Inge van kledingbank Den Bosch: ‘Een ex-gedetineerde vloog me om de hals van geluk’

Door Marèl Holtermans 15 april 2019

Voor velen is een kledingsetje kopen de normaalste zaak van de wereld, maar voor sommige Bosschenaren is dat niet het geval. Inge Jeunink zet zich daarom sinds een paar jaar in voor Bosschenaren die het financieel minder goed hebben. Zij richtte een aantal jaar geleden de kledingbank op en zorgt ervoor dat iedereen in een mooi setje kan rondlopen. 

“Je maakt de meest bijzondere situaties mee”, vertelt Inge vrolijk. “Meestal zijn het leuke momenten, maar af en toe ook hele heftige. Dan merk je toch dat mensen vanuit verschillende hoeken komen. Maar de dankbaarheid, daar doe je het écht voor! Ik weet nog goed dat er een hele tijd geleden een ex-gedetineerde binnenkwam. Vooraf ben je dan toch een beetje huiverig, maar dat bleek niet nodig te zijn”, vertelt ze. “Ik gaf een nieuw kledingpakket en hij was eerst even stil, maar vloog me daarna om de hals van dankbaarheid. Dat blijft me altijd bij.”

 “Een ex-gedetineerde vloog me om de hals van blijheid”

Veel verschillende mensen

Inge ziet bij de kledingbank mensen met heel veel verschillende achtergronden voorbij komen. Van mensen die het plotseling financieel niet goed hebben tot aan mensen die met een migratie-achtergrond naar Den Bosch zijn gekomen en alles opnieuw moeten uitzoeken. Deze mensen zijn via een verwijzing van bijvoorbeeld de voedselbank bij de kledingbank terechtgekomen. Zij krijgen vervolgens een kledingpakket en de kinderen mogen een cadeautje uitzoeken bij de speelgoedbank. De kleding is voornamelijk tweedehands, maar ondergoed en sokken zijn altijd nieuw. “Ik zou zelf ook niet in tweedehands ondergoed willen lopen, dus wil ik dat anderen ook niet aan doen.”

Om hoeveel mensen gaat het?

In Nederland zijn volgens deze cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau ongeveer 605.000 mensen langdurig arm. Dit zijn mensen die minimaal drie jaar onder de armoedegrens van €1039,- per maand leven. In Den Bosch zou het gaan om 8,4 procent van alle huishoudens. Gelukkig zijn er een aantal instanties waar mensen kunnen aankloppen om hulp te krijgen. De kledingbank is daar één van.

(Tekst loopt door onder de foto) 

Hoe het begon

“Ik heb het financieel niet heel slecht”, vertelt Inge. “En daarom wilde ik graag wat terugdoen.” Met die gedachte begon ze een aantal jaar geleden met een partner met de kledingbank. “In dit pand zat al een winkel en die heb ik doorgezet naar de kledingbank. Er was wel al een kledingbank in omliggende plaatsen zoals Oss en Eindhoven, maar hier niet. Dat snapte ik niet.”

Maar een kledingbank oprichten? Dat doe je niet zomaar. Er moest een budget komen en daarom bedacht ze het volgende: “We wilden geld inzamelen zodat we €300,- bij elkaar kregen. Met dat geld maakten we vervolgens een stichting aan.” Binnen no time was het doel behaald en kon de stichting er komen. En om de voorraad te kunnen bekostigen, besloot Inge er een winkel bij te doen: IngeDinge. Hier verkoopt ze tweedehandskleding voor mensen die net niet aan de voorwaarden voldoen om in aanmerkingen te komen voor de kledingbank of mensen die duurzamer kleding willen kopen.

Bijzondere herinnering

“Eén van de meest bijzondere verhalen is toch wel dat van een jongen die een bezoekje kwam brengen”, vertelt Inge. “Ik hielp hem en even later vertrok hij weer. Een paar dagen later kwam zijn zus langs. Zij vertelde me dat ze zo blij met me was. Haar broertje was erg depressief en wilde eigenlijk een eind aan zijn leven maken. Maar doordat hij hier geholpen werd, zag hij in dat er altijd mensen zijn die willen helpen. Dat gaf hem zoveel kracht dat hij zich een stuk beter voelde. Dat vond ik prachtig om te horen.”

Hoewel de kledingbank nu goed loopt, kan Inge alle donaties goed gebruiken. Wil jij geld of kleding doneren? Kijk dan hier naar alle opties.

Ken je ook een Bosschenaar met een bijzondere verhaal? Of denk je: hé, ik heb ook iets interessants te vertellen? Oftewel: wie moet Bosschenaar van de week worden? Laat het ons weten via [email protected].

Lees ook:

Free Hugs

Thijs geeft free hugs: ‘Na de aanslag gaf ik een extra speciale knuffel aan een Turkse jongen’

Thijs Verberne (34) komt oorspronkelijk uit Deurne, maar verhuisde anderhalf jaar geleden naar Den B...
Janneke Swanenberg fotografie Nikki Segers Indebuurt Den Bosch

Janneke helpt mensen met een burn-out: ‘Ik maakte een vlog over mijn eigen ervaring’

Achter haar brede glimlach gaat meer schuil dan je zou denken. Met te hoge verwachtingen van zichzel...
By Lieke

Lieke maakt houten decoraties: ‘De leeuw als wanddecoratie is het populairst’

Vanuit de schuur in het huis van haar ouders maakt Lieke Heijne (23) prachtige houten kunstwerken. V...

adv.