Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bossche Roel was tijdens lockdown in Athene: ‘Je mocht alleen met een formulier de straat op’

Door Marèl Holtermans 10 augustus 2020

Elk land gaat anders om met de gevolgen van het coronavirus. Ons kabinet ging voor een ‘intelligente lockdown’, maar in andere landen was er een volledige lockdown. Wat betekent: een stuk minder vrijheid. Dat weet de Bossche reisjournalist Roel Zerner als geen ander. Hij verbleef tijdens de lockdown in Athene. Daar ging het er heel anders aan toe. 

Als freelance reisjournalist is Roel continu onderweg. Hij heeft geen vaste woon- of verblijfplaats en reist daarheen waar hij denkt dat er een verhaal is. Hij verblijft in hostels en bij de lokale bevolking thuis. “Zo hoor ik veel verhalen over de omgeving en speciale plaatsen waar nog niet veel over geschreven wordt.” Vorig jaar vertelde hij over zijn plannen: “Ik denk dat ik aan het einde van 2020 misschien weer in de buurt van Den Bosch ben, dus dat duurt nog wel even, ben ik bang!”

Overwinteren in Griekenland

Het liep iets anders. In het begin van het jaar besloot Roel naar Griekenland te gaan om te overwinteren. “Mijn plan was om daar een aantal maanden te werken en verder te reizen zodra het lente werd.” De realiteit: Griekenland ging in maart in lockdown en hij bleef uiteindelijk tot juni in het land.

Tekst loopt door onder de foto. 

Foto: Roel Zerner

In lockdown

De lockdown in Athene betekende dat je een formulier nodig had om de straat op te gaan. Alleen de noodzakelijke boodschappen, het zorgen voor een bejaard familielid of je hond uitlaten was toegestaan. Roel: “Ik kon gelukkig vanuit huis blijven werken, maar dit betekende ook dat ik voornamelijk alleen in mijn kamer zat… Gelukkig had ik een balkon met uitzicht!”

Andere delen van Griekenland

Zodra de lockdown begin mei werd opgeheven, ontvluchtte Roel Athene om door de rest van Griekenland te reizen. Dat was vanaf dat moment toegestaan. “Hiken in het Pindos-gebergte in het noorden van Griekenland was de perfecte manier om de lockdown-claustrofobie kwijt te raken. Zodra ik in meer bewoonde gebieden kwam, werd de nieuwe situatie wel snel duidelijk. In mei en begin juni waren de meeste hotels, hostels en campings gesloten of open met zeer beperkte faciliteiten. Nu Griekenland officieel open is gegaan voor toerisme is dit inmiddels verbeterd, maar in die dagen was ik geheel op mezelf aangewezen. In plaats van Griekenland, voelde het eerder alsof ik in een soort ontwikkelingsland was!”

Tekst loopt door onder de foto. 

Foto: Roel Zerner

Slowakije

Inmiddels is Roel weg uit Griekenland. “Ik reis nu verder richting Slowakije om daar nieuwe bestemmingen voor duurzaam toerisme te promoten. De toerisme-industrie wordt langzaam ‘wakker’, maar op veel plaatsen is rondreizen moeilijk wanneer je geen eigen vervoer hebt”, zegt Roel. “Buiten Europa zijn bijvoorbeeld veel internationale treinen en bussen geannuleerd. Daardoor ben je genoodzaakt lokaal vervoer naar dorpjes bij de grens te zoeken, om vervolgens kilometers te lopen voordat je de grens over kan steken. De handige reis-apps en websites waar wij als moderne reizigers de afgelopen jaren afhankelijk van zijn geworden geven in deze tijden lang niet altijd meer de juiste informatie, helaas. Mijn tip is dan ook: zorg voor eigen vervoer en maak een plan B, C, D en E! Ik ben nog niet terug in Nederland geweest, ik ben erg benieuwd hoe de situatie daar zal zijn als ik dit najaar weer op bezoek ben…”

Lees ook:

Bossche Roel trekt als reisjournalist de wereld rond

Hoewel Den Bosch natuurlijk bovenaan de lijst staat, moeten we toegeven dat de wereld groter is dan ...
aruba

Carla verhuisde van Den Bosch naar Aruba: ‘De sfeer komt overeen met die van Brabant’

De een blijft zijn hele leven in (omgeving) Den Bosch, de ander trekt de wijde wereld in. Van Zuid-A...
rhodos

Doortje ging naar Griekenland: ‘Mijn vriend werd eruit gepikt om een coronatest te doen’

De een blijft in coronatijd liever in Den Bosch, de ander kiest ervoor om toch op vakantie naar het ...

adv.