Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Joyce helpt Bosschenaren in armoede: ‘Ik dacht: zo moeilijk kan het toch niet zijn?’

Door Marèl Holtermans 10 februari 2020

Regelmatig blijven jassen in kroegen hangen. Soms vinden ze hun rechtmatige eigenaar terug, maar vaak is dat niet het geval. En ja, om nou al die jassen weg te gooien? Daar kan ook vast iets anders nuttigs mee gebeuren. “En toen dacht ik: daar moeten we iets mee.”

Enig idee hoeveel jassen er blijven hangen bij Café Reinders per twee weken? Joyce Vetter (26) heeft er redelijk zicht op sinds haar actie: “Tussen de 25 en 30. Ja, veel hè? Ik schrok er zelf ook heel erg van! En weet je wat helemaal typisch is? Soms zijn het ook heel goede, dure jassen. Van Hugo Boss tot aan andere dure merken; ze blijven gewoon hangen.”

Het beginpunt

Natuurlijk proberen ze bij Café Reinders de jassen bij de rechtmatige eigenaar terug te brengen, maar dat lukt niet altijd. “Dan hangen ze daar maar gewoon en dat is zonde”, vertelt Joyce. “Daarom dacht ik: waarom zamelen we ze niet gewoon in om vervolgens te doneren aan Quiet Den Bosch? Zo moeilijk kan het toch niet zijn?”

25 jassen wassen

Zo gezegd, zo gedaan. Al verkeek Joyce zich wel een beetje op de moeilijkheidsgraad. Opeens had ze 25 jassen op zak, maar dan? “Ik kreeg even paniek dat het niet in de wasmachine zou passen. Maar het is toch gelukt.” Lachend: “Ik zei tegen mensen die hielpen: Zorg ervoor dat je ruim op tijd gewassen hebt, anders word ik heel erg boos.”

Tekst loopt door onder de foto. 

Foto: Joyce Vetter

Quiet Den Bosch

De jassen die ze inzamelt gaan naar Bosschenaren die het financieel zwaar hebben. Joyce: “De mensen van Quiet Den Bosch hebben een oproep gedaan met de vraag wie binnen de community een nieuwe jas nodig heeft. Zij kunnen die gratis ophalen. De kosten? Daar draaien we zelf voor op. Ik zou het niet over mijn hart krijgen om er geld voor te vragen.”

Kaplock

Dat Joyce op dit goede doel kwam, is niet heel verwonderlijk: ze werkt bij Kaplock. Dit bedrijf wordt gerund door twee jonge ondernemers die jassendiefstal proberen tegen te gaan: de ondernemers hebben een systeem bedacht waardoor bezoekers van een kroeg een jas vast kunnen zetten. Hierdoor is diefstal praktisch onmogelijk.

Ken je ook een Bosschenaar met een bijzonder verhaal? Of denk je: hé, ik heb ook iets interessants te vertellen? Laat het ons weten via [email protected] of laat een berichtje achter in de comments op Facebook.

Meer inspirerende Bosschenaren:

Lieke komt in actie voor de Australische bosbranden: ‘Mijn familie heeft veel geluk gehad’

"Ik vond het zo heftig, het deed gewoon pijn", zijn de woorden van Lieke Heijne over de Australische...
Mirjam Wouters

[VIDEO] Rondje Moerputten met boswachter Mirjam: ‘Natuur zoals hier zie je bijna nergens’

Misschien heb je weleens gehoord dat Den Bosch vroeger de Moerasdraak werd genoemd. Daar zijn versch...
Myrna Reinhard

Bijzonder! Zussen brengen ode aan overleden Myrna in carnavalsnummer

Slechts een halfjaar geleden eindigde het leven van Myrna Reinhard plotseling: tijdens haar reis doo...

adv.