Bosschenaar van de Week: Karin Lammers strijdt ‘met haar hart’ tegen eenzaamheid

Door Marloes van Vliet 10 april 2018

Nooit had ze gedacht dat het zo hard zou gaan. Vijf jaar geleden richtte Karin Lammers EET met je hart op in Den Bosch en Vught. De strijd tegen eenzaamheid was van start. Eind dit jaar is de stichting – die inmiddels Met je hart heet – zichtbaar in 25 gemeenten door het land.  Bosschenaar en oprichter Karin Lammers is apetrots. 

400 ouderen

”Ik had nooit gedacht dat het zo’n impact zou hebben”, vertelt Karin eerlijk. ”En eigenlijk was het niet eens de bedoeling dat het zo groot zou worden”, lacht ze. Inmiddels zijn er 400 ouderen in Den Bosch en Vught aangesloten bij EET Met je hart en gaan ze één tot twee keer per maand de deur uit om samen wat te doen. Uniek: alle deelnemers worden opgehaald en weer thuisgebracht. Aanmelden hoeft niet, de stichting gaat via connecties met betrokken instanties zelf op zoek naar mensen die leven in eenzaamheid.

Naast druk zijn voor stichting Met je hart is Karin NLP coach én de vrouw van Marc Lammers , dé bondscoach die onze hockeydames onder meer aan een Olympische gouden plak hielp in Beijing (2008). Karin is een echte Bourgondiër en woont in het centrum van Den Bosch.

Géén eenzame kerst

In 2013 startte Karin met EET met je hart. ”Samen met Babs van Geel, zij is hiermee begonnen in Utrecht. Het oorspronkelijke idee was dat Bosschenaren één keer per jaar, zes weken lang, een vrijwillige bijdrage konden leveren in restaurants. Wij zouden dat geld aan goede doelen schenken die het weer zouden gebruiken voor initiatieven om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan.” Dat werd allemaal iets groter toen Karin prompt een aanbod van (horeca)ondernemers kreeg die een kerstdiner wilden koken voor ouderen.

”Toen ben ik als een idioot zelf rond gaan bellen om deze ouderen te vinden. Zo’n genereus aanbod wilde ik niet laten schieten”, vertelt ze. En het lukte. Eenmaal aan tafel met deze ouderen kwam het keihard binnen bij Karin en Babs. ”De verhalen van deze ouderen hebben me onwijs geraakt. Het bleef in mijn hoofd zitten. En toen dacht ik: waarom gaan we dit niet zelf doen?”

Stichting (EET) Met je hart was geboren. Vrijwilligers meldden zich aan, uit alle hoeken kwam hulp. ”Alles zonder subsidie. In 2016 was Den Bosch/Vught zo groot, dat ik besloot de coördinatie over te dragen aan Aímee Romme. Zij doet dit geweldig. Ik richt me nu onder meer op het overdragen van ons DNA naar andere gemeenten die starten.”

Sinterklaasintocht

Ook kwam er vorig jaar iets nieuws op Karins pad: de intocht van de Sint. ”Hier heb ik een maatschappelijk tintje aan weten te geven. De pilot was afgelopen jaar. We schuiven zogenaamde ‘zonnekinderen’ naar voren. Zij staan vooraan en mochten zelfs op een boot vooruit varen. Dit zijn kinderen die dit op wat voor een manier dan ook verdienen.” Het was een groot succes, dit jaar krijgt het een vervolg.

Eenzaamheid is van alle leeftijden

Voor Met je hart heeft ze nog één grote droom: ”Ik droom ervan dat iedereen op den duur weet dat er in restaurants van november tot december kaartjes op tafel staan van Met je hart en ze één euro doneren aan ons bovenop hun tafelrekening. En eenzaamheid is van alle leeftijden, ook steeds meer jongeren zijn eenzaam. Ik hoop dat we ons in de toekomst op álle leeftijden kunnen richten.”

Lees ook:

Angela Versteijnen

Bosschenaar van de Week: Angela is als ‘Pipi’ van La Place eíndelijk een ‘pleegirl’

Er zijn mensen die een beetje mopperen als ze haar zien, maar bij de meeste bezoekers van het La Pla...
ingeborg-duffhues

Ingeborg Duffhues is al haar halve leven stadsgids: ‘Ik wil mensen mijn liefde voor de stad meegeven’

Ze kent alle straathoeken, steegjes en pleinen van Den Bosch op haar duimpje en weet daar ook nog ee...
Alex Tiebosch

Alex Tiebosch rules de Maaspoort: ‘Mooi om mensen te helpen, er is al genoeg ellende’

Trouwring gevonden? Inbrekers gesignaleerd? Of misschien wel op zoek naar vrijwilligers? Bosschenaar...