Modeontwerper én Bosschenaar Janice: ‘Als ik de tijd had, zou ik naar elke editie van SMÈRRIG gaan!’

Door Marloes van Vliet 12 juni 2018

Janice is modeontwerper, lifestyledeskundige bij SBS shownieuws en Linda.tv – maar óók een geboren en getogen Bosschenaar. Net als wij allemaal is hij trots op onze stad, hoeft hij niet zo nodig in de Amsterdamse hipsterscene te zitten en is Coffeelab één van zijn favoriete plekjes. Oh ja, hij heeft vandaag (12 juni) ook nog een boek uitgebracht. Deze drukbezette man zit nooit stil!

We spreken met Janice af in Coffeelab. Hij stapt binnen en is (uiteraard) perfect gestyled. Janice komt gezellig en uitbundig over – maar vooral als een échte Bosschenaar. Janice: ”Ik ben geboren in het GZG en heb een hele lange tijd boven de Silva gewoond op de Parade. Mijn ouders runden de Silva en later zijn we naar Cromvoirt vertrokken, waar ik lang heb vertoefd. Inmiddels woon ik in de Muntel en dat vind ik heerlijk! Heel veel mensen denken dat ik in Amsterdam woon en dat dat mijn ‘scene’ is – maar dat is totaal niet het geval, het is niet mijn soort wereld. Ik zit helemaal op m’n plek in Den Bosch!”

Fan van SMÈRRIG

Janice geeft aan dat Amsterdam een heel duidelijk straatbeeld heeft, dat lijkt op Berlijn inclusief de tweedehands outfits. In Den Bosch is dit absoluut niet het geval. ”Den Bosch is eigenlijk leuk vanaf je dertigste. Ik vind dat de stad een volwassen straatbeeld heeft met werkende mensen. Het liefst zit ik elke ochtend bij Coffeelab, dat is echt mijn favo spot. Ook de jongens van SMÈRRIG vind ik top en de Tramkade vibe is heerlijk. Als het zou kunnen qua tijd zou ik naar elke editie van SMÈRRIG gaan! De gasten die dat hebben opgezet zijn eigenlijk lokale cult heroes. Je hoeft helemaal niet naar Amsterdam, we hebben het gewoon hier in Den Bosch.”

Mode is niet moeilijk

De modeontwerper heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan zijn boek ‘Mode is niet moeilijk‘, dat vandaag is uitgekomen. Wat erin staat? Voornamelijk tips en tricks om zo makkelijk mogelijk de beste versie van jezelf te laten zien. Want: wat je aantrekt is een weerspiegeling van je persoonlijkheid. ”Mode is niet voor iedereen hun eerste prioriteit en dat is helemaal niet erg. Toch trek je elke dag iets uit de kast en het vertelt iets over je, zonder dat je zelf iets zegt. In mijn boek geef ik simpele tips voor je basisgarderobe en hoe je een succes kunt maken van je modeleven. Ik ben zelf een enorme fan van jurken, ook al draagt niemand die heel vaak in Nederland omdat het altijd rotweer is. Een jurk is maar één kledingstuk dus je hoeft er niet veel bij te kiezen en in mijn boek leer ik je voor elk figuur wat jou het best staat.”

(tekst loopt door onder de foto)

Mode is niet moeilijk - Janice
Foto uit het boek van Janice | Foto: Alexia van der Meijden

Kledingstukken bij hitte

Janice is heel duidelijk: je moet vooral aantrekken waar jij je zelf lekker in voelt. Maar wat hij wel opmerkt is dat sommige mensen verkeerde keuzes maken op modegebied. ”Met warm weer gaat iedereen naakt, dat helpt, denken ze. Als je een buikje hebt – wat helemaal niet erg is – dan is het wel net wat fijner om een wijd shirt aan te trekken dan iets dat superstrak zit. Vooral voor jezelf! Het heeft echt geen nut om met warm weer een minuscuul hempje aan te doen, een mouwtje is net wat eleganter en geeft zelfs meer verkoeling – de zon op je directe huid maakt het juist zo warm. Zweten ga je toch wel en plakken ook, dus trek gewoon iets aan wat lekker los valt. Uiteraard kun je wel een rokje of korte broek aan doen, maar kijk naar je eigen figuur en pas daar je kleding op aan.”

The best version of yourself

Terwijl we met Janice zitten te kletsen, valt het ons op dat hij de omgeving zeer goed in de gaten houdt. ”Ik let echt alles om me heen. Omdat ik modeontwerper ben, gaat het nog een stapje verder – ik bekijk ook het technische aspect van de kleding. Ik kijk hoe iemand eruit ziet, maar ook hoe de kleding in elkaar zit. Hoe is deze zoom genaaid en hoe zit dat shirt in elkaar? Ja, heel irritant. Het is een tik en ik kan het niet uitzetten, ik doe dit volledig onbewust.”

”Ik vind het overigens wel heerlijk om te kijken wat mensen aan hebben, want er zit altijd een verhaal achter en dat vind ik leuk. Als je op knalroze crocs loopt terwijl je in het ziekenhuis op de kinderafdeling werkt, dan vind ik je een heldin. Als je crocs aantrekt naar een verjaardag of een shopsessie op zaterdagmiddag, is het misschien een ander verhaal. Maar je moet alles in perspectief zien, het gaat erom wat je doet en waar je naartoe gaat. Als je je maar lekker voelt en de best version of yourself bent – hoe dan ook.”

Lees ook:

Arianne de jong

Bosschenaar van de week Arianne: ‘Ik hoor in Brabant, waar ik mag schelden’

"Weet jij wat Moffelbonen zijn? Speel mee en raad het woord bij Bij Wijze van Sprek...
Marèl Holtermans - Geplaatst op 5 juni 2018
Femke

Insta-hit Femke Kamps: ‘Ik heb de quarterlife crisis zelf meegemaakt’

Ze heeft ruim 6.000 volgers op Instagram en nog eens ruim 1.000 fans op Facebook. Maar haar ...
Marèl Holtermans - Geplaatst op 1 juni 2018
zanger Louis

Bekende onbekende Bosschenaar: zanger Louis

Zijn gezang kan haast niemand ontgaan zijn in Den Bosch. Met zijn opvallende damesfiets met ...
Stans van den Broek - Geplaatst op 17 mei 2018