Bosschenaar van de week Edwin: ‘Speaker swim to Fight Cancer vind ik heel belangrijk’

Door Marèl Holtermans 3 juli 2018

De iPad pakken om even een spelletje te doen (of indebuurt te checken natuurlijk) is steeds verleidelijker. Met name voor de wat jongere Bosschenaren onder ons. Hartstikke leuk natuurlijk, maar lekker buiten zijn en bewegen is nog veel leuker, vindt Edwin Smolders (42). Hij probeert leerlingen weer te laten bewegen – met succes. Maar ook buiten de werkuren is Edwin veel met sport bezig als vrijwilliger. Als speaker bij onder meer de hockeyclub probeert hij mensen aan te sporen om te bewegen.

Scholen

Het is soms best moeilijk om naar de sportschool te gaan. Zeker als het zo’n mooi weer is als nu klinkt het aanlokkelijk om een dagje (of vier) over te slaan – guilty. Maar daar moet het ook bij blijven, denkt Edwin Smolders. Zijn doel is om leerlingen in beweging te krijgen. Hoe? Door op scholen te scannen naar leerlingen die wat extra aandacht nodig hebben op dit gebied. Edwin: “Het is zo belangrijk om te bewegen, maar het schiet er bij velen wel eens in.” Dat kan verschillende oorzaken hebben, van geen tijd tot aan geen financiële middelen om te kunnen sporten. “Ik probeer om kinderen dan toch in beweging te krijgen. Misschien kunnen ze een keer de fiets naar school pakken in plaats van de bus. Dat zou al heel mooi zijn om te zien.”

Leren fietsen

Edwin: “Het mooie aan deze ‘taak’ is om de successen bij kinderen te zien. Ik heb wel eens meegemaakt dat een leerling van het voortgezet onderwijs niet kon fietsen. Dit zijn we vervolgens lang gaan oefenen – ik had geen idee dat ik fietsles kon geven. Maar toen ik die leerlingen maandagochtend om 08.00 uur vol zelfvertrouwen naar school zag fietsen, was ik toch best heel trots.”

(tekst loopt door onder het filmpje) 

Swim To Fight Cancer

Niet alleen op scholen is hij bezig met sport, ook daarnaast houdt hij zich bezig met gezondheid. Bijvoorbeeld bij Swim To Fight Cancer, waar hij twee keer speaker is geweest. Hierbij laten Bosschenaren zich sponsoren om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Edwin: “Dat ik dat mocht doen, daar ben ik toch zo trots op.”

De kans dat je Edwin de komende tijd tegen het lijf loopt, is best groot. Hij is namelijk betrokken bij meerdere sportevenementen als vrijwilliger en is daarnaast ook vaak in de stad zelf te vinden. De triatlon, FC Den Bosch, OJC Rosmalen en ga zo maar door. Edwin: “Ik hoop dat ik altijd mensen kan blijven enthousiasmeren met sport. Dat is het mooiste dat er is voor mij.”

Lees ook:

Bouwke

Bosschenaar van de week: Bouwke die na een heftige jeugd opkomt voor jongeren

De Bosschenaar van deze week Bouwke Franssen (37) had, net als ieder ander, tijdens haar pubertijd v...
Arianne de jong

Bosschenaar van de week Arianne: ‘Ik hoor in Brabant, waar ik mag schelden’

"Weet jij wat Moffelbonen zijn? Speel mee en raad het woord bij Bij Wijze van Spreken." Klinkt het h...
Jamie Hoos

Bosschenaar van de week: Vroeg op Sjouw oprichter en Dj Jamie Hoos

Velen kennen haar als de diskjockey van danscafé Cosmopoliet en doen graag een dansje op haar muziek...