Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit oude ziekenhuis krijgt een nieuwe functie: ‘We vullen een gat op in Den Bosch’

Door Marèl Holtermans 19 augustus 2019

Je moet het maar durven: een oud pand waar nog veel aan gedaan moet worden omtoveren tot een nieuwe plek, zonder groot budget. Ad van Etten (64), Jordy Sanchez (33) en Noël Josemans (31) gaan de uitdaging aan. Zij maken van voormalig ziekenhuis de Paap een nieuwe culturele broedplaats, genaamd De Bombarst. Dit is voor en door makers. En het leuke is: jij mag meebeslissen hoe het pand eruit komt te zien, wat de indeling is en wat er te zien is! 

“In deze gang werden vroeger de ambulances binnengebracht”, begint Ad als we binnenlopen. “Je moet je voorstellen dat dat honderd jaar geleden natuurlijk heel anders ging dan nu.” De hal is nog een beetje donker, niet helemaal gelijkvloers en wordt nu nog gebruikt om fietsen te stallen. De Paap heeft een lange geschiedenis: “Kom, dan lopen we door naar de kapel, die is helemaal bijzonder!”

(Tekst loopt door onder de foto) 

In de kapel

Onderweg naar de kapel komen we langs een ruimte die vroeger voor de priester was en zien we andere bijzondere plekken die de charme van toen hebben. “We hebben nog foto’s van hoe de kapel er destijds uitzag. Helaas is het nu niet meer zoals toen, maar het is nog steeds een bijzondere ruimte, nietwaar? Vooral het hoge, ronde dak vinden we mooi. Dat behouden we uiteraard!”

De Bombarst

De komende tijd wordt de kapel omgetoverd tot De Bombarst: een ruimte waar artiesten elkaar kunnen ontmoeten, inspireren en kunnen optreden. “Het is niet gemakkelijk om een theaterstuk te bedenken en dit vervolgens ‘zomaar’ op de planken te krijgen”, vertelt Jordy. “Je kan niet bij de Verkadefabriek aankloppen en verwachten dat je daar de volgende maand staat. Daarom wordt De Bombarst een soort ‘tussenplek’. Hier kunnen dansers, muzikanten en andere cultuurliefhebbers elkaar ontmoeten en inspireren. Misschien vind je hier wel je nieuwe gitarist voor je band, of kom je op een goed idee voor een theaterstuk.”

“Je moet voor dit project wel over een dosis grootheidswaanzin beschikken”

Daarnaast is het ook de plek die samen met deze cultuurliefhebbers wordt ingericht. Noël: “Natuurlijk konden we een plek maken die helemaal ‘af’ is, maar dat willen we niet. Dit pand wordt in de loop der tijd opgeknapt. Ook door de ideeën die (hopelijk) vanuit anderen komen. Iedereen mag zijn of haar visie op De Bombarst geven. Dat is ook één van de redenen dat het zo heet: door alle ideeën barst het hier van de creativiteit.”

(Tekst loopt door onder de foto) 

Bombarst
V.l.n.r.: Ad, Jordy en Noël. Foto: indebuurt Den Bosch

Grootsheidswaanzin

De afgelopen acht jaar zat Stichting Circus Bon Bourgon in het pand aan de Papenhulst 24, maar in maart kwam het vrij. “Op dat moment dacht ik: dit is een kans die niet vaak voorbijkomt. Dit moet ik aangrijpen”, vertelt Jordy enthousiast. Hij nam direct contact op met Noël en vertelde trots zijn plan. “Je moet voor dit project wel over een dosis grootheidswaanzin beschikken”, vertelt Jordy lachend. “Klopt!”, geeft Noël toe. “En ik wist ook iemand die dit project ook interessant zou vinden: Ad!”

Een meeting later bleek dat ze allemaal hetzelfde plan hadden en dus gingen ze er samen vol voor. “Je moet bij een pand als dit ook wel heel snel toehappen. Anders was er misschien wel een advocatenkantoor in gekomen dat het helemaal had gemoderniseerd. Dat zouden we allemaal jammer vinden!”

Benefietfeest

Helaas hangt er aan de renovatie en inrichting van de kapel van de Paap ook een flink prijskaartje. Om die reden houden de drie een benefietfeest op zaterdag 24 augustus. Een aantal muzikanten die al hebben aangegeven hun steentje te willen bijdragen, stellen zichzelf voor aan de hand van een optreden. Maar dan wel op de ‘Bombarst-manier’. Noël: “Het is niet de bedoeling dat ze helemaal voorbereid hier naartoe komen. Alles wordt ter plekke gecreëerd.” Daarnaast zijn er nog vele andere artiesten. Ook houden ze een veiling waarbij de opbrengsten naar het project gaan en kun je meedoen aan de Smederij. Ad: “Dat is een onderdeel waarbij je als bezoeker jouw idee kan vertellen aan een aantal experts. Samen denk je het idee verder uit en aan het eind van de dag kun je het pitchen voor het publiek. Zo weet je meteen wat aanslaat.”

Wil jij meer weten over het benefietfeest? Kijk dan hier verder.

Ken je ook een Bosschenaar met een bijzondere verhaal? Of denk je: hé, ik heb ook iets interessants te vertellen? Oftewel: wie moet Bosschenaar van de week worden? Laat het ons weten via [email protected] of laat een berichtje achter in de comments op Facebook.

Meer inspirerende Bosschenaren: 

urban sketch

Thomas maakt levensechte schetsen van Den Bosch: ‘Eerst durfde ik ’t niemand te laten zien’

Het doel is puur plezier maken en ontspannen. Geld verdienen is niet nodig. Mensen uit de community ...
straatmuzikant Stefan

[VIDEO] Stefan speelt dagelijks in de Hinthamerstraat: ‘Ik verdien zo’n 25 euro per dag’

Het is misschien wel een van de bekendste mensen in de Bossche binnenstad, maar toch weten we nog ni...
nachtburgemeester lidwien

Nachtburgemeester Lidwien: ‘In mijn hart ben ik nog steeds een rebel, ook al ben ik 63’

Ze is dan misschien al 63, Lidwien van Noorden staat nog met beide voeten tussen de jongeren. Letter...

adv.