Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bossche modeshow ingeruild voor fashionvideo: ‘Hier keken we drie jaar naar uit’

Door Marèl Holtermans 3 juli 2020

Drie jaar lang kijk je uit naar dat ene moment dat je jouw creaties op de catwalk ziet. Het is bijna zover en dan… gaat het niet door. Het overkwam de modestudenten van het Koning Willem 1 College in Den Bosch. Hun geliefde eindshow werd vanwege de coronamaatregelen gecanceld, maar er kwam wel een alternatief: een fashionvideo. 

“Ik keek altijd vol bewondering naar de creaties die op de catwalk van de fashionshow voorbijkwamen”, vertelt studente Sofie de Haas (19). “Ik zag er enorm naar uit om mijn kledingstukken daar te zien. Dus toen het niet doorging vanwege de coronamaatregelen… ja, dat was balen! Drie jaar lang werk je naar dat moment toe. Voor sommigen is het misschien wel de reden om aan deze studie te beginnen. Soms komt er een mode-ontwerper kijken om te zien wat je in huis hebt of mensen van een stagebureau en daarom zijn dat dé momenten om indruk te maken.” Ook mede-studenten Thomas Drinkenburg (18) en Melisa Öztürk (19) konden niet wachten om hun collectie te laten zien: “Het zou het hoogtepunt moeten zijn, maar ach. Het is niet anders. We begrijpen goed dat het niet door kon gaan, want er zouden veel te veel mensen in een kleine ruimte zijn. Zowel in het publiek als backstage.”

Fashionvideo

Toch kijken de drie heel positief terug op de afgelopen tijd. De docenten – onder wie Dorry Timmermans van DT Couture – baalden (bijna) net zo erg als de studenten en bedachten een fashionvideo; een film waarin iedere student twee outfits kon showen. Dit is bij de grote merken en modetijdschriften een bekend fenomeen.

Professionele set

Zo gezegd, zo gedaan. In mum van tijd stond een set klaar met een professionele cameracrew en een producer. “Ik had er eigenlijk niet zo heel veel verwachtingen van, omdat het zo kort dag was. Toen ik bij de studio aankwam, was ik zó verbaasd. Het was gewoon een volwaardige set”, vervolgt Sofie. De regisseur leidde het in goede banen, alhoewel sommige studenten liever de touwtjes in handen namen. Thomas: “Ik gaf de hele tijd aanwijzingen. Ik weet niet of ze daar heel blij mee waren, maar het is toch mijn collectie.”

Tekst loopt door onder de foto’s van de modellen van Thomas. 

Foto: Dorry Timmermans
Foto: Dorry Timmermans

Verschillende collecties

Denk je aan een fashionvideo, dan denk je aan bijzondere kleding, opvallende make-up en modellen. Dat was allemaal aanwezig. De studenten mochten één of twee modellen meenemen. De een vroeg zijn vrienden, de ander zocht het iets hogerop. Thomas: “Ik had heel veel geluk. Via via ken ik een model dat heeft meegedaan met tv-programma Holland’s Next Top Model. Zij wilde meewerken.” Ook zijn andere dame is geen onbekende in de fashionscene. Beide modellen deden mee met Elite Model Look, een bekende modellenwedstrijd in binnen- en buitenland. De dames kregen bijzondere creaties aan. Thomas: “Hoe ik mijn stijl zou omschrijven? Moeilijk… Maar ik denk dat ik voor classy, maar uitgepakt en innovatief zou gaan.” Dat zie je terug in zijn collectie. “Ik hield altijd al van tule en pakken. Dus eigenlijk ben ik heel tevreden! Het was toch heel bijzonder om het zo te zien.”

Tekst loopt door onder de foto’s van de modellen van Melisa. 

Foto: Dorry Timmermans
Foto: Dorry Timmermans

Kleding en afval

Hoe anders is de collectie van Melisa. De kleding die haar modellen aanhebben, zijn een stuk soberder. Melisa: “Ik probeer altijd een verhaal te vertellen met mijn collectie. De mode-industrie is maatschappelijk gezien niet de beste industrie. Sterker nog: het is gewoon niet goed voor het milieu. We kopen zoveel outfits die we allemaal niet nodig hebben. Sommige stukken worden weggegooid en belanden dan in kledingbakken. Mijn collectie is een afspiegeling daarvan. Het idee is dat het bestaat uit verschillende items die door mensen zijn weggegooid en vervolgens aan elkaar zijn gemaakt.”

Tekst loopt door onder de foto’s van de modellen van Sofie. 

Foto: Dorry Timmermans
Foto: Dorry Timmermans

Lekker kleurrijk

Sofies voorkeur ligt bij veel kleur en vrolijke tinten. Ook zij heeft de afgelopen tijd alles op alles gezet om haar collectie helemaal naar smaak te maken. “Ik werkte gewoon in de woonkamer. Die lag dan bezaaid met stoffen en andere materialen. Gelukkig had ik redelijk wat in huis, want het was natuurlijk wat lastiger dan normaal om alles elkaar te zoeken.”

Mooi resultaat

De fashionvideo heeft voor de drie goed uitgepakt. “Sterker nog, uiteindelijk is het misschien wel beter dan een show”, geeft Melisa aan. “Deze video is iets blijvends en daarom is het goed voor ons portfolio.” Dat komt goed uit, want alle studenten zijn geslaagd.

Lees ook:

Dorry Timmermans

Van Paris Fashion Week naar mondkapjes naaien: ontwerpster Dorry gooit het roer om

Een groter contrast is er bijna niet: het ene jaar toont Dorry Timmermans (40) haar collectie bij ee...
jawahir

Bossche Jawahir deed mee aan Holland’s Next Top Model

Tot voor kort liep Jawahir door het centrum als ieder ander. Dat veranderde abrupt toen de Bossche s...
modellenscouts

Nieuwe Doutzen? Modellenscouts gespot in Den Bosch!

Heb jij altijd al model willen zijn? Dan moet je nu vliegensvlug naar het centrum. Modellenscouts va...

adv.