Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Friso wil stadsdichter van Den Bosch worden: ‘De stad verdient iemand die de volle aandacht geeft’

Door Marèl Holtermans 21 oktober 2019

Eindhoven, Tilburg, Breda en ga zo maar door: allemaal steden die een stadsdichter hebben. En dus kon Den Bosch niet achterblijven, vond Stichting Letterbekken. De organisatie riep daarom een wedstrijd in het leven waar een stadsdichter werd gekozen. Wij interviewen de twee finalisten; Friso Woudstra en Doeko L. Deze week stellen we Friso voor.

“Ik ben opgegroeid in de Zaanstreek, heb daarna een tijdje in Nijmegen gewoond, maar voel me nu het meest thuis in mijn huidige woonplaats Den Bosch. Een stad met historische looks, maar ook met een oud industrieel karakter. Net als de Zaanstreek eigenlijk. Je zou kunnen zeggen dat er een vlugge romance tussen Den Bosch en mij onstond”, vertelt Friso.

Frisse blik

Friso is dan misschien niet in Den Bosch geboren, hij kent de stad goed. Misschien zelfs wel beter dan sommige Bosschenaren zelf, waarschijnlijk door de frisse blik. Friso: “Daarom dicht ik er ook zo graag over. Het idee dat ik iets kan geven aan de stad, vind ik heel bijzonder. Dat hoort Den Bosch ook te krijgen: de stad verdient iemand die de volle aandacht geeft.”

“Toen ik voor het eerst op het podium stond, wist ik niet meer hoe ik op twee benen moest staan.”

Tekst loopt door onder de Facebookpost

Hoewel Friso nu gedichten voordraagt alsof-ie nooit anders deed, was het in het begin toch wel spannend. “Het was doodeng. Ik voelde heel veel spanning, maar ook een soort elektrische schok. Ik was compleet vergeten hoe je op twee benen moet staan. Ik wist meteen: dit smaakt naar meer en móet ik vaker doen. En zeg nou zelf, wat is een mooier onderwerp dan de stad waar je zelf woont en gek op bent?”

“Niemand mag zich te dom voelen voor mijn gedichten, want dan heb ik echt iets fout gedaan!”

Sympathieke rebel

“Het bijzondere van dichten is dat je op een sympathieke manier best rebelse dingen kunt zeggen”, vertelt Friso als we vragen waarom hij zo van dichten houdt. “Dat kan op bijna geen andere manier. Je kunt iets toelichten op een bijzondere wijze en dat vind ik heel erg gaaf! Ik schrijf ook voor teksten voor mijn band, maar dat is toch heel anders.”

Niet te vaag

De mogelijke stadsdichter heeft een voorwaarde bij het maken van elk gedicht: het mag niet te moeilijk zijn. “Voor mijn gevoel is veel poëzie een beetje vaag. Het lijkt soms alsof gedichten allemaal heel abstract en moeilijk moeten zijn, maar dat wil ik juist niet bij mijn poëzie. Niemand mag zich te dom voelen voor mijn gedichten, want dan heb ik echt iets fout gedaan!”

Tekst loopt door onder de YouTubevideo 

De wedstrijd

Als Friso met de winst naar huis gaat, is hij voor de komende drie jaar de stadsdichter van Den Bosch. Dit is een vrijwillige functie die geïnitieerd is door Stichting Letterbekken. De stadsdichter heeft als taak om (gast)optredens bij evenementen te geven en moet minimaal zes gedichten over Den Bosch per jaar schrijven, als een soort eerbetoon.

Functie neerzetten

Mócht Friso de nieuw stadsdichter zijn, heeft-ie één belangrijk doel: “Ik zou graag de functie goed neerzetten, zodat de opvolger de eerste échte stadsdichter is. Dat lijkt me een heel bijzonder project. Ik ga ervoor!”

De finale is zaterdag 30 november bij Bossche Brouwers aan de Vaart. Volgende week maandag publiceren we een artikel over de andere finalist, Doeko L.

Ken je ook een Bosschenaar met een bijzonder verhaal? Of denk je: hé, ik heb ook iets interessants te vertellen? Oftewel: wie moet Bosschenaar van de week worden? Laat het ons weten via [email protected] of laat een berichtje achter in de comments op Facebook.

Meer inspirerende Bosschenaren:

Marije Bleijlevens

Marije heeft een bijzondere missie: ‘Ik wil meer moestuinen in Den Bosch’

Het begon allemaal toen ze een moestuintje bij de supermarkt kreeg. Hoe ze die moest onderhouden, wi...
Julie Nijkamp

Julie maakt fotoreportage van Bosschenaren met een beperking: ‘Ik heb zelf autisme’

Tuurlijk, ze had de mooie gedeelten van Den Bosch of de drukte in de stad kunnen fotograferen. Maar ...
Jeroen Bouman en Joep Rovers

Sportieve milieuactivisten! Joep en Jeroen ruimen al rennend zwerfafval op

Het is World Cleanup Day op zaterdag 21 september! Over de hele wereld ruimen mensen zwerfafval op z...

adv.