Filmmaker Klaas van Eijkeren: ‘Ik ben net een vuilnisbak: ik kijk zo’n beetje alle films en haal daar inspiratie uit’

Door Caroline Lichtenberg 6 februari 2018

Filmmaker Klaas van Eijkeren maakte in 2014 zijn eerste bioscoopfilm Patria. In 2017 ging The Fox, een politieke thriller rond het thema privacy, in première. Met in de hoofdrol de Ierse acteur Morgan C. Jones (Game of Thrones, Vikings). Van Eijkeren woonde jarenlang in Den Bosch. The Fox is grotendeels in de Brabantse hoofdstad opgenomen. Wij spraken met hem in de Verkadefabriek over zijn grote passie: films maken.

“Die passie komt eigenlijk voort uit het feit dat ik gefaald heb als muzikant”, lacht hij. “Ik ben muziek gaan maken toen ik 16 was en dat heb ik heel fanatiek gedaan tot ik zo’n 26 jaar was. Mijn droom was namelijk om professioneel muzikant te worden. Ik wilde wel beroemd worden met een bandje, wat me te gek leek. Maar dat bleek heel moeilijk. Je moet het talent hebben, het geluk en hard werken. Misschien schoot ik op al die fronten wel tekort.”

Gevat door het virus film

Uit frustratie wilde Klaas geen album maken, maar videoclips bij de muziek van zijn Bossche bandje, genaamd Crimble Crumble. “Het kwam af en toe op de radio, met name ’s nachts of eenmalig. Dat vonden we toen wel stoer. Toen ik videoclips begon te maken gaf me dat wel zo’n grote kick dat ik werd geraakt door het virus dat films maken heet.”

Debuut op TV en De Wereld Draait Door

Klaas van Eijkeren studeerde een paar jaar aan de sociale academie in Den Bosch, toen drie jaar aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht en volgde uiteindelijk de HBO-studie docent Engels. Hij gaf 12 jaar lang les. Eerst in Boxtel, toen Tilburg en de laatste zeven jaar stond hij voor de klas van het Koning Willem 1 College. “De werelden waarin ik leefde kwamen daar pas echt samen. Ik gaf Engels aan de Academie voor Media, Art & Performance van het Koning Willem 1 College. Het werd een soort mix van Engels en film en dat was erg leuk.” Uiteindelijk trok het maken van films hem toch het meest. “Ik begon met korte films en de eerste was Ringtone Rebels. De productie kreeg aandacht bij De Wereld Draait Door en ik zat daar aan tafel. Dat was een echte opsteker want de film kwam meteen op televisie. Superleuk.”

Zeven jaar voorbereiding voor Patria

Klaas maakte meerdere korte films voor onder andere War Child en begon daarna met bedrijfsfilms. Voor lesgeven had hij op een gegeven moment geen tijd meer. “Ik wilde een lange speelfilm maken. Het is toch als filmmaker wel de Heilige Graal. Met Patria, die in 2014 in de bioscoop kwam, ben ik zeven jaar bezig geweest voordat het een film werd. In die tijd probeerde ik het vak onder de knie te krijgen, historisch onderzoek te doen en geld en mensen bij elkaar te zoeken.”

(Tekst loopt door onder foto)

still patria
Foto: Still uit de trailer Patria

Big Brother is watching us

Na Patria kwam in 2017 The Fox. Met onder andere Morgan C. Jones (Game of Thrones, Vikings) en Maarten Dannenberg. Ook ondergetekende speelde een rol. De film ging in september vorig jaar in première bij Theater Tuschinksy in Amsterdam. “De reden waarom ik The Fox maakte was omdat ik de privacyschendingen, waar we mee te maken hebben in deze maatschappij, wilde verbeelden. Het standaardgesprek wat je had in Nederland, zo’n drie jaar geleden, was ‘Overal hangen camera’s, Google doet dingen die niet mogen en onze overheid luistert ons af…’ En dan antwoordde je gesprekspartner ‘Hoezo maak je je daar druk om, ik heb niks te verbergen.’ Dat soort gesprekken frustreerde mij enorm. Het ligt veel genuanceerder dan ‘Ik heb niks te verbergen’. Het is de intrinsieke drang naar privacy en je merkt dat mensen over het algemeen moeite hebben met uitleggen waarom privacy belangrijk is. Dus ik maakte daarom The Fox met dit thema als achtergrond en probeerde er een spannende politiethriller van te maken. Dat was het idee.”

(Tekst loopt door onder foto)

caroline lichtenberg en morgan c jones in the fox
Morgan C. Jones en Caroline Lichtenberg in The Fox. Still uit de film. Foto: The Fox

Oorlog als terugkerend genre

“Als het gaat om films kijken ben ik net een vuilnisbak. Ik kijk gewoon alle films en laat me er door inspireren. Neem de film ‘The Room’. Die werd bekend en beroemd omdat het zo’n slechte film was. Het bewijst maar weer eens dat er meerdere wegen naar Rome zijn, als je tenminste beroemd wil worden.”

Ik hou wel van een portie actie!

Als we kijken naar de films van Klaas van Eijkeren dan is oorlog toch wel een vaak voorkomend thema. “Ja, ik heb inderdaad wel veel interesse in dit genre. Maar ook politiethrillers zijn boeiend. Met name ingrijpende gebeurtenissen vind ik leuk en interessant om in films te verwerken. Een subtiel drama? Daar ben ik nog niet aan toe. Het mag van mij altijd wel een beetje spannend zijn met veel actie of extreem erg. Je moet bij mij niet aankomen met ‘The Story of the Weeping Camel‘, toen was ik in slaap gevallen.” Een fan van horrorfilms is Klaas niet. “Het is een voorspelbaar genre en daar heb ik gewoon niks mee. Al moet ik wel zeggen dat één film me is bijgebleven en dat is ‘Sinister‘. Een horrorfilm waarin de spanning letterlijk op een sinistere manier wordt opgebouwd. Erg goed gedaan.”

The Fox als serie?

Klaas: “Ik ben nu bezig met een paar mensen die een korte film, een documentaire en een lange film willen maken. Gemiddeld komt er een keer per maand iemand met een idee voor een film en wil mij daarbij betrekken als producent, regisseur of schrijver. Verder zou ik het wel leuk vinden om een serie te maken van The Fox. Dat zou te gek zijn! De film heeft veel topics die ik in een serie kwijt zou kunnen. De avonturen van Simon Fox, zeg maar.”

Dus wie weet… Wordt vervolgd!

Bekijk hieronder de trailers van The Fox en Patria!

 

adv.