

 • Mainstage Brabanthallen
 • 30 december 2022