Helen verhuisde van Engeland naar Den Bosch: ‘Den Bosch is een prachtige stad’

Door Marèl Holtermans 28 januari 2019

Je moet het maar durven: je koffers pakken en je huis voorgoed achterlaten om naar het buitenland te gaan. Helen van Hooft deed het. De import-Bosschenaar, die oorspronkelijk uit zuidwest-Engeland komt, woont sinds drie jaar in de buurt. En dat is soms best een uitdaging. Wij spraken met haar over haar ervaringen in de – wat ons betreft – mooiste stad van het land. 

“Mijn man is hartstikke Nederlands en groeide op in de buurt van Den Bosch. Ik leerde hem kennen toen hij op vakantie was. We werden vrienden, maar niet meer. Totdat, na een hele omwenteling, we toch samenkwamen.” Na een flinke tijd samen in Engeland gewoond te hebben, besloot het gezin ruim drie jaar geleden de koffers te pakken. Hoewel de reden van de verhuizing niet fijn is – Helens schoonfamilie kampte met gezondheidsproblemen – zet ze alles op alles om van haar nieuwe woonplaats een thuis te maken.

Gezellige cafés

Helen: “Het is soms best moeilijk om aansluiting te vinden bij Nederlanders en Bosschenaren. Niet dat ze niet aardig zijn, maar ik heb de taal nog niet helemaal onder de knie en ik heb het idee dat veel mensen in Den Bosch al vaste vriendengroepen hebben. En dan kom ik er daar, als medium uit Engeland, opeens bij.” Maar dat betekent niet dat ze spijt heeft van de switch naar Nederland: “Den Bosch is gewoon een hele mooie stad. Ik hou ervan om langs de restaurantjes en kroegjes te lopen. Die ‘café-cultuur’ hebben we niet echt in Engeland, maar is wel heel gezellig.”

Nederlandse gewoonten

Sinds Helen in Nederland is, heeft ze – deels onbewust – gewoonten overgenomen. “Ik fiets heel veel”, vertelt ze lachend. “Dat hoort er wel bij, hè!” Maar ze mist Engeland wel. “Mijn oudste dochter woont nog in Engeland. Zij was negentien toen we besloten aan de andere kant van de plas te verhuizen en had dus het recht om te blijven. Dat is wel heel erg jammer. Toch probeer ik mijn tijd hier in Nederland zo positief mogelijk te benaderen. Maar dat betekent niet dat ik nooit meer terug ga naar Engeland. Wie weet gaan we daar weer wonen. Ik plan liever niets, maar laat het op me afkomen.” Tot die tijd kunnen we Helen tegenkomen in de stad.

Ben of ken jij ook iemand met een bijzonder verhaal? Of ben jij zelf een expat die naar Den Bosch kwam voor de liefde? Dan zijn wij op zoek naar jou! Stuur een mailtje naar [email protected] en wie weet spreken wij jou binnenkort voor de rubriek Bosschenaar van de Week. 

Lees ook:

Brabanthallen eurovisie songfestival brabant songfestivallocatie

Beyoncé en Bruno Mars naar Den Bosch? Met de vernieuwde concertzaal kan het…

Voor de grote concerten moet je meestal toch naar Amsterdam, Rotterdam of Arnhem. Over een tijdje ku...
Mohammed

Mohammed begeleidt Bossche jongeren: ‘Ik was vroeger zelf een jongen van de straat’

De Bosschenaar van deze week is Mohammed (29). Hij werkt sinds twee jaar als jeugdbegeleider in wijk...
studentenvereniging den bosch

Bosch’ mysterie: wat is eigenlijk de oudste studentenvereniging in de stad?

Elke week behandelen we in onze rubriek Bosch’ mysterie een apart of raar gegeven in de stad. Dit ke...

adv.