Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Monique schreef haar derde gedichtenbundel over Oeteldonk: ‘Dit werk is veel persoonlijker’

Door Marèl Holtermans 5 november 2019

Geboren en getogen Bosschenaar Monique Gloudemans heeft een grote passie: Oeteldonk. Het hele jaar door is ze bezig met carnaval. Daarom schreef ze eerder al twee gedichtenbundels over Oeteldonk en onlangs is de derde uitgekomen: Emosies.

“Eigenlijk durfde ik het niet, nog een gedichtenbundel uitbrengen”, vertelt Monique. Ze zit op haar vertrouwde stoel in de keuken, waar ze ook regelmatig schrijft. Naast haar liggen de twee andere bundels van Monique: ‘Anders Anders Bekeke’ (2007) en ‘Zo Mooi’ (2011). Even later komt haar kleinkind binnengerend. “Hij is één van mijn grootste inspiratiebronnen geweest voor de nieuwe bundel”, vertelt ze glunderend.

Emosies

Emosies is het derde boek van Monique. “Je moet niet denken dat het hetzelfde is als de vorige”, vertelt ze. “Het is een stuk persoonlijker. Waarom dat is? Dat weet ik eigenlijk ook niet. Het kan natuurlijk door mijn kleinkind komen, of misschien door de leeftijd.” Maar er is nog een reden: “Ik merkte dat ik toch anders naar de mensen om mij heen keek. Misschien doordat ik bewuster was van het feit dat het leven een keer eindigt. Die emoties wilde ik toch met anderen delen, want ik denk dat iedereen door die fases heengaat.”

Tekst loopt door onder de YouTube-video van Monique

Genieten van het leven

Betekent dat dat het een zielig boek is? “Integendeel!”, roept Monique uit. “Het boek is bedoeld om het leven te vieren. Wanneer kan dat nou beter dan met Oeteldonk? Dat zijn de momenten waarop ik intens geniet. Dat Oeteldonkse gevoel is alles, gewoon alles!”

Overleden moeder

Het hele boekje is in het Bosch’ geschreven, net zoals de eerdere gedichtenbundels. “Dat vind ik heel belangrijk, omdat de taal iets is wat mensen verbindt en dat is het ultieme doel.” Bij sommige gedichten ging dat heel goed, zoals het versje over haar overleden moeder, dat ze voor haar andere bundel schreef. “Na de voordracht kwam er iemand met tranen in zijn ogen naar me toe. Hij vroeg voor wie dat gedicht geschreven was. Het raakte hem. Of dat ook gaat lukken bij Emosies, dat durf ik niet te zeggen. Maar wat zou het mooi zijn. Ik hoop het zo.”

Wil jij het boek van Monique ook hebben? Je kunt Emosies bij Adr. Heinen halen.

Ken je ook een Bosschenaar met een bijzonder verhaal? Of denk je: hé, ik heb ook iets interessants te vertellen? Oftewel: wie moet Bosschenaar van de week worden? Laat het ons weten via [email protected] of laat een berichtje achter in de comments op Facebook.

Lees ook: 

Doeko wil stadsdichter van Den Bosch worden: ‘Ik wil de stad een mooie spiegel voorhouden’

Eindhoven, Tilburg, Breda en ga zo maar door: allemaal steden die een stadsdichter hebben. En dus ko...
Friso Woudstra

Friso wil stadsdichter van Den Bosch worden: ‘De stad verdient iemand die de volle aandacht geeft’

Eindhoven, Tilburg, Breda en ga zo maar door: allemaal steden die een stadsdichter hebben. En dus ko...

Sinyuan en Sara zijn jongerenambassadeurs: ‘We willen iets terugdoen voor de stad’

De gemeenteraad maakt beslissingen over de stad, maar jongeren willen vaak ook iets te zeggen hebben...

adv.