Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gestrand in het buitenland: deze Bosschenaren proberen naar huis te komen

Door Marèl Holtermans 28 maart 2020

Bijna iedereen in Den Bosch zit thuis. Tenminste, de mensen die thuis kúnnen zitten. Sommige mensen zouden het wel willen, maar kunnen het niet omdat ze vastzitten in het buitenland. De redenen? Geen vluchten of een lockdown. Wij spraken een aantal van deze gestrande Bosschenaren.

Pagina 1/2
⟵ swipe swipe ⟶

Remco – gestrand in Australië

Foto: Eigen foto

Remco is de afgelopen zes maanden in Australië. Hier wilde hij werken en reizen. Zijn reis begon in Brisbane aan de oostkust, daarna ging hij door naar het zuidelijk gelegen Melbourne. De Bosschenaar wilde daar werken in de horeca, maar dat verliep anders dan gepland: “Vanaf het moment dat ik in Melbourne aankwam, verliep het al stroef. Er waren weinig tot geen banen in de horeca.” Even leek het de goede kant op te gaan, want Remco mocht proefdraaien bij een zaak, maar helaas: de zaak moest dicht omdat er maar een beperkt aantal mensen aanwezig mocht zijn. Vanaf dat moment zocht hij een baan op boerderijen, maar ook in die sector was het moeilijk om iets te vinden.

Blijven of gaan?

Remco wist dat hij op dat moment twee keuzes had: blijven of weggaan. Als hij zou blijven, liep hij het gevaar dat-ie niet meer weg kon en (zo goed als) geen inkomen zou hebben: “Ik heb met mijn thuisfront beslist dat het ’t beste is om naar huis te komen. Ik zit liever thuis in quarantaine dan hier zonder werk, aan de andere kant van de wereld.”

Moeilijke weg terug

Remco probeerde een vliegticket te boeken bij verschillende maatschappijen, maar helaas: de vluchten werden gecanceld. “Ik had toen al negen uur gewacht op het vliegveld. Gelukkig kon ik wel nog terug naar mijn appartement in het centrum van Melbourne. Vanuit hier ben ik met mijn ouders en oom op zoek gegaan naar nieuwe vluchten.” Met succes, want vrijdagavond gaat er (vooralsnog) wel een vliegtuig.

Dure tickets

“De tickets zijn flink in prijs gestegen, maar dat heb ik er voor over om thuis te komen”, zegt hij. “De dagen bestaan uit binnen zitten met twee Engelse vrienden. Gelukkig is Melbourne nog niet in totale lockdown, dus we kunnen de straat op.”

Reis vervroegd eindigen

Fingers crossed dat de vlucht die morgen gepland staat wel doorgaat. Als dat het geval is, land ik zaterdagmiddag op Schiphol. Als dit niet zo is, moet ik afwachten tot Nederland met terugvluchten komt.”

Ylva – gestrand in Fiji

gestrand
Foto: Eigen foto

Ylva gooide in juli het roer om: ze ging op reis naar de zuidelijke Stille Oceaan. Dat beviel erg goed en daarom besloot ze in december in een afgelegen resort in Fiji als divemaster te werken. Ylva: “Mijn plan was om hier nog twee maanden te blijven voordat ik naar het volgende eiland zou gaan.” Maar ze had het er zo naar haar zin, dat ze ervoor koos om haar verblijf te verlengen: “Mijn gevoel zei eerst dat ik hier moest blijven, omdat ik hier veilig zou zitten en een leuke baan heb.”

Gestrand in Fiji

En toen sloeg de stemming om. De eerste tekenen van coronabesmettingen kwamen afgelopen week (week van 16 maart), toen de eerste mensen besmet bleken te zijn. Daarna ging het snel: niet veel later ging het internationale vliegveld dicht en vanaf zaterdag gaan er ook geen binnenlandse vluchten of ferry’s meer.

Naar huis

Daarom wil Ylva, net als veel anderen, graag naar huis: “Ik maak mij zorgen om mijn familie, met name om mijn ouders. De Nederlandse ambassade is, in samenwerking met andere EU-landen, aan het proberen een evacuatievlucht te regelen. Dit is mijn enige kans om nog thuis te komen. We zijn volledig afhankelijk van de ambassade. Morgen [vrijdag 27 maart, red.] neem ik een van de laatste binnenlandse vluchten naar het hoofdeiland zodat ik dichterbij het vliegveld zit. Daar wacht ik samen met andere gestrande Nederlanders op de eventuele evacuatievlucht. Dit kan nog wel twee tot drie weken duren. Maar we houden de hoop erin!”

Meer over corona in Den Bosch:

maatregel coronavirus corona den bosch

Coronavirus in Den Bosch: alle ontwikkelingen op een rij

De uitbraak van het coronavirus heeft grote gevolgen, voor alle Bosschenaren. In dit verzamelartikel...

Bosschenaren bieden massaal coronahulp aan: ‘Samen komen we deze tijd te boven’

De een biedt aan om boodschappen te doen, de ander probeert telefonisch mensen te helpen die op een ...
Pagina 1/2
⟵ swipe swipe ⟶

adv.