Held! Joep (8) prikt al jaren zwerfafval: ‘Toen ik 4 was ben ik ermee begonnen’

Door indebuurt Den Bosch 17 april 2018

Stel je voor: je kind is vier jaar jong en roept opeens: ‘mam, ik ga de straat op en afval weggooien’. Klinkt gek, niet? De 8-jarige Joep van Kempen deed het toch écht. Hij ging al op jonge leeftijd met oranje hesje en afvalprikker de straat op. “Voor de vissen”, zegt Joep.  

Al vier jaar wandelt Joep door de Gemaalweg. Samen met zijn pleegmoeder Gonny gaat hij bijna dagelijks na school de deur uit. Uiteraard gewapend met afvalprikker. Wat Joep daar zoal voor afval vindt? “Plastic bekertjes en peuken”, antwoordt de jonge Bosschenaar. En de raarste dingen? “Skeelers!”

Voor de vissen

“Toen ik vier was ben ik begonnen. Voor de vissen”, vervolgt Joep zijn verhaal. Hij woont bij het water en dat raakt dus vervuild door het zwerfafval. Zijn tante kocht daarom een eerste prikker. De dappere Joep heeft inmiddels een nieuwe gekregen van de gemeente Den Bosch. “Die heeft een mooi plekje in huis gekregen. Hij staat bij de achterdeur”, zegt Joep. Met de prikker in de hand stapt hij dus zo ‘zijn’ straat in.

Joeps afvalbak

Omdat Joep zo goed bezig is, kreeg hij onlangs van de gemeente zijn eigen ‘slimme’ afvalbak op een fantastisch plekje. “In onze straat. Mijn naam staat erop, dus ze kunnen zien dat-ie van mij is”, vertelt Joep trots. Wat extra bijzonder aan de bak is: er zit een censor in. “Joep krijgt een berichtje via de mail als de prullenbak bijna vol is. Dan kan hij hem zelf leegmaken. Die verantwoordelijkheid heeft Joep van de gemeente gekregen”, legt Conny uit.

(tekst loopt door onder foto)

Joep van Kempen bij zijn eigen afvalbak. Foto: Gemeente Den Bosch

Apetrots

Zij en haar man Robert zijn natuurlijk apetrots op Joep. “We hebben hele leuke reacties gehad. Van ouders, leraren, leerlingen, familie van Joep, vrienden; iedereen vindt het zo leuk en leeft erg mee. We vinden het fijn dat-ie dit initiatief toont. En dat terwijl Joep nog zo jong is. Hij is altijd erg bezorgd om het milieu geweest.”

Nog één wens…

Joep heeft nu dus zijn eigen bak en prikker. Toch heeft hij nog een grote wens. “Ik hoop dat meer mensen afval opruimen en het netjes weggooien.” En dat is een eitje, want wie in de Gemaalstraat loopt, kan niet om de bak van Joep heen. “Hij is fel groen, groot en er staat een eigen ontworpen logo op. Je kunt hem niet missen”, aldus Gonny. Dus Bosschenaren, we weten wat ons te doen staat!

Lees ook:

karin-lammers

Bosschenaar van de Week: Karin Lammers strijdt ‘met haar hart’ tegen eenzaamheid

Nooit had ze gedacht dat het zo hard zou gaan. Vijf jaar geleden richtte Karin Lammers EET met je ha...
ingeborg-duffhues

Ingeborg Duffhues is al haar halve leven stadsgids: ‘Ik wil mensen mijn liefde voor de stad meegeven’

Ze kent alle straathoeken, steegjes en pleinen van Den Bosch op haar duimpje en weet daar ook nog ee...
Angela Versteijnen

Bosschenaar van de Week: Angela is als ‘Pipi’ van La Place eíndelijk een ‘pleegirl’

Er zijn mensen die een beetje mopperen als ze haar zien, maar bij de meeste bezoekers van het La Pla...