Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Droomklus: Bossche modeontwerpster Dorry mag naar Paris Fashion Week

Door Marèl Holtermans 20 mei 2019

Het is misschien wel het hoogst haalbare dat er is voor modeontwerpers: je collectie showen tijdens Paris Fashion Week. Maar weinig Nederlandse ontwerpers krijgen deze kans, onder wie de Bossche Dorry Timmermans (39!) Wij gingen bij haar langs en mochten wat stukken van de collectie van DT Couture bewonderen.

“Kom erin, kom erin”, zegt Dorry vrolijk als we aanbellen. Ze begeleidt ons naar de woonkamer, net om de hoek van haar atelier. “We wonen hier pas een paar maanden. In het vorige huis had ik een atelier op zolder, maar dat bleek toch niet zo handig met een kind.”

In het ateliertje

In haar huidige atelier werkt Dorry urenlang aan één stuk. “Heerlijk vind ik dat. Dit is mijn plekje.” Dat is goed te zien, want elke centimeter van de kamer wordt benut: aan de ene kant staat een kledingrek met een paar van haar ontwerpen, daartegenover staat haar bureau met een grote Apple computer. Her en der zien we nog andere goodies, zoals spelden en meetlinten. “Denk overigens niet dat ik goed ben met die dingen”, vertelt ze, terwijl ze naar de computer wijst. “Techniek is niets voor mij. Ik ben constant documenten kwijt.”

Van schets naar ontwerp

Toch weet ze haar weg uiteindelijk goed te vinden op de computer, want het ene na het andere mooie ontwerp komt eruit. “Meestal begin ik met een schets op papier. Ik ben nooit zo’n goede tekenaar geweest, maar dat maakt me eigenlijk niet uit. Als ik zelf begrijp wat ik wil neerzetten, is het goed”, vertelt ze. “Vervolgens maak ik er een ontwerp van. De stoffen die ik gebruik, komen van veel verschillende plekken: sommige laat ik zelf drukken, andere koop ik in. En dan ga ik hier aan de slag.” De collectie heeft ze van het begin tot het eind zelf ontworpen, maar ze krijgt wel hulp van een vriendin. “Elke donderdag werken we samen aan de collectie. Dat is supergezellig én superfijn.”

“Toen ik gevraagd werd of ik naar Paris Fashion Week wilde, dacht ik dat ik als assistent meeging.”

Hoewel Dorry al haar hele leven met mode bezig is, had ze nooit verwacht dat ze met haar collectie naar Paris Fashion Week (ook wel Haute Couture Week genoemd) zou gaan. “Toen initiatiefnemer David Paulus me telefonisch vroeg of ik naar Parijs wilde, vroeg ik: ‘Wat moet ik daar doen dan?’ Ik ging ervan uit dat ik een andere ontwerper moest helpen, niet dat ik zelf een show mocht geven. Dat kwam niet eens in me op. Na het telefoontje wist ik niet zo goed wat me overkwam, dus belde ik terug om het te checken. Want het kón gewoon niet zo zijn.”

(Tekst loopt door onder de Instagrampost van haar merk) 

Jong geleerd

Dorry’s passie voor mode zat er al vroeg in: als kind ontwierp ze kleren voor de barbies en was ze gefascineerd door de glamour van de modewereld. “Als puber zei ik dat ik modeontwerpster wilde worden. Veel mensen keken me argwanend aan, zelfs toen ik naar de opleiding Mode Ontwikkeling en later naar mode-opleiding Artemis ging.”

Desondanks kijkt ze graag terug op haar studietijd. “Dat was waarschijnlijk de leukste tijd van mijn leven. We deden allemaal gekke dingen. Ik weet nog dat ik op een zaterdag naar Parijs ging om een stof te kopen. Ik wilde namelijk – net als de rest van de klas – andere stoffen dan de andere leerlingen. En dan moet je soms een stukje rijden. Helaas was Parijs te duur voor een overnachting, dus diezelfde dag ging ik weer terug. Ik kocht van mijn geld liever nieuwe stof dan dat ik een dure hotelovernachting!”

“Ik ben wel eens op en neer naar Parijs gegaan voor een bepaalde soort stof”

(Tekst loopt door onder de Instagrampost van DT Couture) 

STORYTOTELL

Dorry gaat niet alleen naar Parijs, ze doet mee aan een show met allerlei Nederlandse talenten. Onder de noemer STORYTOTELL mogen ze 1 juli hun collecties laten zien. “Ik kijk zo uit naar dat moment”, vertelt ze. “We gaan met een enorme groep. Er is een bus georganiseerd voor alle modellen van een Tilburgs modellenbureau, de visagisten en alle andere mensen die helpen. ’s Nachts vertrekken we, ’s middags is de show en ’s avonds… gaan we weer terug naar hier. Net als vroeger!”

Psst. De show kost best wat geld. Om het te financieren, heeft Dorry een tas ontworpen die je nu al kunt kopen. Via deze link scoor jij een exemplaar! 

Lees ook:

Marina Sufiyanova

[VIDEO] Marina blikt terug op het Sint-Janslyceum: ‘Mede dankzij de school heb ik een verblijfsvergunning’

Het Sint-Janslyceum bestaat honderd jaar en daarom blikken wij samen met (oud-)docenten, leerlingen ...
Rene Kok

René Kok blikt terug op 40 jaar Sint-Janslyceum: ‘Ik ging met knikkende knieën naar de 1e les’

Het Sint-Janslyceum bestaat honderd jaar en daarom blikken wij samen met (oud-)docenten, leerlingen ...
Darum

Bossche Dennis over internethit Darum: ‘Maar weinig mensen weten dat ik de oprichter ben’

Je moet het maar kunnen: een quote bedenken die grappig, herkenbaar én relevant voor meerdere genera...

adv.