Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mohammed begeleidt Bossche jongeren: ‘Ik was vroeger zelf een jongen van de straat’

Door Stans van den Broek 21 januari 2019

De Bosschenaar van deze week is Mohammed (29). Hij werkt sinds twee jaar als jeugdbegeleider in wijkteam Noord. Jongerencentrum Hambaken is de plek waar hij samen met de jongeren uit de buurt activiteiten organiseert en ze helpt met hun vaardigheden en talenten te ontwikkelen. “In ons jongerencentrum kunnen jongeren altijd bij mij terecht en is iedereen welkom.”

De Bossche netwerkorganisatie PowerUp073 heeft in totaal vier wijkteams waarin jongerenbegeleiders, sportwerkers en JPP-jeugdpreventiewerkers zich samen inzetten voor taalontwikkeling, jongerenparticipatie en individuele begeleiding. Ze dragen bij aan de ontwikkeling van de talenten van jongeren en proberen gedragsverandering te realiseren. Dit door middel van jongerenwerk, sportwerk en individuele hulpverlening. Ze dagen Bossche jongeren uit om het beste uit zichzelf te halen.

Werkverleden

In eerste instantie heeft Mohammed na zijn studie commercieel werk gedaan. Na een tijdje merkte hij dat dit niet voor hem was weggelegd. “Dit werk maakte me niet gelukkig. In de wijk waar ik toentertijd woonde, had ik met veel jongeren uit de buurt goed contact. Ik maakte altijd een praatje en vroeg hoe het met ze ging. Ik merkte al snel dat steeds meer jongeren naar mij toekwamen als ze ergens op vastliepen en hulp of advies nodig hadden. Ik toonde interesse en voelde me betrokken. Vanaf toen wist ik dat dít het was wat ik wilde doen.”

Hulp en begeleiding

Mohammed legt uit dat het voor de jongeren belangrijk is dat er een plek is waar ze buiten huis en school heen kunnen. “Sommige zaken willen ze soms nou eenmaal niet bespreken met hun leraren of ouders. Bijvoorbeeld als het niet zo lekker loopt op school of als ze problemen hebben. Ik help ze hiermee en neem dan eventueel contact op met de ouders of school.” Mohammed was zelf vroeger ook vaak in een jongerencentrum te vinden. “Ik begrijp de jongeren goed. Ik ben zelf ook jong geweest en was vroeger een jongen van de straat. Daarom weet ik als geen ander hoe fijn het is als er in de wijk een plek is waar je samen lol kan maken én serieus kan praten. Want hier voelen de jongeren zich thuis. Dit is hún plek.”

Activiteiten

In het jongerencentrum organiseert Mohammed samen met zijn collega’s activiteiten voor én met de jongeren. Maar ook kunnen ze zelf met ideeën komen. “Ik vind het belangrijk dat we de jongeren blijven uitdagen en hun ideeën en talenten stimuleren.” Voor de jongens uit de wijk worden er voetbalactiviteiten, kickbox- en bootcamptrainingen georganiseerd en voor de meiden zijn er filmavonden. En binnenkort als de vergunning rond is, starten ze met kookworkshops. “Niet alleen organiseren we activiteiten ter ontspanning, ook richten we ons op het aanleren van een goede en gezonde levensstijl. We geven voorlichtingen en organiseren discussieavonden aan de hand van maatschappelijke thema’s.” Mohammed legt hierbij uit dat mede door de vele verschillende activiteiten dit werk zo ontzettend divers is. “Iedere dag is anders en dat maakt dit werk ontzettend uitdagend. Door de jongeren is geen één dag hetzelfde.”

Lees ook:

Shoots & More

Zo maak je volgens Bossche fotograaf Vincent altijd een goede selfie

Vincent Rijkers (38) is het beste te omschrijven als een ondernemende 'feel good' fotograaf, maar da...
ONE

Bossche Steven heeft een hele bijzondere hobby: hij is jeugdambassadeur bij ONE

De één staat in het weekend op het voetbalveld, de ander hangt aan de bar in de kroeg. Steven Elders...
gemeentebelastingen den bosch

Zoveel betalen Bosschenaren dit jaar aan gemeentebelastingen

Binnenkort krijgt ieder huishouden in Den Bosch een brief op de deurmat over de gemeentebelastingen....

adv.