Marc van der Linden over zijn Den Bosch: ‘De cultuur van de stad staat nog rechtovereind’

Door indebuurt Den Bosch 4 februari 2019

Koningshuisdeskundige, hoofdredacteur van Royalty, auteur én vaste gast van tv-programma Boulevard. We hebben het hier natuurlijk over drukbezet journalist en schrijver Marc van der Linden (49), geboren en gedeeltelijk getogen in Vught. Maar als kind van gescheiden ouders ook in ’s-Hertogenbosch opgegroeid. “Een mooi contrast, in de bossen van Vught en hartje centrum Den Bosch.”

Hij was zelf heel recent weer in het showbizznieuws. De Royalty-journalist toonde namelijk goede humor door zijn rijbewijs op Instagram te plaatsen. Marc heeft namelijk nog een paar doopnamen, waardoor direct achter zijn naam de initialen ‘FAT’ staan. Zijn veelbesproken overtollige kilo’s is hij inmiddels kwijt. Marc ziet er fantastisch uit, beter dan ooit, en gaat slank en altijd keurig door het leven. Hoogste tijd dus om het met Marc eens over andere zaken te hebben, zoals zijn connectie met onze prachtstad Den Bosch. Hoewel hij het zelf geen Den Bosch noemt, maar ’s-Hertogenbosch. “Zo’n mooie, historische en voor buitenlanders onuitspreekbare naam. Zelfs je naam is mooi, zong Henk Westbroek al in zijn liedje Julia. En dat geldt voor ‘s-Hertogenbosch ook.”

Bed and Breakfast Achter de Kan

De leukste plekken van Den Bosch, correctie… ’s-Hertogenbosch, is volgens Marc daar waar zijn familie woont, in hartje centrum. ”En ik ben ook erg trots op de Bed and Breakfast van mijn zusje die in het eeuwenoude steegje Achter de Kan gevestigd is. De stad had vroeger veel van die steegjes, maar ik weet niet of die er nog zijn.” Marc heeft na lang nadenken geen bijzondere herinneringen aan bepaalde plekjes in de stad. “Maar misschien is dat het mooie ook wel. De stad was en is er gewoon, als decor van je eigen leven.”

Carnaval in Den Bosch 

Marc woont alweer jaren in Amsterdam. Een geweldige en bruisende stad natuurlijk, maar toch heeft ’s-Hertogenbosch zeker dingen die onze hoofdstad dan weer niet heeft. “De Binnendieze, sowieso. En veel meer. De cultuur van ’s-Hertogenbosch staat nog rechtovereind, dat zie je ook bij de jongeren. Carnaval wordt nog steeds zo gevierd, zoals ik het ooit vierde.”

Marc komt tegenwoordig niet veel meer in ‘s-Hertogenbosch, alleen voor familiebezoek. “Te weinig dus. Mijn connectie met de stad zelf is weg.” Connectie of geen connectie, Marc heeft in ieder geval nog wel een favoriet Bosch’ woord, de Brabantse variant van vaatdoek: “Skottelslet! Haha, maar of het nog gebruikt wordt? Geen idee!”

Lees ook:

Helen Hooft

Helen verhuisde van Engeland naar Den Bosch: ‘Den Bosch is een prachtige stad’

Je moet het maar durven: je koffers pakken en je huis voorgoed achterlaten om naar het buitenland te...
Mohammed

Mohammed begeleidt Bossche jongeren: ‘Ik was vroeger zelf een jongen van de straat’

De Bosschenaar van deze week is Mohammed (29). Hij werkt sinds twee jaar als jeugdbegeleider in wijk...
Shoots & More

Zo maak je volgens Bossche fotograaf Vincent altijd een goede selfie

Vincent Rijkers (38) is het beste te omschrijven als een ondernemende 'feel good' fotograaf, maar da...

adv.