Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dewi (16) hoeft geen eindexamens meer te doen: ‘Het voelt heel raar’

Door Marèl Holtermans 26 maart 2020

Als je op de middelbare school zit, werk je zo’n beetje de hele bovenbouwperiode toe naar de centrale examens. Maar wat als vlak voor die laatste, belangrijkste toetsen blijkt dat je ze helemaal niet hoeft te maken? Dat overkomt nu álle eindexamenscholieren in Nederland, nadat minister Slob dinsdagmiddag bekend maakte dat de CE’s geschrapt worden. We spraken met Dewi (16) over deze vreemde situatie.

Bovenstaande foto is gemaakt in september 2019. Dewi is nu – net als de rest van Den Bosch – thuis.

Dewi zit in het vierde jaar van vmbo op het Ds. Pierson College. Tot dinsdagochtend was zij – inmiddels thuis vanwege de maatregelen – hard aan het werk om de laatste schoolmaanden goed af te ronden. Maar dat is nu allemaal anders: ‘Ik keek op televisie mee toen de maatregelen bekend werden gemaakt. Ik moet zeggen: ik was best nerveus. Het is toch je examenjaar. Maar dat dit de uitkomst zou zijn, dat had ik écht niet verwacht.”

Bijna geslaagd

En dus heeft Dewi haar diploma op zak. Bijna dan, want ze moet wel nog wat schoolexamens afronden. Normaal tellen de centrale examens voor de helft mee voor het eindcijfer; nu alleen de schoolexamens. Hoe dat precies in zijn werk gaat, moet de komende dagen nog bekend worden.

Ook een beetje teleurgesteld

Dewi: “Het voelt allemaal heel dubbel. Ik ben blij, opgelucht en tegelijkertijd ben ik ook een beetje teleurgesteld. Het behalen van de examens is toch een soort bewijs dat je het hebt gehaald. Maar begrijp me niet verkeerd: ik ben ook heel blij.”

Online les

De komende weken heeft ze nog gewoon online les, al is dat nu wel met een ander gevoel. “Het is een beetje gek, maar de vakken gaan gewoon door. Ik ben benieuwd hoe de komende weken eruit gaan zien!”

Na het diploma

Hoewel Dewi haar diploma dus (zo goed als zeker) op zak heeft, blijft ze nog even op de middelbare school: “Ik ga vanwege mijn vaders werk een jaar naar Texas, Amerika. Daar ga ik naar een high school. Alleen is het daarbij ook nog onzeker hoe het gaat verlopen; het is nog niet duidelijk wanneer we kunnen gaan.”

Lees ook:

maatregel coronavirus corona den bosch

Coronavirus in Den Bosch: alle ontwikkelingen op een rij

De uitbraak van het coronavirus heeft grote gevolgen, voor alle Bosschenaren. In dit verzamelartikel...

Bosschenaren bieden massaal coronahulp aan: ‘Samen komen we deze tijd te boven’

De een biedt aan om boodschappen te doen, de ander probeert telefonisch mensen te helpen die op een ...

adv.