Bosschenaar van de week: dirigent en Blauwe Engel Joep van Vugt

Door Marèl Holtermans 29 mei 2018

Het begon met een gesprekje tussen drie mensen bij het cafeetje om de hoek, maar is inmiddels uitgegroeid tot een organisatie met ruim 150 Bosschenaren. “En dat aantal blijft maar groeien.” De Blauwe Engelen, met daarbij Joep van Vugt als secretaris, zorgen ervoor dat iedereen precies weet waar hij moet zijn voor de beste koffie, een leuke musea of bijzondere boetiekjes. 

Winst maken door toeristen de weg te wijzen? Dat is het doel van Joep van Vugt precies niet. Hij, en met hem 150 anderen, wil ervoor zorgen dat iedereen zich snel thuis voelt in de stad en weet waar hij naar toe moet. Letterlijk, want bij de grote punten in de stad staan Joep en zijn collega’s klaar om toeristen wegwijs te maken. “Nee, je kunt beter die straat in gaan. Een leuk lunchplekje? Probeer eens daar.” Hij kent de stad als geen ander en wil dit graag overbrengen aan anderen.

Van ‘reservaat’ naar zijn Den Bosch

Als echte Bosschenaar kan hij ook niet anders. Hij groeide hier op, ging aan de slag als leraar op een basisschool in De Donk en maakte daarna een uitstapje naar het Gooi, wat hij heel toepasselijk ‘het reservaat’ noemt. Joep: “Niemand praat daar tegen elkaar, maar hier in Den Bosch is dat zo anders. Je hoeft maar naar buiten te gaan en je hebt nieuwe vrienden.”

(tekst loopt door onder de foto)

De Blauwe Engelen
Foto: indebuurt Den Bosch

Blauwe Engelen

De Blauwe Engelen, waar Joep deel van uitmaakt, is een groep die opgericht is in het Jheronimus Bosch Jaar, ruim twee jaar geleden. Zij werden toen gevraagd stadshost te worden, zodat toeristen wisten waar ze naar toe moesten. Ze kregen vanuit de gemeente blauwe jasjes en werden daarna snel omgedoopt tot de Blauwe Engelen. Joep maakt dit beeld helemaal af met zijn blauwe bijpassende bril. Hij is daardoor een bekend gezicht in de stad en kent door zijn vrijwilligerswerk veel mensen.

Aan stoppen moest hij daarom niet denken, ook niet toen het Jheronimus Bosch Jaar af liep. Daar was de Bossche politiek het volledig mee eens. “Bijna alle Bossche partijen wilde ons steunen waardoor er waarschijnlijk geld beschikbaar wordt gesteld.”

Dirigent

Mensen wegwijs maken in de stad is echter nog niet genoeg voor hem. Hoewel hij vijf jaar geleden met pensioen ging, zit hij geen moment stil. Hij geeft bijles aan kinderen en studenten met rekenproblemen, is lid van de buurtvereniging en daarnaast rijdt hij elke week op en neer naar Blaricum om ‘zijn’ koor Blaerders te dirigeren. Ook daar wist hij met gemak mensen te enthousiasmeren en groeide zijn koor uit van 18 naar 80 deelnemers. “Ik ben gewoon graag onder de mensen. Met name hier in Den Bosch.”

Het koor van Joep van Vugt tijdens een optreden in Den Bosch:

Jamie Hoos

Bosschenaar van de week: Vroeg op Sjouw oprichter en Dj Jamie Hoos

Velen kennen haar als de diskjockey van danscafé Cosmopoliet en doen graag een dansje op haa...
Marèl Holtermans - Geplaatst op 22 mei 2018
imke_vandillen

Bosschenaar van de week: radio-producer en campingbaas Imke van Dillen

Ooit begon ze als bouwkundige, maar inmiddels is ze met name hét gezicht van de buurt. Zowel...
Marèl Holtermans - Geplaatst op 15 mei 2018
Zoë, van tattooshop Lucky Cat

Bosschenaar van de Week: Zoë, de poeslieve trouwe viervoeter van tattooshop Lucky Cat

Meet Zoë. Bijna tien jaar oud, witblond, trouwe bruine ogen en behoorlijk groot voo...
Marloes van Vliet - Geplaatst op 1 mei 2018